Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

DelFin

A projektről

Finanszírozó program: INTERREG CENTRAL EUROPE

Angol nyelvű honlapDelFin

A DelFin címet viselő, 2019 és 2022 között megvalósuló projekt egy német partnerintézmény, a Szász-Anhalti Fejlesztési Bank vezetésével valósul meg, pontos címe a következő: “Pénzügyi ökoszisztéma fejlesztése a társadalmi vállalkozások vidéki térségekben történő erősítéséért – Development of Financial Ecosystems for the Promotion of Social Entrepreneurship in Rural Regions”.

A projekt célja a pénzügyi ökoszisztéma fejlesztése a vidéki térségek társadalmi vállalkozásainak támogatása érdekében.

A megvalósítás során a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat szoros együttműködésben dolgozott az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. szakembereivel, közösen megvalósítva számos tevékenységet, melynek során lehetőség nyílt a megyei társadalmi vállalkozások aktív támogatására (mentorálás, tanácsadás, pénzügyi támogatási lehetőségek áttekintése). Felmérésre kerültek a jelenleg a megyében működő szervezetek, tevékenységeik, sikeres eredményeik, majd a közösen kidolgozott keretek és eszköztár tesztelését követően elkészült egy széles körben alkalmazható transznacionális stratégia.

A projekt időtartama: 

2019. április 1. – 2022. március 31.

A projekt költségvetése:

1.918.901 EUR, melyből a HBMÖ költségvetése 199.176 EUR.

 

Partnerség

 1.     Szász-Anhalti Fejlesztési Bank (DE)
 2.     Merseburg Innovációs és Technológiai Központ (DE)
 3.     Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat (HU)
 4.     IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. (HU)
 5.     Duga Resa (HR)
 6.     Brodoto (HR)
 7.     Giacomo Brodolini Alapítvány (IT)
 8.     FinPiemonte (IT)

 

Célkitűzések, eredmények

Az együttműködés átfogó célja a pénzügyi ökoszisztéma fejlesztése a vidéki térségek társadalmi vállalkozásainak támogatása érdekében.

Témája: vállalkozói készségek és kompetenciák javítása a közép-európai régiók gazdasági és társadalmi innovációjának erősítése érdekében

A projekt megvalósítása során szoros együttműködésben dolgoztunk a másik magyar partner – az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. – szakembereivel, közösen megvalósítva pilot tevékenységünket, melynek során lehetőségünk nyílt megyei társadalmi/szociális vállalkozások aktív támogatására (mentorálás, tanácsadás). Felmértük a jelenleg a megyében működő társadalmi vállalkozásokat, tevékenységüket, sikeres eredményeiket, majd a nemzetközi partnerekkel közösen kidolgozott keretek, eszköztár tesztelését végeztük el, melyek alapján készül a széles körben adaptálható transznacionális stratégia is.

A megyei szakértői csoport tagjaival szoros együttműködésben teltek az elmúlt hónapok. A megyei problémákra potenciálisan megoldást nyújtó, megvalósítható partneri jó gyakorlatok kiválasztása megtörtént.

A projekt kulcselemeként 2020 októbere és 2021 áprilisa között egy mintaprojekt került megvalósításra. A mintaprojekt keretében a 13 résztvevő társadalmi vállalkozás az alábbi tematika alapján kapott képzést, mentorálást:

 • 2020. október 15. Bevezetés a társadalmi vállalkozások világába, Az üzleti ötlet
 • 2020. október 22. Az üzleti modell (Social Business Canvas)
 • 2020. október 29. Piackutatás: a piac mérete, a célcsoport és a versenytársak
 • 2020. november 5. Működés és menedzsment
 • 2020. november 12. Projekt menedzsment
 • 2020. november 19. Árképzés, árstratégia, pénzügyi alapok
 • 2020. november 26. Cash-flow menedzsment
 • 2020. december 3. Értékesítés
 • 2020. december 10. Pénzügyi eszközök, források, banki hitelezés
 • 2020. december 17. Marketing, online marketing
 • 2021. január 7. Társadalmi hatás és mérése
 • 2021. január 14. Összegzés & egyéni fejlesztési tervek összeállítása

Ezt követően került sor az egyéni mentorálásra és a pitch rendezvényre való felkészítésre. 2021. április 14-én először rendeztünk Pitching Event-et a bemutatkozni kívánó társadalmi vállalkozásoknak.

A mintaprojekt keretében számos projektszintű megbeszélés és munkaülés is zajlott, illetve 2021 áprilisában sor került a transznacionális piactér projektszintű megszervezésére is, ahol a teljes partnerség társadalmi vállalkozásainak egyedülálló lehetősége nyílt a kapcsolatépítésre. A mintaprojekt mind a részvevő társadalmi vállalkozások, mind pedig az előadók, mentorok visszajelzése alapján nagyon sikeres volt. Van olyan résztvevő, aki a Mintaprojektben tanultaknak köszönhetően vágott bele egy új vállalkozásba.

Ezt követően kidolgozásra került a megyei cselekvési terv, illetve a partneri cselekvési terveket összesítő és azokra alapozó transznacionális stratégia.

 

Publikációk, kiadványok

Eszköztár a vidéki térségek társadalmi vállalkozásainak támogatásához (angol)

DelFin – Cselekvési terv – Hajdú-Bihar (angol)

DelFin – Transznacionális stratégia (angol)

DelFin projekt – bemutatkozó video (angol)

DelFin projekt – a társadalmi vállalkozások támogatása – video (angol)

DelFin projekt – Eszköztár – video (angol)

DelFin brosúra (angol)

DelFin brosúra – záró (angol)

DelFin Hírlevél 1. szám

DelFin Hírlevél 2. szám (angol)

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás
Megosztás: