Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

„Hajdú-Bihari Termékdíj” pályázat

„Hajdú-Bihari Termékdíj” pályázat

TOP_PLUSZ-3.1.1-21-HB1-2022-00001 azonosító számú „Hajdú-Bihar megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködés” című projekt 

 

A pályázat célja

Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata a Hajdú-Bihari Termékdíj elnyerésére pályázati rendszert (továbbiakban: pályázat) működtet, amelyre a jelentkezés évente egy alkalommal lehetséges. A pályázat 2022. évtől a TOP_PLUSZ-3.1.1-21-HB1-2022-00001 azonosító számú „Hajdú-Bihar megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködés” című európai uniós projekt forrásából valósul meg.

A pályázat kiírásával Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata azt a célt kívánja elérni, hogy megvalósuljon a hagyományos, kézműves és tájjellegű termékeink és mezőgazdasági élelmiszereink magas minőségi színvonalának elismerése, a vármegyében előállított termékek népszerűsítése, ismertségének növelése, az ilyen termékeket gyártók piaci lehetőségeinek bővítése, a piacra jutásának segítése, valamint a fogyasztók hozzásegítése a minőségtudatos, környezetbarát termékek kiválasztásában.

A helyi termékek értékesítése során a termelési rendszerek környezetileg fenntarthatóbbak, csökken az élelmiszerek szállítási útja, egyúttal lehetőség nyílik a szerves hulladékon, maradékanyagokon és megújuló energián alapuló körfolyamatok létrehozására, továbbá hozzájárulnak a biológiai sokféleség fenntartásához és a kipusztulóban lévő gyümölcs- és zöldségfélék, valamint állatfajok fennmaradásához.

A helyi termékek előállítása régi hagyományokra visszatekintő kézműves mesterségek, technikák továbbviteléhez is hozzájárul. A helyi lakosság által értékelt tulajdonságai révén kínálatuk erősíti a társadalmi kohéziót és a közösségi szellemet, továbbá környezetbarát magatartásra, aktív állampolgári részvételre ösztönzi a helyi közösséget. A helyi termékek értékesítése révén a fogyasztók és a termelők szorosabb kapcsolatban állnak egymással, a személyes ismeretség révén bizalmi kapcsolat jön létre.

A pályázat benyújtására jogosultak és az általuk benyújtott termékkel szemben támasztott követelmények

A Hajdú-Bihari Termékdíj pályázatra olyan természetes személy, őstermelő, kistermelő, családi gazdálkodó, egyéni vállalkozó, mikro- vagy kisvállalkozás, középvállalkozás pályázhat, amelynek mezőgazdasági / kézműves termékkategóriába sorolt terméke:

  • Hajdú-Bihar vármegyében előállított, honos vagy megtermelt, jellemzően a vármegyei lakosok munkájának eredményeként készült.
  • Hagyományos előállítási módon (pl: kézi erővel), nem nagyüzemi vagy gyáripari technológiával, eljárással készült.
  • A fogyasztók által egyértelműen meghatározható valamely tulajdonságában egyediséget hordoz:
  • kiemelkedő minőség,
  • megjelenési, vizuális egyediség, stb.
  • Főként a vármegyei, lakossági igényeket elégíti ki, melynek ismertsége (legalább az előállítási körzetben) jellemző.
  • Kereskedelmi forgalomra képes.
  • A termék elnevezése és/vagy a hozzá kapcsolódó marketing kommunikáció fő elemei utalnak a termék származási helyére (a vármegyére, vagy abban lévő helységnévre).

A mezőgazdasági termékkategória esetében további előnyt jelentő, a termék típusától függő relevancia szerint figyelembe veendő értékelési szempontok:

  • Az alapanyagok összetétele (növényi és állati eredetű termékek esetében a felhasznált fajtákat is szükséges megadni).
  • A termék legfontosabb fizikai jellemzői (pl.: alak, méret, külső megjelenés, szerkezet, összetétel).
  • Kémiai jellemzők (pl.: pH-érték, szárazanyagtartalom, ásványi anyagok, adalékanyagok jelenléte/hiánya, stb.).
  • Mikrobiológiai jellemzők (pl.: erjesztőanyagok használata, baktériumok jelenléte, stb.).
  • Érzékszervi jellemzők (pl.: íz, szín, illat, stb.).
  • Szakmai, minőségi tanúsítványok megléte, amennyiben rendelkezésre állnak.
  • Előállításának valamely eleme egyediséget hordoz (pl.: sajátos, az ország egyéb területein nem jellemző technikával, eljárással készült).

A kézműves termékkategória esetében további előnyt jelentő, a termék típusától függő relevancia szerint figyelembe veendő értékelési szempontok:

  • A termék, tárgy dokumentált történelmi háttérrel rendelkezik.
  • A termék, tárgy legfontosabb fizikai jellemzői (pl.: alak, méret, külső megjelenés, szerkezet, összetétel).
  • Szakmai, minőségi tanúsítványok megléte, amennyiben rendelkezésre állnak.
  • Előállításának valamely eleme egyediséget hordoz (pl.: sajátos, az ország egyéb területein nem jellemző technikával, eljárással készült).

Egy pályázó több, de maximum 3 termékével pályázhat, azonban minden termék esetén külön pályázatot szükséges benyújtani, azokat összevonni nem lehet. (Minden egyes pályázat 1 db önálló, konkrét termékre vonatkozhat, nem azonos előállítási móddal készült termékek összességére, terméktípusra vagy termékcsaládra.)

A Hajdú-Bihari Termékdíj elnyerésérése pályázó valamennyi termék esetében alapvető követelmény, hogy meg kell felelniük a vonatkozó jogszabályi követelményeknek mind csomagolásban, termék megjelölésben, mind összetételében, valamint minőségi és élelmiszerbiztonsági tulajdonságaiban.

A pályázaton való részvétel díjmentes.

  • A pályázat a következő termékkategóriákra terjed ki

Mezőgazdasági termékkategóriánál terméktípusonként 3-3 darab, kézműves termékkategóriában összesen 3 darab nyertest hirdetünk.

  1. Mezőgazdasági termékkategória:

Kizárólag feldolgozott mezőgazdasági termékekkel lehet pályázni az alábbi terméktípusokra:

  • Növényi eredetű termékek,
  • Állati eredetű termékek,
  • Készételek, vizek, italok.
  1. Kézműves termékkategória:

Lehetőség van fából, kőből, vasból készült, kerámia – üveg, textil, fonott vagy egyéb termékek benyújtására.

Elnyerhető díj

A termékdíj elnyerésére az évente egy alkalommal, pályázati úton van lehetőség.

Mezőgazdasági termékkategóriánál terméktípusonként 3-3 darab, kézműves termékkategóriában összesen 3 darab Hajdú-Bihari Termékdíj adományozására kerül sor, a bírálóbizottság javaslata alapján. Amennyiben bármelyik terméktípus esetében az adott évben beérkezett pályázó termékek vonatkozásában a bírálóbizottság nem tartja indokoltnak a termékdíj odaítélését, a Hajdú-Bihari Termékdíj adományozására nem kerül sor.

A Hajdú-Bihari Termékdíj elnyerésével lehetővé válik a Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata által kiadott „Hajdú-Bihari Termékdíj logó” használata – a logót tartalmazó minősítő tábla/oklevél kihelyezése az előállítás/értékesítés helyén, a logó feltüntetése a nyertes termék csomagolásán, valamint a logó felhasználható a termékkel kapcsolatos marketingtevékenység során – ezzel ismerve el a termék, tárgy magas minőségi színvonalát, segítve annak népszerűsítését és piacra jutásának feltételeit.

 A pályázat benyújtásának módja és határideje

A pályázati felhívás és mellékletei az alábbi honlapról tölthetők le: www.hajdubiharitermek.hu

2024_03_08_Adatkezelési tájékoztató_Termékdíj 2024_03_08_Palyazati adatlap_HB Termekdij_Hagyományos_ 2024_03_08_Palyazati felhivas_HB Termekdij_Hagyományos_

A pályázati adatlapot és annak mellékleteit személyesen vagy postai úton, illetve elektronikusan kérjük benyújtani az alábbi lehetséges módokon:

  • Személyesen, valamint postai úton az alábbi címre:

Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata, 4024 Debrecen, Piac u. 54.

 A pályázat személyes vagy postai benyújtása esetén a pályázatot tartalmazó zárt borítékon kérjük a következő szöveg feltüntetését: Hajdú-Bihari Termékdíj pályázat 2024.”.

 Elektronikus úton a következő elérhetőségre: hajdubiharitermek@hbmo.hu e-mail címre. (Kérjük, hogy elektronikus úton történő benyújtás esetén a pályázatot sajátkezűleg aláírva, pdf formátumban szíveskedjen megküldeni részünkre.)

A pályázat részeként kötelezően benyújtandó dokumentumok:

  1. A pályázati adatlap és kapcsolódó nyilatkozatok (a pályázati felhívás 1. sz. melléklete)

amely a pályázó adatain túl tartalmazza a Termékismertetőt is. Valamennyi termékhez a pályázónak egy rövid termékismertetőt is be kell benyújtania. Az ismertetőben kérjük emelje ki, hogy a termék hogyan kötődik az előállítás körzetéhez, vagyis a vármegyéhez, továbbá kérjük, hogy a II. pontban szereplő releváns szempontoknak való megfelelés is kerüljön bemutatásra. (A megfogalmazás során kérjük vegyék figyelembe, hogy díjazás esetén a pályázathoz beküldött termékismertetőt a média rendelkezésére kívánjuk bocsátani.)

  1. A termék gyártási lapja, vagy az ellenőrző hatóság által kiállított hatósági bizonyítvány másolata. Kézműves termék esetén zsűriszámról kiállított jegyzőkönyv.
  2. 3 db színes termékfotó JPEG, PNG formátumban.

A pályázat részeként benyújtható további dokumentumok:

Bármilyen egyéb rendelkezésre álló dokumentum (pl.: szakmai minőségi tanúsítványok, a termék dokumentált történelmi háttér anyaga, stb.).

A pályázat beérkezésének határideje: 2024. április 10. (szerda) 24.00 óra.

 A pályázat formai érvényességének vizsgálata:

A pályázatok beérkezést követően a Paktumiroda munkatársak által azok formai érvényességének ellenőrzésére kerül sor a következő szempontok szerint:

–      a pályázati adatlap megfelelően került-e kitöltésre,

–      a pályázat részeként kötelezően benyújtandó dokumentumok teljeskörűen megküldésre kerültek-e.

Amennyiben a pályázat formai érvényességi ellenőrzése során megállapításra kerül, hogy a pályázat nem felel meg a pályázati felhívásban foglalt feltételeknek, hiánypótlásra egyszer, a jelen felhívás VII. pontjában szereplő módon kerülhet sor. Érvénytelen az a pályázat, amely nem felel meg a pályázati felhívásban meghatározott feltételeknek. A határidőn túl érkező pályázatok elbírálására nem kerül sor, azok érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerülnek. A benyújtott pályázati anyag eredeti példánya az elbírálást követően a kiírótól nem igényelhető vissza.

  • Hiánypótlás módja:

Hiánypótlásra egy alkalommal van lehetőség. A hiánypótlás teljesítésére, a hiánypótlási felhívás kézhezvételétől számított 5 munkanap áll rendelkezésre. Amennyiben a pályázó nem pótolja a hiányosságokat, vagy azoknak nem a hiánypótlási felhívásban meghatározott módon, határidőben tesz eleget, a pályázatot érvénytelennek kell tekinteni.

  • Termékminta biztosítása

A formailag hiánytalan pályázók a bírálatokhoz az 5 fős zsűri létszámhoz igazodó mennyiségű termékminta biztosítására kötelesek, melyet Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata munkatársaival előzetesen egyeztetett időpontban a megadott címre kell a pályázónak eljuttatnia – különösen mezőgazdasági termékek esetén.

A minta csomagolásának, jelölésének és beltartalmi tulajdonságainak meg kell egyezniük a forgalomban lévő, azonos termékek jellemzőivel. Amennyiben a bírálat megkezdésének időpontjáig az előre egyeztetett időpontra nem érkezik be minta, a bírálóbizottság nem végzi el a minősítést.

A díj elnyerésének szabályai:

A formailag hiánytalan pályázatokat, illetve a pályázatokhoz tartozó termékmintákat 5 fős, a vármegye közgyűlésének elnöke által felkért szakértőből álló bírálóbizottság értékeli és véleményezi a II. pontban szereplő szempontrendszer alapján. Az ülés határozatképes, ha azon a tagok több, mint fele jelen van. Szavazategyenlőség esetén a levezető elnök szavazata dönt. Ülése alkalmával egyszerű szótöbbséggel dönt, amelyről jegyzőkönyv készül.

A döntés meghozatalát követő 15 napon belül a döntésről az érintett pályázókat elektronikus/postai úton értesítjük.

A pályázattal kapcsolatosan érdeklődni a 06-52/507-533 telefonszámon, valamint a hajdubiharitermek@hbmo.hu e-mail címen lehetséges.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Pályázati felhívások
Megosztás: