Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Ezeréves kézműves értékeink közösségformáló ereje

Új utak a kézműiparban és a turizmusban 2016 elnevezéssel nemzetközi konferencia és ehhez kapcsolódó programsorozat kezdődött Debrecenben 2016. szeptember 22-én – és tart 24-ig. A Kossuth téren termékeikkel jelennek meg kiváló mesterek – előzetesen szakmai rostán estek át a pályázók, így kiszűrve a nívón aluli árukat. Emellett szakmai konferencia, megbeszélések, a Kölcsey Központban művészeti kiállítás és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara klaszterülése, valamint elnökségi tanácskozása is a program része.

A kézműves díjak (Magyar Kézműves Remek) átadására is először került sor Budapesten kívül – 2016-ban Debrecenben, a Kölcsey Központban. Örömteli tény, hogy a díjakat egészen fiatal, középkorú vagy éppen idős mesterek is átvették, a magyar kézműipar megannyi szegmensét képviselve. Méltó gazdára találtak ezek az elismerések, akikkel egyébként a látogatók a Kossuth téri fa házikók standjainál is találkozhatnak még szombat estig. A megtisztelő helyszínválasztás többek között azért is eshetett Hajdú-Bihar megye székhelyére, mivel ebben a térségben – ahogy Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke a ceremónia során elmondta – az egyéni alkotók mellett több kézműves dinasztia is régóta készíti egyedi, minőségi termékeit. A megyei közgyűlés elnöke egy nappal korábban az iparkamara elnökségi ülésén – Papp László, Debrecen polgármestere átfogó Új Főnix Tervet bemutató előadása mellett – a határmenti kapcsolatok, valamint Hajdú-Bihar kulturális lehetőségeiről beszélt.

A honlap képei rákattintva nagyíthatók. Az eseményhez kapcsolódó képgaléria a HBMÖ facebook oldalán tekinthető meg.

Mint a közgyűlés elnöke megjegyezte, „értékeink közösséggé formálnak minket” – ezáltal nem csak helyes, de a társadalom számára hasznos tett, ha bizonyos szinten visszatekint a hagyományokra. Szóba kerültek konkrétumok is, amelyekkel tevőlegesen is hagyományápolást végez a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, mint például az egykori szürkemarhák hajtóútvonalának az úgynevezett Oxenweg programon keresztül történő felelevenítése, és az útba eső megyei települések turisztikai fejlesztése. Emellett az idén életre hívott Vásárszövetség, amely több határon túli település mellett tucatnyi Hajdú-bihari települést tömörít magában (és várja továbbiak jelentkezését), éppen a helyi termékekért jött létre, azok megismertetéséért az emberekkel, valamint a piacon történő eredményesebb értékesítésükért.

Pajna Zoltán kifejezte reményét, hogy a mostani megbeszélések, konferenciák is elősegítik a térség, a megye, illetve a települések értékmegtartó tevékenységét a jövőben, illetve a kellő infrastruktúra létrehozását.

A több napos programok magas szintű vezetők jelenléte mellett zajlottak, zajlanak, hiszen Pajna Zoltán mellett, aki több eseményen is részt vett, Debrecen polgármestere, Papp László, Odrobina László, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara országos elnöke, Parragh László vagy a megyei elnöke, Miklóssy Ferenc is jelen volt, beszédet mondott. Mellettük Hubert Erzsébet, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, vagy éppen Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere is a kiemelt vendégek között volt. Ugyanakkor a főszereplők, vagyis a kézműves mesterek is tömegesen tisztelték meg a rendezvényeket.

A határon túli kapcsolatok erősítéseként a Kölcsey Központban Pajna Zoltán találkozott Nyilas Mihállyal is, a Szerb Köztársaság Vajdaság autonóm Tartomány kormányának alelnökével, akivel a kulturális és gazdasági, valamint turisztikai együttműködés lehetőségeiről esett szó.











hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: