Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A projektről

EXPRESS projekt logo

Finanszírozó program: INTERREG EUROPE

Célkitűzés: “Zöldebb Európa” – “Megújuló energia” specifikus célkitűzés

Angol nyelvű honlapEXPRESS

               

EXPRESS – A megújuló energiával való önellátást elősegítő európai régiók (European regions promoting renewable energy self-sufficiency) 

Az európai régiók keményen dolgoznak azon, hogy növeljék mind a megújuló energiaforrások részarányát, mind az energia-önellátást. Az EU energiaimporttól, különösen a kőolaj- és földgázimporttól való függősége az ellátás biztonságával és az energia növekvő költségeivel kapcsolatos politikai aggályokat vet fel, amelyek a háztartásoktól kezdve a mezőgazdaságon át az iparig minden ágazatot érintenek. Az ellátásbiztonság biztosításának szükségessége veszélyezteti a zöld átmenetet, mivel a régiók megpróbálhatják energiaszükségleteiket fosszilis tüzelőanyagokból fedezni. Másrészt a fosszilis energia növekvő ára sok fogyasztó számára először teszi gazdaságilag megvalósíthatóvá a megújuló energiát.

Az EXPRESS projektben a résztvevő régiók arra törekszenek, hogy növeljék energia-önellátásukat és a megújuló energiaforrások részarányát. A helyben termelt megújuló energia hozzájárul a fenntartható fejlődéshez, mivel az energiát a régióban állítják elő, ami munkahelyeket teremt és helyi bevételeket generál. A projekt támogatja a REPowerEU célkitűzéseit, amelyek célja a tiszta energia előállítása, az energiatakarékosság és az energiaellátás diverzifikálása Európában.

Az EXPRESS projekt céljai a következők:

– a megújuló energiaforrások részarányának növelése a részt vevő régiókban
– a részt vevő régiók energia-önellátásának növelése
– a regionális fejlesztéspolitika erősítése az új energiaágazati működési környezet jobb figyelembevétele érdekében, hogy lehetővé váljon a helyben termelt megújuló energiára való gyors átállás a fűtés, a villamosenergia és a közlekedés területén.

A célok hatékony elérését a nemzetközi tapasztalatcsere biztosítja, a jó gyakorlatok és bevált megoldások kölcsönös megismerése és igény szerinti alkalmazása révén.

A projekt időtartama: 2023. március – 2027. május

A projekt költségvetése: 1.858.983 EUR

Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának projekt költségvetése: 192.850 EUR

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás
Megosztás: