Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Akcióterv a fényszennyezés csökkentésére és az asztroturizmus erősítésére

Megyei szintű akciótervet dolgoz ki a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a fényszennyezés visszafogására és a csillagos égboltban rejlő turisztikai lehetőségek hatékonyabb kiaknázására. Erről határozott az önkormányzat szakmai ülése, amelyet a napokban tartottak a Megyeházán.

Az éjszakai égbolton jelentkező fényszennyezés a nagyvárosok egyik legjelentősebb problémája szerte a világon. A jelenség megzavarja az élővilág (különösen a madarak és a növények) életritmusát, nem egy esetben az állatok pusztulását okozza, sőt hozzájárulhat egyes fajok kihalásához is. A folyamatos, vagy a felesleges éjszakai megvilágítás az emberekre is káros lehet, felborítva bizonyos hormonok termelését, a rövidebb ideig tartó sötétségnek szerepe lehet a szaporodási ráta csökkenésében, sőt az egyes típusú fények káros hatása összefügghet rákos megbetegedésekkel is. Emellett a nagyvárosokban megszokottá vált, hogy a természetes, csillagos égkép helyett a városi közvilágításból származó, szétszórt fény homályosítja el az égboltot.

Az Európai Unió Interreg Európa Programjának támogatásában megvalósuló „Night Light” projekt célja a fényszennyezés visszaszorítása, a csillagos égbolt, mint természeti érték védelme, valamint az ebből fakadó előnyök turisztikai és gazdasági szempontú hasznosítása. A projekthez a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat is csatlakozott, hat másik országgal közösen. 

A negyedik hazai munkacsoport találkozót 2018. december 12-én-án tartották a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat székházának Bocskai termében. A találkozón részt vett többek között az E-ON, a Hortobágyi és a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, Hajdúböszörmény Község Önkormányzata, a HBM Kormányhivatal JH Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya, a Debreceni Egyetem, a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület, illetve a Magnitúdó Csillagászati Egyesület képviselője is. 

Az ülésen elhangzottak a projekt legutóbbi, 2018. novemberében a szlovéniai Gorenjska régióban megrendezett nemzetközi szakértői munkaülésének tapasztalatai, és megállapításai is. A bledi tanácskozáson Szabó Tünde, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat területfejlesztési referense, a projekt szakmai koordinátora és Karácsonyi Judit, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat nemzetközi referense ismertették a nemzetközi szakemberekkel a projektben elért eredményeket, a hazai tapasztalatokat. 

A debreceni szakértői napon a résztvevők a szlovéniai tapasztalatok mellett meghallgathatták a 2018. októberében La Palmán, Spanyolországban megrendezett Peer Review rendezvényt bemutató előadást is, melynek során Novák Richárd, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság oktatási referense ismertette a spanyolországi jó gyakorlatokat, a szakmai viták eredményeit is.   

A negyedik szakértői ülés fókuszában a kidolgozandó megyei akcióterv áttekintése állt; a résztvevők megismerték azokat a jó gyakorlatokat, kedvező megoldásokat, melyek megyei megvalósítása, adaptálása nagyban segítheti a fényszennyezés elleni hatékonyabb küzdelmet, egyben lehetőséget biztosítva egy jóval erősebb, népszerűbb és szélesebb tömegeket vonzó turisztikai termék kialakítására.

A szakemberek ezt követően meghatározták azon megoldások körét, melyeket beépítenek a 2019-ben elkészítendő megyei akciótervbe. A soron következő regionális munkacsoport ülést a tervek szerint 2019. első félévében tartják.  

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: