Megyei értékek
„Kőrös-tej Kft. által gyártott Hajdu Kashkawan sajt”
„Kashkaval sajtunk
Magyarországról érkezik, mely híres arról, hogy itt készül a világon a legjobb
kashkaval.”
– olvashatjuk egy közel-keleti
ételforgalmazó nagyvállalat bemutatkozó oldalán. A legtöbbet a magyar kashkaval
nemzetközi dicsőségéért a jelentős tradíciókkal rendelkező Hajdú kashkavalnak
köszönhetjük, mely sokfelé a legismertebb Magyarországról érkező termék. A
világ számos pontján a keresett sajtok közé tartozik, így büszkék lehetünk
arra, hogy ez a különleges sajt Hajdúböszörményben készül és több mint húsz
országba viszi a magyar élelmiszerek jó hírét.
A kashkaval, azaz a „hajdú sajt”
története
A kashkaval sajt első, i.e. 500
körüli írásos említése óta, melyet még az orvostudomány megalapítója, Hippokratész
tett egy Rómában és Kelet-Európa népei közt tett utazása során, időben és
távolságban is jelentős utat járt be. Ma már ugyanúgy találkozhatunk vele
Amerikában, mint egy libanoni iskoláslány péksüteményében Bejrútban… E sajt gazdag történelme megannyi országon és
évszázadon ível keresztül. Neve az olasz "caciocavallo" szóból ered,
mely gyorsfordításban lósajtot jelent, a latin “caseus” – sajt, és “caballus” –
ló szavakból. Ez azonban arra utalhat, hogy a sajtot lóháton szállították, hiszen
a kashkaval nem lótejből készül. Valószínűleg Itáliából került tehát
Kelet-Európába, ahol a legtöbb helyen különböző írásmódokkal kashkaval,
kaskavál, cascaval, stb. néven vált ismertté, és kiemelt szerepet játszott a
régió sajtkészítőinek életében. Utazása a múlt században ért újabb állomására,
amikor libanoni és szír utazók találkoztak vele Kelet-Európában. Egyből
szerelembe estek ízével-illatával, és elvitték hazájukba, ahol Asha'awen"
néven a Levante régióban is az egyik legkedveltebb sajttá vált. Felhasználása
itt is széles körű. Az egyszerű kovásztalan kenyerekre sokszor tesznek
reggelire egy szelet kashkavalt, de a tradicionális tésztaételeket is szívesen
töltik meg vele.
Hajdúböszörményi örökség
A hajdú-kashkaval típusú sajtot
évszázadok óta készítik hazánkban is. Hajdúböszörmény és a Hajdúság a
kezdetektől a tehéntejből gyártott kashkaval sajt egyik legfontosabb hazai
kutatóbázisa volt, és az itt fejlesztett-gyártott sajtok érték el a legnagyobb
nemzetközi sikereket. Többek között ez is magyarázza, hogy Magyarországon
sokáig egyszerűen „hajdú sajtnak” is nevezték ezt a sajttípust, de a
világhódító útjára már a nemzetközi kashkaval néven indult. Így természetes,
hogy a nemzetközi piacokon a legismertebb magyar márkanév a Hajdú, a Hajdú
kashkaval (bizonyos vidékeken kashkawan) pedig ma már öt kontinens számos
pontján etalonnak számít a sajtok között.
A kashkaval, mint sajttípus a
parenyicához és a mozzarellához hasonlóan a hevített-gyúrt sajtok közé
tartozik. Pikáns, jellegzetes, de nem markáns, enyhén sós ízű, sárgás színű
sajt. Könnyen olvad, jól reszelhető, sokrétűen használható a konyhában. A
Kőröstej Hajdúböszörményi Üzemében büszkén őrzik e sajt gazdag hagyományait,
viszik tovább hazai örökségét. A ma használt gyúrógépekhez hasonló működésű
szerkezeteket használtak már a múlt század előző felében is, és ugyanolyan
gondossággal, kézimunkával teszik formába és forgatják a sajtokat, mint
évszázadokkal ezelőtt. Természetesen egyes munkafolyamatok során – elsősorban a
csomagolástechnika terén – elengedhetetlen volt az automatizálás. A ma használt
modern csomagológépeknek is köszönhető, hogy immár óriási mennyiségben, mégis
prémium minőségben tudják előállítani a kashkaval sajtokat Hajdúböszörményben.
A Hajdú kashkaval csomagolásának a kezdetektől napjainkig fontos elemei a
magyarországi gyártást hangsúlyozó, elmaradhatatlan piros-fehér-zöld motívumok.
Miközben a Kőröstejnél kizárólag
magyar tejből készítik e különleges termékeket, az itt gyártott kashkaval
kedvelőinek nagy része Libanonban, Jordániában, Szíriában él. Úgy is
mondhatjuk, hogy e sajt történelmében a Hajdú kashkaval képezi azt a modernkori
hidat, mely összeköti a közép-kelet európai örökséget a kashkaval mai
közel-keleti népszerűségével. Bár a világban juhtejből készült változata is
elterjedt, a hajdúböszörményi üzem a gyártási adottságoknak megfelelően
elsősorban a helyi-környékbeli tejtermelők által szállított tehéntejből
készített kashkaval sajtjáról híres. Örömmel és ugyanazzal az elhivatottsággal
készítik itt ma is a kashkavalt, mint tették ezt a sajtkészítők évszázadokkal
időszámításunk előtt, Hippokratész idejében. A hagyományos, 8 kg-os kerek
korong a mai napig az üzem egyik legnépszerűbb terméke, de a piaci igényeknek
megfelelően a sajtot számtalan formában, méretben és ízesítésben szállítják a
partnerek számára. Ma már kedveltek a szeletelt és az ízesített változatok is,
zöldfűszeres, csípős paprikás, köményes és füstölt formában.
Kapcsolódó képgaléria
Kapcsolódó dokumentumok
Források
http://www.korostej.hu/en/products/kashkaval-11
http://international-center.net/index.php/h_k_c
https://www.portfolio.hu/impakt/20190718/sebeszbol-lett-sajtmagnas-a-hajdusagbol-hoditja-meg-a-vilagpiacot-330809
http://safeway.com.jo/hajdu-kashkaval-cheese-700g-3028.html
https://magadistore.com/hajdu-kashkaval-cheese-low-fat-350g.html
https://www.kandmore.com/riyadh/en/hajdu-kashkaval-cheese-mini-200gm.html#.XaclFegzZPY
https://bse.hu/Issuers/bet50/bet50-2016/BET50-companies-2016/Doctor-Cheese-Korostej-Group
https://www.karouncheese.com/cheeses/hajdu-hungarian-kashkaval