Megyei értékek
A debreceni páros kolbász
A debreceni páros kolbász
évszázados hagyományon alapuló, marha és sertéshús továbbá sertésszalonna
felhasználásával, titkos fűszerezéssel, bélbe töltve, füstöléssel készült
termék. Az eredeti debreceni páros kolbász kifejezetten házi termék volt, ezért
a húsok arányaiban, fűszerezésében nem volt mindenütt mindig egyforma.
Ízesítését a fűszerezés egyedi jellege miatt sokféle tényező befolyásolja. A
XIX. század második felétől például a jó minőségű fűszerpaprika is
elmaradhatatlan része lett a receptúrának.
A debreceni páros kolbász 30-32
mm átmérőjű, pározott és 120-140 mm hosszú. Burkolata tiszta, sérüléstől,
folytonossági hiányoktól mentes, nem penészes, a töltelékhez jól tapad, színe
élénkpiros, áttetszenek rajta a szalonna és hússzemcsék. Állománya tömör,
rugalmas, jól összeálló, jól szeletelhető, zamatos, különleges termék. A
metszéslapon márványos, paprikától élénkpirosra színezett, 6-8 mm nagyságú
hússzemcsék és fehér, illetve paprikától narancsvörösre színezett, ugyancsak
6-8 mm nagyságú szalonnaszemcsék láthatók húsmasszába ágyazva, egyenletes
elosztásban. Kellemesen füstölt, fűszeres illatú, íze harmonikus.
A páros kolbász négy változata ismert:
?
Tradicionális
változat: 100 százalék marhahúsból készült kolbász
?
Kóser
változat: Kóser eljárással vágott marha, vagy marha- és bárány
húsból készült kolbász
?
Standard
változat: Kb. 30 százalék marha és 70 százalék hússertés vagy
mangalica húsból készült kolbász
?
Prémium
változat: 100 százalék hússertés vagy mangalica húsból készült
kolbász.
A debreceni
páros kolbász több évszázados múltra tekint vissza, a cívis közösség
gazdálkodásából, sajátos társadalmi viszonyaiból fakadóan egyszerre közösségi,
kulturális és gasztronómiai termék. A helyi közösség tagjain túl a debreceni
nagyvásárok sokadalmának és a Hanza-városoktól Anatóliáig terjedő vonzerejének
köszönhetően évszázadok folyamán százezrek ismerhették meg és vitték jóhírét a
kolbásznak, a debreceni állattenyésztésnek, a mészáros-hentes mesterek
szaktudásának és egészében a mögötte álló városnak.
Kapcsolódó képgaléria
Kapcsolódó dokumentumok