Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

RIS4DANU hírek

Gyakorlati fázisba lépett a RIS4DANU projekt – Újabb lépések a zöld és innovatív átmenet útján

Az előző hónapokban véglegesített regionális helyzetelemzéseket és virtuális megbeszéléseket követően megkezdődött a kiválasztott hazai mintaterületek személyes felkeresése és a kapcsolódó munkaülések megvalósítása.

Az ún. vállalkozói tényfeltárás (EDP –  Entrepreneurial Discovery Process) módszertanának alkalmazása tette lehetővé, hogy az egyes mintaterületek jelenlegi tulajdonosai, az érintett települések döntéshozói, a vármegyében aktív kutatók, szakemberek, ernyőszervezetek képviselői, regionális és települési fejlesztési szakértők közösen gondolják végig az újrahasznosítás potenciális fókuszterületeit, az átmenetet segítő tevékenységek körét.

Hajdú-Bihar vármegyében Debrecen és Komádi helyszínekkel indult az a két szakmai workshop, melyek a DryVit Profi Kft. Kassai úti telephelyét, illetve az egykori komádi kendergyár területét vizsgálva segítették a legmegfelelőbb transzformációs célok meghatározását, majd a kapcsolódó tevékenységek megfogalmazását.

A debreceni telephely átalakítását érintő, 2023. március 28-29-én zajló munkában a DryVit Profi Kft. munkatársain és Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatán túlmenően Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara képviseltette magát.

RIS4DANU – DryVit Profi Kft. Kassai úti csarnok mintaterület workshop, 2023. március 28. – Agora Irodaház
RIS4DANU – DryVit Profi Kft. Kassai úti csarnok mintaterület workshop, 2023. március 28. – Agora Irodaház

A Komádi település életében egykor jelentős szerepet játszó volt Kendergyár revitalizációját célzó, 2023. március 30-31. között megrendezett workshop eredményességét a vármegye önkormányzati munkatársainak, a terület tulajdonosainak (Generálép Kft.) és a település vezetésének aktív részvételén túl segítette a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara szakértőinek együttműködése.

RIS4DANU – Komádi Kendergyár mintaterület workshop, 2023. március 30. – HBKIK
RIS4DANU – Komádi Kendergyár mintaterület workshop, 2023. március 30. – HBKIK

Mindkét rendezvény Martin Eichler, a svájci BAK Economics gazdaságkutató intézet és a BAK S3 egyesület elnökének moderálásával zajlott, melynek köszönhetően igen aktív és eredményes munka során fogalmazták meg a résztvevők a transzformáció lehetséges irányait.

Az események sikerének elengedhetetlen részese volt Jonas Herzer, a német VDI/VDE innovációs ügynökség szakértője, valamint Páger Balázs, aki a Bécsi Egyetem szakmai csapatának képviseletében mutatta be a vármegyét és az egyes mintaterületeket érintő előzetes kutatások, felmérések, szakmai interjúk eredményeit.

A térséget érintő harmadik workshop megrendezésére 2023. május 10-11. között került sor, Berettyóújfalu hajdani tejporgyárának lehetséges új hasznosítási lehetőségeinek megvitatásával.

 

RIS4DANU szakértői csoport online találkozója – 2023. január 17.

A RIS4Danu szakértői csoport (Peer Group) online találkozója és a kapcsolódó szakpolitikai fórum 2023. január 17-én virtuális formában került megrendezésre. A fórum kiváló alkalom volt valamennyi regionális társult partner számára, hogy i) tájékozódjon a projekt jelenlegi állásáról (különösen a regionális elemzésekről, a további használaton kívüli ipari területek azonosításáról és a workshop előkészületeiről), és ii) megvitassa a barnamezős revitalizáció lehetséges finanszírozási és támogatási eszközeit, például az Európai Bizottság igazságos átmenet mechanizmusát (JTM), amelynek három pillére az igazságos átmenet alapja, az InvestEU és az EBB hitelkerete, vagy az Európai Bizottság és a Világbank által végrehajtott felzárkózó régiók kezdeményezését. A projektpartnerek a lehetőséget arra is felhasználták, hogy megvitassák a régióikban az innováció előtt álló akadályokat, valamint a használaton kívüli ipari területek (fenntartható) újjáélesztésének sikertényezőit. A következő online szakértői csoporttalálkozót és szakpolitikai fórumot 2023 augusztusában/szeptemberében tervezik.

 

RIS4DANU nemzetközi konferencia – Bécs, 2022. szeptember 20-21.

A RIS4Danu projekt első, személyes részvétellel zajló konferenciája a Bécsi Egyetem szervezésében, Bécsben valósult meg. Hajdú-Bihar megyét Szabó Tünde és Tuska-Mátrai Melinda képviselte. A bécsi konferencián mind a 11 projektrégió, az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC), a kiválasztott telephelyek tulajdonosai és az intelligens szakosodással foglalkozó szakpolitikai közösség néhány vezető személyisége vett részt. A konferencián Prof. Dominique Foray tartott vitaindító előadást, bemutatták a RIS4Danu fenntartható S3 koncepcióját, beleértve egy adaptált vállalkozói felfedezési folyamatot (EDP), a projektrégiók elemzésének első eredményeit, valamint egy szakpolitikai fórumot, amely a vonatkozó kezdeményezésekről és programokról adott tájékoztatást. A tanulságos és inspiráló előadásokkal teli napot két újjáélesztett alsó-ausztriai ipari terület, a Zukunftspark+ Tulln és a Donau Gewerbepark Krems meglátogatása követte.

A konferencia összefoglalója angol nyelven itt található: RIS4Danu_Bécsi Konferencia_Beszámoló

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Nemzetközi tevékenység
Megosztás: