Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

PURE COSMOS

A projektről

Címe: Állami hatóságok szerepe a kis- és középvállalkozások (kkv-k) versenyképességének növelésében (Public Authorities Role Enhancing COmpetitiveness of SMeS)

Témája: A kkv-k versenyképességének javítását célzó intézkedések javítása

Cél: A projekt fő célja a kkv-k növekedésének, fejlődésének támogatása az adminisztratív terhek és a közigazgatási bürokrácia csökkentésén, az elektronikus ügyintézés erősítésén, az információtechnológiai készségek-képességek javításán keresztül.

 Projekt időtartama: 2016. április 1. – 2021. március 31.

Költségvetés: teljes: 1.818.576 EUR, saját: 169.200 EUR

A projekt honlapja: http://www.interregeurope.eu/purecosmos/

 

Partnerség

  • Genova Város Önkormányzata – Vezető Partner (IT)
  • Firenze Város Önkormányzata (IT)
  • Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat (HU)
  • Szász-Anhalti Fejlesztési Bank (DE)
  • Birmingham Városi Tanács (UK)
  • ANATOLIKI SA – Kelet-Thessaloniki Helyi Hatóságainak Fejlesztési Ügynöksége (GR)
  • Ústí Régió (CZ)
  • Katalán Kormány (ES)

 

Célkitűzések és eredmények

A projekt fő célja a kis- és középvállalkozások növekedésének, fejlődésének támogatása volt az adminisztratív terhek és a közigazgatási bürokrácia csökkentésén, az elektronikus ügyintézés erősítésén, az információtechnológiai készségek-képességek javításán keresztül.

A vállalkozásokon belüli célcsoport a fiatal, 25-40 év közötti vállalkozók köre.

A közös munka során kidolgozásra kerülő Regionális Akcióterv jelentős segítséget nyújtott a Hajdú-Bihar Megyei Területfejlesztési Program Operatív Program „Versenyképes gazdaság” prioritás, konkrétan a „Innováció és versenyképesség fejlesztése” tevékenység sikeres megvalósításához.

A két fázisban (3+2 év) zajló munka első fázisa a megyei cselekvési terv kidolgozásával zárult, míg az utolsó két évben annak megvalósítása és nyomonkövetése történt.

A megyei szakértői munkacsoport munkájának, illetve az interregionális munkaülések eredményeinek köszönhetően – megismerve és értékelve a partnerrégiókban alkalmazott bürokráciacsökkentést és vállalkozásfejlesztést ösztönző megoldásokat – kezdődött meg 2018 során a megyei cselekvési terv elemeinek és struktúrájának kidolgozása.

A projekt megvalósítása 2019 januárjában egy görögországi nemzetközi üléssel és tanulmányúttal indult. A projekt 2019. március 31-én zárta megvalósításának első fázisát, befejezve az interregionális tapasztalatcserét, melynek eredményeként kidolgozásra, majd a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés által márciusban elfogadásra került a megyei akcióterv. A kidolgozott dokumentum végleges változata regionális konferencia keretében került bemutatásra a kidolgozásban részt vevő szakértői csoport számára. októberben Firenzében került megrendezésre egy összegző konferencia, aktív megyei részvétellel.

A megyei cselekvési terv megvalósítása 2021-ben fejeződött be, inspirálva egy követő projekt, a DelFin kimunkálását és megvalósítását, immár a társadalmi vállalkozások támogatására összpontosítva.

A projekt és eredményei népszerűsítéséről kommunikációs vezetőként folyamatosan gondoskodtunk (brosúra, hírlevél, honlap stb.).

 

Publikációk, kiadványok

PURE COSMOS szórólap

PURE COSMOS jó gyakorlatok gyűjteménye (angol)

PURE COSMOS szakértői lap 1 (angol)

PURE COSMOS szakértői lap 2 (angol)

PURE COSMOS szakértői lap 3 (angol)

PURE COSMOS szakértői panel (peer review) jelentés

PURE COSMOS megyei cselekvési terv

PURE COSMOS HBapp tervezett struktúra

 

Hírek – archívum

Vállalkozásfejlesztés a PURE COSMOS projekttel

Német megoldásokkal segítenék a kis- és középvállalkozásokat

Akcióterv születik a kis- és középvállalkozások támogatására

Bürokráciacsökkentés nemzetközi szakértők bevonásával

A kis-és középvállalkozásokról cseréltek eszmét ismét

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás
Megosztás: