Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Nemzetközi példatár

EXPRESS projekt logo

Jó gyakorlatok, sikeres megoldások

Rzeszowi Városi Innovációs Központ – UrbanLab Rzeszow (Lengyelország)

Olyan városi közösségi tér, amely azok számára áll rendelkezésre, akik ténylegesen hatást kívánnak gyakorolni a várost érintő változásokra, a fejlődés irányára. Ez egyszerre a gondolatok, nézetek és ötletek átadásának, megosztásának helyszíne, ahol újabb és újabb innovatív megoldások születnek Rzeszow városa számára. A központ lehetővé teszi az alulról építkező tevékenységek/kezdeményezések fejlesztését azáltal, hogy teret biztosít a kreatív és innovatív munkához, beleértve az egyedi városfejlesztési ötletek kidolgozását is, valamint lehetővé teszi a köztük lévő hálózatépítést, tapasztalat- és tudáscserét.

https://innovationinpolitics.eu/showroom/project/we-are-the-city-urban-lab-rzeszow/

Rzeszów alacsony károsanyag-kibocsátású helyi autóbusz-pályaudvara (Lengyelország)

A terület, ahol a buszpályaudvar épült, nem felelt meg a Rzeszów város kommunikációs igényeinek megfelelő infrastrukturális és egészségügyi feltételeknek, ezért a területet korszerűsítették. Egy modern, környezetbarát városi kommunikációs infrastruktúrát építettek ki, azaz egy intelligens buszpályaudvart, amely egy fotovoltaikus panelekkel ellátott, szellőző homlokzattal fedett, hőszivattyúval működtetett épületet foglal magában. A hozzátartozó egyéb infrastruktúra, pl. a buszvárók szintén fotovoltaikus panelekkel vannak felszerelve. A napenergiát a buszpályaudvar épületének megvilágítására/fűtésére/hűtésére és olyan intelligens megoldások működtetésére használják, mint az interaktív információs táblák, az állomásfigyelő rendszer és a CCTV-felügyelet. Az állomásirányítási rendszer tervezését az ML System és az Asseco Data Systems vállalatok végezték a Rzeszówi Közlekedési Hatóság megbízásából.

A gyakorlat a fenntartható városi közlekedés egyik eleme Rzeszów városában. Hozzájárul továbbá az alacsony kibocsátású energia előmozdításához, a megújuló energiaforrások energiatermelésre való felhasználásának növeléséhez és a CO2-kibocsátás csökkentéséhez a régióban.

https://www.interregeurope.eu/good-practices/low-emission-local-bus-station-of-rzeszow

Az első hidrogénnel működő fűtési projekt Lengyelországban

A projekt két szakaszban valósul meg, és magában foglalja az energiaátalakítás megvalósításához szükséges létesítmények, berendezések és infrastruktúra építését; ide tartoznak a fotovoltaikus farmok, energiatároló létesítmények, a hidrogénelektrolízishez szükséges elektrolízisberendezések, hőforrások, hidrogéntöltő állomások, valamint a szerves trágya és biometán előállítására szolgáló létesítmények építése. A legfontosabb már elvégzett tevékenységek: a HydroSanok hidrogénnel foglalkozó önkormányzati vállalat létrehozása és a projekt megvalósíthatósági tanulmányának végrehajtása, amelynek célja a projekt erősségeinek és gyengeségeinek, valamint potenciális veszélyeinek meghatározása.

A gyakorlat jelentősen hozzájárul a következőkhöz: Sanok város energiafüggetlenségének elérése, zéró energiakibocsátás és zöld energiatermelés. Megakadályozza az energiaárak ingadozását, és biztosítja Sanok város és a környező települések energiastabilitását. A projekt megvalósítása hozzájárul a zöld energia és a megújuló energiaforrások részarányának növelését célzó tevékenységek előmozdításához és felgyorsításához a Podkapackie régió teljes energiafogyasztásában. A zöld zóna létrehozása vonzani fogja a befektetőket a gazdaság innovatív területeiről. A projekt hozzájárul a megújuló energiához kapcsolódó új iparágak személyzetének képzéséhez, beleértve a hidrogéntechnológiák használatának és menedzsmentjének gyakorlati képzését.

https://www.interregeurope.eu/good-practices/the-first-heating-project-using-hydrogen-in-poland

Az Arppe kazánház felújítása csökkenti a kibocsátást és javítja a biomasszával történő fűtés energiahatékonyságát (Finnország)

A Kiteen Lämpö Oy egy önkormányzati energetikai vállalat, amely évente 40-45 GWh távhőt biztosít a finnországi Kitee városának. A hőenergia mintegy 97%-a megújuló energia, amelyet két biomassza-fűtőműben állítanak elő. A régebbi biomassza fűtőművet 36 évnyi üzemelés után 2023-ban teljesen újjáépítették. Az új Arppe fűtőmű és az 5,5 MW-os rostélyos kazán 2023 decemberében kezdte meg próbaüzemét, és 2024 márciusában lépett teljes körű üzembe. A Kitee távhőhálózat 24,8 km hosszú, és 170 hőfogyasztót köt össze, köztük olyan középületeket, mint az egészségügyi központ, a könyvtár, a tűzoltóság és az irodák, üzlethelyiségek, lakóházak és magánháztartások.

Az Arppe felújítása jelentősen javította az erőmű energiahatékonyságát, és lehetővé tette a friss biomassza 60%-os nedvességtartalomig történő jövedelmező felhasználását, valamint az ellátási láncban a tüzelőanyag tárolási idejének jelentős lerövidüléséből adódó előnyöket, az úgynevezett friss fa koncepciót. Így kisebb mennyiségű tüzelőanyagból azonos mennyiségű energiát lehet előállítani.

Az új technológiának az új MCPD-irányelv által támogatott adaptációja egy olyan helyzetet teremtett, amelyben mindenki csak nyerhet: az égetésből származó füstgázkibocsátás csökkentését célzó füstgázmosó és -szűrő beruházások energiahatékonyabb távhőtermelést eredményeztek, ugyanakkor jelentősen javult a biomassza ellátási lánc anyaghatékonysága is. A régi kazán évente mintegy 11 200 m3 (szilárd) energiafát használt fel, főként a kereskedelmi hasznosítás előtti ritkításokból származó kisméretű faanyagot. A jövőben ugyanez az energiatermelés több mint 20%-kal kisebb mennyiségű fával lehetséges.

https://www.interregeurope.eu/good-practices/arppe-boiler-house-renovation-cuts-emissions-and-improves-energy-efficiency-of-biomass-heat

 

Biometán előállítása, feldolgozása és felhasználása (Írország)

Az Ormonde Upgrading Limited (OUL) integrált anaerob lebontó létesítménye szerves anyagokat (például mezőgazdasági maradékokat, élelmiszer-hulladékokat) alakít át tiszta energiává (biogáz, villamos energia, hő), mint elsődleges termékekké, és tápanyagokban gazdag talajjavító melléktermékké. A biogázt a szennyeződések – CO2 és nyomgázok – eltávolításával feljavítják, így biometán keletkezik, amelyet háromféleképpen hasznosítanak: helyszíni újrafelhasználás (kapcsolt hő- és villamosenergia-termelő egységben), a gázhálózatba való betáplálás, hálózaton kívüli felhasználás (hálózaton kívüli megújuló gázmegoldás a helyi fogyasztók számára), közlekedési üzemanyag (járműüzemanyagként használják a flottában). A termelési kapacitást tekintve 750 m3 biometánt állítanak elő üzemóránként, és minden 1 m3 járműüzemanyagként felhasznált biometán 1 liter gázolajat vált ki.

A létesítmény másodlagos termékét, az emésztőgőzt szerves trágyaként hasznosítják a gazdaságokban és a földeken, ezzel megelőzve a vegyi vagy mesterséges trágyák folyamatos használatát.

https://www.interregeurope.eu/good-practices/biomethane-production-upgrading-and-utilisation

Biometán hasznosítása – Kilkenny Machinery Yard (Írország)

A Kilkenny helyi hatóság műhelyeként és a kapcsolódó szolgáltatások központjaként a Kilkenny Machinery Yard nagymértékben függ a földgáztól fűtés céljából. Ez az első olyan létesítmény Írországban, ahol egy helyi hatóságnál a hagyományos gázüzemű rendszert biogázkazánnal váltották fel. A Machinery Yard létesítményt nem látja el gázbetáplálási pont, ezért a biometánt nyomás alatt álló tartályokban szállítják. Számos akadályt kellett leküzdeni, többek között a következőket:

  • A telephely üzemeltetőjének meggyőzése arról, hogy a javasolt megoldás életképes és megbízható.
  • Garanciák megszerzése a kazán szállítójától arra vonatkozóan, hogy a rendszer hatékonyan fog működni biogázzal.
  • Annak megerősítése, hogy a szállított biogáz minősége megfelelő minőségű a gázkazánban való felhasználáshoz.
  • A biometánnak a termelési helyről a felhasználási helyre történő szállítására szolgáló módszer megtervezése az alapoktól kezdve, valamint a biometánellátás biztonságának biztosítása.
  • A gáz közúton történő biztonságos szállítására vonatkozó jogi és szabályozási követelmények vizsgálata a fuvarozói engedélyek tekintetében.
  • Kazán- és nyomástartó szállító beszállítók beszerzése Írországon kívülről, tekintettel arra, hogy Írországban korábban még nem volt megújuló biogáz.
  • A kísérleti projekt termikus terhelése lehetővé tette a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, a kapcsolódó állandó díjak, kapacitásdíjak stb. megszüntetését.

https://www.interregeurope.eu/good-practices/biomethane-utilisation-in-kilkenny-machinery-yard

CoachCopro: Az energetikai felújítási együttműködés kulcsa (Franciaország)

Lancement de l'appel à projets pour les Trophées Métropolitains CoachCopro  2024 ! - Agence Parisienne du Climat

A CoachCopro egy internetes platform, amelyet a Párizsi Klímaügynökség hozott létre 2013-ban Párizs város és az ADEME, a környezet- és energiagazdálkodással foglalkozó nemzeti ügynökség támogatásával. A CoachCopro fő célja a társasházi energetikai felújítási projektek egyszerűsítése és megsokszorozása. Kezdetben a párizsi társasházakra korlátozódott, mára azonban országos szolgáltatássá nőtte ki magát, amely a France Renov’-hoz, a tulajdonosok és az energetikai felújítással foglalkozó tanácsadók összekapcsolására szolgáló nemzeti platformhoz kapcsolódik. A CoachCopro az évek során felhalmozta a társasházak energetikai korszerűsítésével kapcsolatos forrásokat és ismereteket, amelyeket immár számára elérhetővé tesz.

A CoachCopro a felújítási folyamat középpontjában áll. A társtulajdonosokat és a vagyonkezelőket a tudatosság növelésével, a szabályozási fejleményekről való tájékoztatással és a korábbi projektekről adott visszajelzésekkel kíséri. A helyi hatóságok számára világos képet nyújt a felújítás dinamizmusáról a régiójukban, azáltal, hogy számadatokat gyűjt a felújítási projektekről, azok elhelyezkedéséről, valamint a kapcsolódó szolgáltatások és támogatások számáról. Megkönnyíti a szakemberek és a társasházak közötti kapcsolattartást a felújítási projektek konkretizálása és sikerének optimalizálása érdekében azáltal, hogy a weboldalon közzéteszi a partner szakemberek nevét, és elősegíti a köztük lévő cserekapcsolatokat.

Egy olyan hatékony platformhoz, mint a CoachCopro, pénzeszközökre van szükség. A francia változat esetében ez 200 000 eurós befektetésnek felel meg, amelyet minden további évben 80 000 euró követ. A CoachCopro kapacitása az adatok felhasználásán alapul, világos és naprakész adatokon. A megfelelő adatok és a megfelelő partnerek azonosítása elengedhetetlen a megfelelő felhasználáshoz és terjesztéshez. Ehhez időre, társadalmi kapcsolatokra és folyamatos nyomon követésre is szükség van. Végül, de nem utolsósorban a CoachCopro nem lenne olyan hatékony a felhasználók együttműködése nélkül. Ez új munkamódszereket, a képzésre szánt sok időt, valamint türelmes és folyamatos kommunikációt jelent a támogató struktúra különböző szintjein.

https://www.coachcopro.com/

 

ENERSIG webes alkalmazás – Párizs (Franciaország)

Az ENERSIG egy webes alkalmazás, amely interaktív térképeket, ábrákat és szűrőket tartalmazó platformon keresztül nyújt információt a felhasználóknak.
Az alkalmazás az ArcGIS Online keretrendszerben fut, amelyet a GIS-megoldások terén referenciának számító ESRI kezel. Párizs városa előfizetéssel rendelkezik az ArcGIS Online-ra.
A párizsi térképportál neve „CAPGEO”: Párizs városa számos szolgáltatásban használja az ArcGIS Online-t. Az ENERSIG a CAPGEO számos felhasználási módja közül az egyik. A CAPGEO egyes felhasználásai nyilvánosak és a lakosok számára is megtekinthetők. Nem ez a helyzet az ENERSIG esetében, amely az érdekeltek által használt munkaeszköz.

Az ENERSIG kialakításában részt vevő érdekelt felek a következők:

  • Párizsi Klímaügynökség (APC): a felhasználók igényeinek meghatározása és a felhasználói klub animálása.
  • Párizsi Urbanisztikai Ügynökség (APUR): az adatbázis létrehozása.
  • Párizs városa: az alkalmazás kezelése, az ESRI „CAPGEO” környezet tulajdonosai. Két szolgáltatásról van szó:
    • Klímapolitikai döntések (DTEC): döntéshozók
    • Információs rendszer igazgatósága (DSIN): informatikusok, térképészek, webfejlesztők

Az ENERSIG egyike a párizsi energetikai adatok közszolgáltatásának (SPDE) megvalósításához szükséges számos eszköznek. Párizs városának számos célkitűzése van a párizsi épületek ökológiai átállása (társasházak rehabilitációja), Párizs energiafogyasztásának csökkentése, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése stb. tekintetében.
2017 óta a Párizsi Klímaügynökség és Párizs városa új adatkészleteket használhat az energiafogyasztásra, az épületek átalakítására, az energiatanúsítványokra stb. vonatkozóan. Az épületek utólagos korszerűsítése tekintetében történő méretnöveléshez elengedhetetlenül fontos lett a pontos és tömeges információk és egy olyan eszköz beszerzése, amellyel ezeket könnyen le lehet olvasni.
Az ENERSIG konkrét céljai a következők:
– Párizs területének jobb megismerése
– A szűrőknek és a funkcióknak köszönhetően az újrahasznosítási információknak köszönhetően konkrét parcellák megcélzása.
– Az energiafogyasztás alakulásának nyomon követése parcellánként (vagy parcella-csoportonként).
Az ENERSIG-et Párizs városán belül számos különböző szolgálat osztja meg egymással: városfejlesztés, lakhatás, ökológiai átállás, hulladékgazdálkodás, vízellátás, stb.

Hasonló európai példák:

https://www.interregeurope.eu/good-practices/enersig-application-to-cross-data-about-buildings-characterization-and-energy-consumption-in-paris 

HAZAI JÓ PÉLDÁK

Aquaticum Debrecen Spa – Zöld megoldások a termálvíz hasznosítására

A 2020-ban megnyíló Aquaticum Debrecen Gyógyfürdő – Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonában – különleges helyzetben van, hiszen a komplexum egy védett területen (a Nagyerdőn) található. Az önkormányzat energetikai célkitűzéseivel összhangban, hogy fenntarthatóbb módon termeljen bevételt, a fürdőkomplexumot úgy tervezték és építették meg, hogy energiaszükségletének felét megújuló energiából fedezze. Számos modern mérnöki, épületgépészeti és egyéb megoldást alkalmaztak annak érdekében, hogy a fürdő a lehető legzöldebb legyen.

Bár a város távfűtési rendszere képes biztosítani a szükséges teljesítményt, a fürdő fűtési igénye jelentős, ezért a gazdaságos üzemeltetés érdekében minden rendelkezésre álló “megújuló energiás” fűtési megoldást felhasználtak. Jelenleg a termálvízből és a beépített gázmotorból származó energia a teljes energiafelhasználás 56%-át teszi ki. A 36 °C-os szennyvíz hűtését négy 250 kW-os hőszivattyú biztosítja. A gázmotorokból származó villamosenergia-termelés 3%-ot tesz ki. A termikus rekuperációs hőszivattyút a vízi parkban és a komplexumhoz kapcsolódó szállodában használják. A létesítmény teljesen automatizált, korszerű épületirányítási rendszerrel.

A gázmotor hulladékhőjét, amely a telephelyen lévő termálvízben oldott éghető gázokkal üzemeltethető, szintén fűtésre használják. A medencékből lefolyó vízből származó hulladékhő hasznosítására hőszivattyús rendszert is telepítettek. Ez azt jelenti, hogy a létesítmény energiaigényének mintegy felét zöld energiából állítják elő.

https://www.interregeurope.eu/good-practices/aquaticum-debrecen-spa-green-solutions-to-use-thermal-asset

Létavértes közintézményeinek fűtéskorszerűsítése: termálvízből nyert hőenergia

Az elmúlt évek fűtési szezonjában a településen is komoly energiafüggőségi jelek mutatkoztak, ezért Létavértes úgy döntött, hogy geotermikus energiára alapozva települési távfűtést hoz létre. A termálvízkút az önkormányzat tulajdonában lévő általános iskola területén található. A projekt helyszínének kiválasztása az önkormányzati tulajdon energiafelhasználása alapján történt. A beruházás szolgálja:

  • mintegy 10 épület fűtési igényét geotermikus energia felhasználásával
  • a havi kiadások jelentős, akár 50%-os csökkenését
  • geotermikus távfűtést oktatási, kulturális, irodai és egyéb közszolgáltató épületek számára
  • a 2019-ben indított és 2020-ban befejezett geotermikus projekt egy 1300 méter mély, 64 °C-os kilépő vízhőmérsékletű termelő kút és egy 1400 méter mély visszasajtoló kút létesítését (a visszasajtolás előtti vízvisszavezetési hőmérséklet körülbelül 38-42°C)
  • a “Léta” városrész középületeinek fűtését

A további fejlesztések között szerepel a rendszer kiterjesztése Létavértes város “Vértes” városrészére. Létavértesben található továbbá a megye egyik legnagyobb kereskedelmi célú naperőműve, amelynek beépített kapacitása mintegy 13,45 MW, maximális kapacitása pedig meghaladja az évi 16 GWh-t, ami 27%-kal több, mint a város éves villamosenergia-fogyasztása.

A szivattyúk által a felszínre hozott termálvíz mintegy 30 százaléka oldott gáz, amelynek nagy része elégethető. Ezért építettek egy gáztalanító tartályt a termelő kútnál. Ha az oldott gázt egy kazánban elégetik, akkor további 6-10 fokkal növelhető az előremenő hőmérséklet, és a termálvizet közvetlenül a medence fűtésére lehet használni. Ez utóbbi még alacsonyabb gázfogyasztást eredményez.

https://www.interregeurope.eu/good-practices/heating-modernisation-for-the-public-institutions-of-letavertes-heat-energy-from-thermal-water

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Egyéb kategória
Megosztás: