Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A projektről

Finanszírozó programINTERREG DANUBE

Célkitűzés: “Szociálisabb Európa” – “Kultúra és fenntartható turizmus” specifikus célkitűzés

Angol nyelvű honlap: SReST

       

SReST – Társadalmilag felelős „slow food” turizmus a Duna régióban (Socially responsible slow food tourism in the Danube Region)

A Duna régió agrobiodiverzitáshoz kapcsolódó és a gasztronómiai kincsei, amelyek a különböző kultúrák évszázadok során történő összeolvadását mutatják, veszélyben vannak, többek között a turizmus fenntarthatatlan erősödése miatt. Az agrobiodiverzitás örökségének elvesztése potenciálisan az élelmiszerek és a mezőgazdaság genetikai erőforrásainak elvesztését jelentheti, korlátozhatja a jövőbeli éghajlati és kártevő betegségekhez való alkalmazkodási lehetőségeinket, és kevésbé színessé, kevésbé táplálóvá és kevésbé érdekessé teheti az élelmiszereket.

Az SReST projekt e közös kihívással való szembenézésre kínál megoldásokat a Duna-menti agrobiodiverzitás és az élelmiszer-örökség társadalmi felelősséggel történő felértékelésére. Ezáltal a projekt hozzájárul a helyi mezőgazdasági értékláncok erősítéséhez, miközben megőrzi a helyi közösségek természeti és kulturális sokszínűségét, és a vidéki és városperemi partnerterületek sérülékeny csoportjainak (fiatalok, idősek, fogyatékkal élők, bevándorlók) bevonásával elősegíti a fenntartható turizmust, mint az élelmiszer-örökség védelmének egyik útját.

Az SReST projekt közös megoldásokat dolgoz ki a társadalmi-gazdasági fejlődés fokozására, valamint a kísérleti régiók különböző területi kontextusaiban tesztelt “slow food” útvonalak alternatív modelljeinek és versenyképes új turisztikai termékeinek előmozdítására az agrobiodiverzitásra és az élelmiszer-örökségre alapozva.

A projekt a nemzetközi slow food hálózat tapasztalatait és módszereit hasznosítja, és kiaknázza a fenntartható turizmus előmozdítása terén a projekt partnerek és társult partnereik által szerzett tapasztalatokat. Az SReST integrált megoldásokat kínál az érdekelt felek bevonására, amelyek túlmutatnak a projekt időkeretén. Ezek a megoldások egy olyan Duna menti közösséget eredményeznek majd, amely rendszerként működik, és a turisztikai agrobiodiverzitás megőrzése és felértékelése révén, új megközelítéssel fogadja a látogatókat, akik felfedezik azt.

Az SReST digitális tanulási és innovációs ökoszisztéma magában foglalja a partnerek összes ismeretét, gyakorlataikat és megoldásaikat, illetve a kidolgozásra kerülő útmutatásokat, lehetővé téve a projekt eredményeinek későbbi hasznosulását is.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás
Megosztás: