Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A projektről

Finanszírozó programINTERREG EUROPE

Célkitűzés: “Zöldebb Európa” – “Körforgásos gazdaság” specifikus célkitűzés

Angol nyelvű honlapWEEEWaste

                              

WEEEWaste – Az elektromos és elektronikai berendezések hulladékgazdálkodására vonatkozó szakpolitikák javítása – Improving policies for waste management of electrical and electronic equipment

A projekt által érintett kérdés az elektromos és elektronikai berendezésekből származó hulladékok kezelésének európai szintű összehangolt megközelítésének szükségessége.

A 2012/19/EU WEEE-irányelv 2016-ra az előző 3 évben forgalomba hozott összes elektromos és elektronikus hulladék 45%-ának minimális begyűjtési arányát határozta meg (2018-ban az uniós arány 47% volt), de 2019-től ez az arány 65%-ra emelkedett (vagy az országban keletkezett elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak 85%-ára).

Az Európai Számvevőszék 2021-es, “Az elektronikai hulladékokkal kapcsolatos uniós intézkedések és fennálló kihívások” című áttekintése rámutat, hogy az e-hulladékok begyűjtése, újrafeldolgozása és újrafelhasználása nem minden tagállamban egyformán hatékony.

Sajnos az EU-ban minden egyes ország maga döntött az irányelv végrehajtásának módjáról, ami 27 különböző végrehajtást jelent. 2019-ben csak Bulgária, Horvátország és Lengyelország érte el a 65%-os célt, míg más országok, például Olaszország, Románia vagy Németország 40%-kal az uniós lista végén végeztek.

A WEEEWaste célja, hogy jobb nemzeti, regionális és helyi szakpolitika kerüljön megvalósításra az elektromos és elektronikus berendezések hulladékainak kezelésére, lefedve az EU Körforgásos Gazdaság cselekvési tervének “Circular Electronics Initiative” (Körforgásos Elektronikai Kezdeményezés) főbb ajánlásait.

A WEEEWaste fő célkitűzése az elektromos és elektronikai berendezések hulladékai vonatkozásában az újrahasználat, begyűjtés, újrafeldolgozás és más hasznosítási formák előmozdítása, támogatva ezzel a 2012/19/EU irányelv megvalósítását.

A 8 régióból (Csehország, Olaszország, Németország, Spanyolország, Románia, Magyarország, Lengyelország és Szlovénia) érkező partnerek a következő témákra összpontosítva cserélnek tapasztalatokat a szakpolitikáik módosítására irányuló felfedező út során:

  • Az önkormányzatok és régiók/megyék közötti koordináció javítása a területek közötti illegális szállítás és az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak lerakása elleni hatékonyabb küzdelem érdekében
  • Holisztikus megközelítés bevezetése az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak kezelésében, olyan gyakorlatok kialakítása és tesztelése, amelyek bevezetik az EU körforgásos gazdasági cselekvési tervében meghatározott teljes körű fenntartható fogyasztási megközelítést (hulladékgyűjtés; újragondolás; csökkentés; újrahasználat; javítás; felújítás; újragyártás; újrahasznosítás; újrahasznosítás; újrahasznosítás; hasznosítás).

A projekt időtartama: 2023. március – 2027. május

A projekt költségvetése: 1.987.000 EUR

Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának projekt költségvetése: 164.600 EUR

 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás
Megosztás: