ma:
holnap:
Kölcsey emlékház, Álmosd
Hajdúnánási gyógyfürdő
Vekeri-tó
Hortobágyi Hídi vásár
Atalanta lepke fűzbarkán
Herpályi templomrom
Bojt tájház
Hortobágyi kilenclyukú híd
Kapitális fogás Látóképen
Káposztás Napok
Vadászat Berettyóújfalu térségében
Nádudvari fekete kerámia
Skip Navigation Links
Minőségi termékek

A díjazott termékek táblázata:

 

Név/Cég

Díja-zás éve

Termék

megnevezése

Leírás

1.                   

Agrárgazdaság Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft.

2004

Hibrid kukorica:

Debreceni SC 377, Debreceni SC 382, Debreceni SC 351, Debreceni SC 285

A cég a megye és az ország nagy termelői számára értékesíti a termékeket, ezen kívül minden évben jelentős exportforgalmat bonyolít, jellemzően Németországba. A termékek megtalálhatóak a vetőmag-forgalmazó cégeknél, valamint saját telephelyükön is.

2.                   

Alföldi Nyomda Rt.2004

„Debrecen, a cívis város” című könyv

A társaság a hazai nyomdászat egyik legsikeresebb szereplője, az ország meghatározó könyvgyártó vállalkozása. Az ofszet és legújabban a digitális nyomtatási eljárással készülő termékek területén a formakészítéstől a termék kiszállításáig teljes termelési vertikummal rendelkezik. Fő profilja a könyvgyártás, de készítenek hetilapokat, folyóiratokat, prospektusokat és egyéb jellegű nyomtatványokat is. A fő tevékenység mellett a cég évtizedek óta együttműködője a debreceni nyomdaipari szakképzésnek. A vállalkozás Méliusz Műhely néven kiadói tevékenységet is folytat, főként helyi szerzők munkáit juttatja el az olvasókhoz.

3.                   

Andrási Dezső

2007

Kenyér, kalács, briós, kifli

A felsorolt termékek mindegyikére jellemző, hogy egy régi, 1929-es recept alapján készülnek. A termékeket kovász használatával állítják elő, és így minősége, állaga (melyet akár 10 napig is megőriz) és íze hasonlít, ha nem épp megegyezik a régi, úgymond hagyományos házias kenyerével.

A paletta 3 kg-os kenyér, fonott kalács, valamint a kiflik  A megszokott forma- és színvilághoz társuló ízvilág összhangban áll a látvánnyal, méltán keresetté téve a termékeket.

4.                   

Attika-Ép Kft.

2005

Szalmából készült termékek

Az Attika-Ép Kft. többek között dekorációs részleggel is rendelkezik. Ezen belül Veres Attiláné szalmafonással készült termékeket készít. Alkotásai természetes anyagokból hagyományőrző motívumokkal és fonási technikával készülnek.

5.                   

Awassi Rt.

A cég megszűnt

 

2004

Juh kefír, juhsajt, füstölt tehénsajt, sonkás sajttekercs, gyergyói juhgomolya

Kitüntetett minőségi termék

A cég saját földjén, saját gépparkjával állította elő a szükséges takarmányokat. A juhtejet zárt rendszerben a társaság saját üzemében dolgozták fel. A kunszentmártoni Sajtüzem termékeit az USA-ba, Libanonba, Hollandiába és Németországba exportálták.6.                   

Baji Imre

2007

Fonott kosarak

Kitüntetett minőségi termék

A kosárfonó mester termékei hagyományos technológiával és hagyományos formavilággal készülő tároló kosarak. Anyaguk a kosárfonásban ritkaságnak számító aranyfűz (zöldvessző), valamint nyersen hántolt és nem vegyileg fehérített fűzvessző. Fonásuk dupla szálas, aprólékos, sűrű karótávolsággal.

7.                   

Barkó Árpád

2008

Bio méz

Kitüntetett minőségi termék

A méhész különböző fajtájú biomézek készítésével foglalkozik.

Fajták: repce, akác, ámor akác, selyemfű, vegyes virág, lépesméz. Ezek sokrétű csomagolásban (amfora díszüveg, Maciüveg, sima üveg), sokféle kiszerelésben (250 g, 2900 g, 1000 g) kerülnek értékesítésre.

8.                   

Barta József

 

2006

ónémet falióra, konzolos falióra, paraszt szövőszék, harangláb, gyerekjátszó, egyéb fából készült használati tárgyak

A fafaragó népi iparművész, népi használati tárgyakat készít. Az ónémet falióra és a konzolos óra égerfából, pácolással, lakozással készült, a szövőszék tölgy és bükkfából. A fafaragó mester mindenféle fát megmunkál.

9.                   

Barta József

2009

Barokk falióra

A fafaragó által készített barokk falióra mahagóni égerfából készült, elektromos szerkezettel működik. Méretei: 68 cm x 24 cm x 14 cm.

10.               

Barta József

2014

Szövőeszközök

A fafaragó népi iparművész az újra feléledt szövés iránti érdeklődésnek eleget téve készítette el eszközeit, amelyek a következők:

Fonalgombolyító, gyöngyszövő keret, textilszövő keret, lapvetélő, leverő villa, szélfeszítő, lapkarmantyú, karmantyú baba, szalagszövő, körmöcskék.

11.               

Benei Péter

2008

Faragott fapipák

Benei Péter valaha nagyon elterjedt, régi stílusú faragott fapipák készítésével foglalkozik.

12.               

Berta István

2014

Kályhás Pisti kemencés kenyere, és péksüteményei

Hagyományos teljes kiőrlésű, kézi malomban őrölt gabonából készült termék, amely kovásszal van kézzel dagasztva fateknőben, és fatüzelésű kemencében sütve.

Termékek: sült kenyér, kenyérlángos, cipó, zsömle, dübbencs, pogácsák, rácsos linzer, kakaós csiga, túrós béles, kalács.

13.               

Bihar Díszfaiskola

2009

Bihar díszkörte fa (Pyrus „Bihar”)

A díszfaiskola által nemesített díszkörtefa koronaformája egyedi gömb alakú, rendkívül nagy tűrőképességű, vadkörte jellegű fa, amely bírja a szikes és tömörödött talajt, a szárazságot, és kiváló télálló képességekkel rendelkezik. Virágzása látványos, termése apró (vackor). Alkalmas közterületi fásításban, nagyobb méretű kertekben.

14.               

B-Hand 2000 Bt.

2013

Bodzás akácméz

A méhészet által termelt akácmézből és bodza virágból készített különleges ízharmóniájú termék, amelynek gyógyhatása sem elhanyagolható.

15.               

Bold Agro Mezőgazdasági Kft.

2011

Derecske alma

Kitüntetett minőségi termék

A kft. tevékenységi körei a gyümölcstermesztés, a sertéstenyésztés és a növénytermesztés.

A Derecske alma környezet- és egészségtudatos alma. A kiváló minőség, versenyképes ár, a jó értékesíthetőség együttesen jellemzi a Derecske almát, amelyet a cég termesztéstechnológiai alkalmazás révén ér el. Az alma magas beltartalmi értékű, speciális ízvilágu, a vásárlók körében keresett termék, ezt több elnyert díj is igazolja.

16.               

Buka Csabáné

2013

Vert csipke

A pályázó az egyéni tervezésű csipkéket pamutcérnából készíti szőttesekkel, hímzésekkel kombinálva.

A pályázó célja a csipke készítés hagyományainak továbbéltetése, továbbadása.

A pályázó elnyerte a népi iparművész címet, termékei zsűrizettek.

17.               

Civilek a Lakóhelyért Egyesület

2013

Szilváslepény

Kemencében sült kelt tészta, tetején félbevágott fahéjas szilvával megrakva.

A 16. századtól dokumentumok jelzik, hogy a paraszt háztartásokban a kemencékben készülő kenyér mellett megjelentek a kenyérnél finomabb kivitelű tésztafélék, kalácsok. A hagyományos kalács tésztafélék körébe sorolható a nagyobb családi ünnepeken megsütött szilváslepény.

18.               

Civilek a Lakóhelyért Egyesület

2014

Böszörményi dübbencs

A dübbencs a kenyértészta kategóriába tartozó sült tészta. Jellemzője, hogy kenyértésztából készül, zsírral és hajtogatással válik leveles szerkezetűvé, kalóriadús, kemencében sütött tészta.

A Böszörményi dübbencs alakja féltenyérnyi vagy tenyérnyi nagyságú, téglalap alakúra hajtogatott nyerstészta, amelyet megzsíroznak, kaporral megszórnak és tekercsbe sodornak. Az egyesület 2011-ben elnyerte a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy használatát.

19.               

Csaba Klára

2007

Azsúros libatojás és írókázott tyúktojás

A Csaba Klára által csipkézett azsúros áttört libatojások készítésének menete a következő: a viasszal megrajzolt tojásokat ecetben áztatja, miáltal a festetlen részen a meszes héj feloldódik, az alatta lévő hártyás héj pedig kivágásra kerül.

A barna héjú metszett vagy mosott tojások készítésének menete: a sötét héjú tyúktojásra viasszal mintát rajzol a készítő, majd ecetben áztatva a festetlen részeken a barna szín leoldódik és kifehéredik. Ezután vízzel lemosásra kerül és kész a festék nélküli „bio” húsvéti tojás. A rajzolt motívumok eredetiek.

20.               

Csibi Csaba

2014

Óralánc és medál szaruból

A termék hortobágy magyar szürke marha szarvából készült óralánc és medál. A termékeket a pályázó saját tervezése alapján készíti.

21.               

Debreceni Hús Rt.

A cég megszűnt

2004

Debreceni páros kolbász,

valódi Debreczeni kolbász, királyszalonna, csemege sajt, serpenyős kolbász

A cég sertésfelvásárlással, sertésfeldolgozással, húskészítmények gyártásával, élelmiszerek nagy- és kiskereskedelmével, külkereskedelemmel, tárolással és raktározással foglalkozott. Legfontosabb termékei: sertés félhúsok, darabolt húsok, vörösáruk, tartósított termékek, kolbászfélék előállítása, formázása. A gyártási technológia korszerű vágóvonalon és feldolgozó berendezéseken keresztül biztosított.

22.               

Derbéta Kft.

2004

Száraztészták: szarvacska, rövidcső, orsó, tarhonya, tarajocska, radiátor, spagettivég, copfocska, cérnametélt, szélesmetélt, lebbencs, eperlevél, kiskocka, fodros nagykocka, reszelt tészta

A cég tojásos és tojás nélküli tésztaféléket gyárt. A termékekben található alapanyagok hajdú-bihari eredetűek.

A termékeket Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében forgalmazzák mintegy 200 kereskedelmi egységben és konyhákon.

23.               

Diczkó László

2013

Magyar Virtus termékcsalád

„Üvegbe zártuk a tüzet”

A pályázó gazdaságában 30 féle chilit, és 5 féle paradicsomot termeszt, ezeket hagyományos kézi feldolgozás után az alaptulajdonságnak megfelelő fantázianévvel ellátva üvegbe zár. Így jött létre a 17 féle termékből álló magyar virtus termékcsalád, melynek tagjai között megtalálható a sárkánypor, a tüzes mennykő chiliszósz, mennydörgés, pogánybors, stb. nevű termék.

24.               

Diczkó László

2014

100 ml-es chili szósz sorozat

Kitüntetett minőségi termék

A pályázó az elmúlt évben a Magyar Virtus Termékcsaláddal pályázott. Az idén a 100 ml-es üvegekbe töltött termékekkel pályázik. A termékek BBQ szósz, édes-csípős chili szósz, Aranyszarvas csili szósz, tüzes mennykő, zöld felső, mennydörgés, Attila (Attila szelleme), Sárga vihar chili szósz. A pályázó a sárga vihar szósszal ’in memorian 1241’, üzenetet kíván közvetíteni a tatárjárás áldozataira. Az attila szósz Guinnies rekorder csípős chilikből készült termék.

25.               

Dobiné Vass Júlia

2004

Fekete kerámiák:

- lisztes bödön

- arató korsó

- vizes kanta

- szűrő tál

- gyertyamártó

Főző edények:

- töltött káposztafőző fazekak

A népi iparművész többnyire nádudvari fekete kerámiát készít, amit kibővített sütő-főző edényekkel is. Munkái szerzői jogvédelem alatt állnak, mivel a Népi Iparművészeti Tanács Bíráló Bizottsága folyamatosan zsűrizi azokat.26.               

Dobosné Hajdu Anikó

2014

Kézi hímzéssel díszített keresztelői ajándék

Az ajándék 3-6 hónapos lánykára való ruhácska kézi hímzéssel díszítve, megegyező motívummal díszített fejkötő/sapka, ajándék zsákocska. Kiegészítésként mózeskosár. A díszítmény Komádi fehér hímzéssel készül.

27.               

Dorog Hús Kft.

A cég átalakult

2005

Dorogi nyári turista, dorogi disznósajt

A feldolgozó üzemben vörös áruk, kenős áruk, szalonnafélék gyártása zajlik, amelynek mennyisége 2004-ben elérte a 822 tonnát. A 2002-ben végrehajtott komplex EU harmonizációs felújítás lehetővé tette a minőségi és mennyiségi javulást, azóta a magyar és EU direktívákban foglaltaknak megfelelően történik a feldolgozóhely működése.

28.               

Dynamic 2000 Kft.

2011

„Csupa” fantázianevű tejtermékek

A 100 %-ban tej alapanyagból, saját fejlesztésű receptek alapján készült termékek adalékanyagot, stabilizálószert, színezéket, állományjavítót nem tartalmaznak. A kft. készít alacsonyabb és magasabb zsírtartalmú termékeket (tejet, tejfölt, túrót), ezeken kívül kefirt, joghurtokat, vajat, gomolyát és sajtot is.

A Debrecen-Bánk településrészen élő emberek által termelt tej kerül feldolgozásra a cég üzemében.

29.               

Erdős Antalné

2012

Sertéshúsból készült füstölt húskészítmények

A termékek kisüzemi körülmények között, hagyományos paraszti eljárással, kézi erővel készülnek.

30.               

Falucskai László

2009

Mézeskalács, mézes-puszedli, mézes-mogyoró, mézes tallér

A mézeskalácsos szülők gyermeke termékeit 2000 éves tradicionális mézeskalács recept (a Déri Múzeumban kutatott recept) alapján készíti, amelyek tartósítószert, térfogatnövelőt nem tartalmaznak.

31.               

Falucskai László

2011

kandírozott gyümölccsel készült mézeskalács

A kandírozott gyümölccsel töltött mézeskalács alapja a korábbi termékdíjas mézeskalács, amely kétféle (narancsos és dinnyés) töltelékkel készül el, és cukros, marcipános, vagy csokoládés bevonattal kerül forgalomba.

32.               

Falucskai László

2012

Mézeskalács szelet

Glutén mentes cirok- és kukoricalisztből készített öntött mézeskalács termék

33.               

Fazekas Ferenc

2005

Nádudvari fekete kerámia

Kitüntetett minőségi termék

A népi iparművész nádudvari fekete kerámiákat készít saját műhelyében. A magas vastartalmú agyagból, speciális égetési eljárással készülő, kaviccsal díszített népi fazekas termékeket előállító művész családi hagyomány révén kezdett foglalkozni fekete kerámiák készítésével.

34.               

Fekete András

2012

Termelői méz és méhészeti termékek

Fajta és virágmézek, propolisz tinktúra, virágpor, gyertyák

35.               

Fekete Zsóka

2013

Mangalica húsáruk, húskészítmények

A pályázott termék alapanyaga a pályázó tenyészetéből származó szőke mangalica sertés. A sertéshízlalás bio takarmányokkal történik, a húsok feldolgozása hagyományos eljárás szerint hagyományos receptúrák alapján készül.

36.               

Fodor Tamás

2010

Méhészeti termékek

A méhész két telephelyen 90 méhcsaláddal dolgozik.

Termékei: repceméz, akácméz, napraforgó méz, mézharmatméz, virágpor, propolisz.

A termékek 90 %-át felvásárlón keresztül értékesíti.

37.               

Forgács Sándor

2006

Fonott bútor tárgyak, vesszőből készült használati, lakberendezési tárgyak

A termelő családi hagyományokat folytatva foglalkozik fonott bútorok készítésével. A hagyományosnak mondható ülőgarnitúrák egy részét fenyőalapra készíti, így azok tartóssága akár 30 év is lehet. A bútorokon, ágyakon, asztalokon kívül szekrényeket is készít, ezek közül a nem mindennapos kivitelezésű konyhaszekrénye a szakmán belül is egyedinek mondható.

38.               

GéSz Gaál és Sziklás Kft.2007

Flavon étrend kiegészítő termékek

Kitüntetett minőségi termék

A Kft. termékei kiváló minőségű, természetes, magas antioxidáns tartalmúak, melyek előállítása során számos Magyarországon honos és a népi gyógyászatban közismert növény kerül felhasználásra. A készítményekben olyan flavonoidokban és más polifenol vegyületekben gazdag, magas színanyag-tartalmú gyümölcsök vannak, mint pl. a fekete ribizli, fekete bodza, kékszőlő, fekete szeder, fekete áfonya, homoktövis, meggy és cékla. A termékek olyan egyedülálló technológiával készülnek, melyek során az egy üvegnyi termékhez felhasznált gyümölcsmennyiség nem kivonatok formájában, hanem a teljes hatóanyagával együtt kerül a termékbe. A speciális gyártási eljárás eredménye továbbá az, hogy a lekvár állagú termék tartósítószert, mesterséges adalékanyagot, színezéket és állagjavítót nem tartalmaz.

39.               

Gregus Józsefné

2013

Házi készítésű lekvárok

A termékek házi készítésű kézműves lekvárok, amelyek hagyományos módszerrel, válogatott gyümölcsökből készülnek. A hagyományos lekvárokon kívül merész alapanyagok (cukkini lekvár, levendulás sárgabarack lekvár, stb.) is lekvárfőzésre ihlették a készítőt.

40.               

Gulyás Mihályné

2008

Juh és szarvasmarha sajt, gomolya, túró

Kitüntetett minőségi termék

Az őstermelő természetes módon érlelt sajtok (natúr és füstölt sajtok, ízesített sajtok, mint lilahagymás, kapros, stb.) készítésével foglalkozik. Ezekről a termékekről elmondható, hogy biztonságos, egészséges élelmiszerek.

41.               

Gyarmatiné Bihari Terézia

2014

Grillázs készítmények

A grillázs olvasztott cukor és aprított dió keverékéből készült édesség. Ebből az alapanyagból készül a grillázstorta, és egyéb ajándéktárgyak. A grillázstorta hagyománya Mátyás király korára nyúlik vissza. A cukor és a dió a gazdagságot szimbolizálta, az esküvők elengedhetetlen kelléke volt. A néphit szerint ahány darabra törik szét a torta, annyi boldog év vár az ifjú párra.

A pályázó a grillázsait magyar cukor és Püspökladányban termő dió felhasználásával készíti.

42.               

Gyimesiné Behina Éva Katalin

2014

Hímzett nemezgyöngy ékszerek

Debreceni női kisbunda hímzés motívumaival készített nemez ékszerek.

Az ékszer gyöngy (400-100 mm) alapja birkagyapjú, juhgyapjú felhasználásával, nemezelési technikával készül, majd arra a natúr felületre kerül a női kisbunda hímzés színeivel, és technikájával hímzett motívum. Az így kapott gyöngyökből különböző fémötvözetű szerelékekkel készül az ékszer.

43.               

Gyönyörűné Erdei Judit

2009

Szűrrátétes lakástextilek

Kitüntetett minőségi termék

Gyönyörűné Erdei Judit olyan Hajdú-Bihar megyei (ezen belül derecskei) szűrrátétes motívumokkal díszített lakástextileket (terítők, párnahuzat) készít, amelyek a mai modern lakáskultúrában is megállják a helyüket.

A szűrrátétes lakástextilek készítésével, oktatásával foglalkozó hölgy a termékeket filcből hagyományos eljárással készíti.

44.               

Győri Imréné

2007

Gyöngyvarrás, horgolás

Győri Imréné kézzel készített termékeihez gyöngyöket, horgolócérnát használt fel. A tárgyak funkciójukat tekintve lakásdíszek. A gyönggyel készült képek elkészítése nagyon időigényes. A horgolt terítő természetes anyagból (pamut) készül, mérete 45x85 cm, a „gyöngykép” kb. 8000 db kásagyöngy felhasználásával készült, 10x25 cm nagyságú.

45.               

Hajdúdorogi Hagyományőrző Íjász Egyesület

2012

Bőr, fa, nemez kézműves alkotások

IX-XI. századi régészeti leletek alapján marhabőrből, gyapjúból, fából autentikus motívumokkal készített tárgyak.

46.               

Hajdúsági Gabonaipari Rt.2005

Finomliszt, fehérliszt, félfehér kenyérliszt, étkezési búzadara, rétesliszt, tésztaipari liszt, teljes kiőrlésű liszt, graham liszt

A társaság 3 hajdú-bihari malomüzemben végez őrlési tevékenységet. Különösen a hajdúnánási üzem rendelkezik olyan fejlett technológiával, mely biztosítja a búza kíméletes őrlését, így speciális lisztek gyártását, keverését. Szigorú ellenőrzés mellett történik a felvásárlás, az igen jó minőségű búza jelentős része a hajdúsági löszhátról kerül a raktáraikba.

A társaság által gyártott „Hajdúliszt” nagy tradícióval rendelkezik hazánkban, és a határon túl is.

47.               

Hajdú Fém-Ker Kft.2009

Egyedi tervezésű utánfutók

Kitüntetett minőségi termék

A cég saját tervezésű utánfutókat gyárt, amelyek több méretben készülnek. A termékek hidegen hengerelt lemezből, profilhajlítással és hegesztéssel készülnek, amelyek ezután tűzhorganyzott felületkezelést kapnak. A cég a horganyzott gyártmányok összeszerelését megrendelés szerinti torzóstengellyel, és vonófejjel végzi.

48.               

Hamar Zoltán

2014

Kulcsos bicska

Használati mintaoltalommal és iparművészeti zsűriszámokkal ellátott, állítható szerkezet, amelyre könnyen felhelyezhetőek kulcsok 1-30 db nagyságig, és egyéb lyukas eszközök (pendrive, sörbontó, golyóstoll, stb.).

49.               

Horváth Imre

2006

Fajta mézek, lépes méz, propolisz, méhpempő, méhviasz

A vándorló méhész a múlt század elejéig visszanyúló családi hagyományt folytat. Telephelyei a Debreceni Nagyerdő és Létavértes területén helyezkednek el. Az 1980-as évektől komolyabb állománnyal „állít elő” virág, és harmatmézeteket, melyek nem tartalmaznak tartósítószert és adalékanyagokat.

50.               

Hungarospa Hajdúszoboszlói Rt.

2005

Pávai Vajna természetes ásványvíz

Kitüntetett minőségi termék

Az Rt. ásványvíz palackozó üzemében 0,33 l-es üveg, továbbá 0,5 és 1,5 l-es PET palackokba történik a természetes ásványvíz töltése. Az üzem a ma elérhető egyik legkorszerűbb technológiával és gépsorral rendelkezik.

51.               

Innovatív Élelmiszeripari Klaszter Kft.

2011

LactoMicroSel termékcsalád

A szelén esszenciális, antioxidáns hatású mikroelem, számos enzim alkotórésze. Magyarországon különösen fontos az élelmiszerek szelén szintjének emelése, mivel talajaink szelénhiányosak. A szelénnek különböző vegyületei vannak, amelyek eltérő mértékben hatásosak. A kísérletek vizsgálati tárgya, hogy a probiotikus joghurt baktériumok hogyan alakítják át a szervetlen szelén vegyületeket szerves vegyületté. Ennek eredményeként a reakcióút végén sejten belüli elemi szelént állítottak elő nano méretű gömböcske formájában tárolva. Az eljárás szabadalom alatt áll.

Az előállított adalékból 3 új étrendkiegészítő készült: Cardio Komplex, Pajzs komplex, Lactomicrosel néven.

52.               

K. M. 2001 Kft2006

„görbefa” bútorok, természetes alapanyagokból készült dísztárgyak, lakberendezési tárgyak: fotel, kulcstartó, hintaszék, újságtartó, asztal

A Kft. természetes alapanyagokból (fa, gomba, gyökér, stb.) készít funkcionális és dísztárgyakat, lakberendezési tárgyakat. A tárgyak készítésekor a természet adta íveket, hajlásokat, formákat használják, nincs két egyforma köztük, ahogyan a természet sem másolja önmagát. Minden darab egyedi.

53.               

K. Nagy József

2004

Cserép és feketekerámia edények, kannák, korsók, cserépitatók, bödönök

A fazekas mester nádudvari fekete kerámia edények készítésével foglalkozik.

A nádudvari fekete kerámia helyi agyagból készül. Száradás után finom csiszolóvászonnal történő csiszolás, majd olajos pamaccsal történő átkenés és tiszakaviccsal való ornamentikájú minta rajzolása (sikálás). Az edény alsó részét általában csíkozza a mester. A fekete színét a kerámia a kemencében történő redukciós égéstől kapja.54.               

K. Nagy Zsolt

2007

Nádudvari fekete kerámia, drótos „vászon” sütő – főző edények

A keramikus mester drótos vászon edényei szintén helyi agyagból készülnek, de nagyobb arányban kevernek hozzá sarnatporokat. Így lesznek alkalmasak a kemencében, sütőben történő sütésre, főzésre. Az edények égetése 1200 oC-on történik, és nyakig, vagy teljesen ólommentes mázzal mázazza a készítő. Végül szál dróttal kerül befonásra az edény, ez nem csak dísz, hanem erősíti is az edény falát. Így felidézve a régi drótostót munkáját is.

55.               

K. Nagy Zsolt

2014

Nádudvari káposztafőző fazék

A pályázó 2006-ban nádudvari fekete kerámiával pályázott és kapott minőségi termék díjat.

A káposztafőző edények készítéséhez a pályázó speciális anyagot használ, az edényeket ólommentes mázzal fedi, majd dróttal fonja körbe. Minden fazék fülét ujj benyomkodott minta díszíti. Az edények használhatók kemencében, sütőben, grillen, parázson egyaránt.

A pályázó népi iparművész, a népművészet ifjú mestere.

56.               

Katonáné Kalmár Terézia

2006

Mézes betlehem, lakodalmas mézeskalács fa, huszár formájú mézes, baba, szív alakú mézeskalács, csizma

1985-től vezeti a nádudvari díszítőművészeti szakkört, 1992-től a Nádudvari Népi Kismesterségek Szolgáltató Mesterségek Szakiskolájában szakoktató, 1998-tól mézeskalács-készítést is oktat, a mézeskalácsot nyers, illetve sült állapotban díszíti lenmaggal, napraforgómaggal, szezámmaggal, sótésztával.

57.               

Dr. Kántor Dezsőné Pető Ilona

2008

Mézes Márcz

A mézes márcz ősi receptúra alapján mézből, hozzáadott cukor és tartósítószer nélkül, 22 fajta gyógynövényből és antioxidánsokkal rendelkező gyümölcsökből álló biotermék, amely energiabomba a szervezet számára.

58.               

Dr. Kántor Dezsőné Pető Ilona

2009

Mézsör

Kitüntetett minőségi termék

Az ősi receptura alapján készített mézsör mézből, hozzáadott cukor és tartósítószer nélkül, gyógynövényekből, és gyümölcsökből készül.

59.               

Dr. Kántor Dezsőné

2011

méz márcz likőr

A méz márcz üdítő ital továbbfejlesztett változata a méz márcz likőr, amely hozzáadott cukor és mesterséges aromák nélkül, mézzel és különböző gyümölcsök felhasználásával készített termék.

A termék a mézeskalács ízvilágát idézi, 27-30 % alkoholtartalmú.

60.               

Kertész Lilla

2013

Kecsketejes, gyógynövényes kézműves szappan

A kecsketejből készült szappanoknak hidratáló és gyulladáscsökkentő hatásuk van, bársonyossá, puhává teszik a bőrt. A szappanok különböző anyagok hozzáadásával készülnek (pl. körömvirág, levendula, csokis-menta, stb.).

61.               

Keszler Ibolya

2007

Egyedi tervezésű fűzött- és sodronyos nyakláncok

A fűzött nyakláncok Cseh üveggyöngyből készülnek ásvánnyal kombinálva, bőrvarró cérnával fűzve, a fém alkatrészek allergiamentesek.

A sodronyos nyakláncok fém alkatrészei szintén allergiamentesek, formájuk egyedi tervezésű, díszítésük Swarovski kristállyal, ásvánnyal, tenyésztett gyönggyel, illetve ezek kombinációjával történik.

62.               

Keszler Ibolya

2009

Japán gyöngyvariációk

Japán Miyuki gyöngyök, Swarowski kristályok, ásványok felhasználásával, nikkelmentes fémmel, valamint ezüsttel készített ékszerek.

63.               

Kiss Árpádné

2012

Református palást és paszományok

A református palást lelkészek részére készül fekete színben, plissézett hátrésszel, az elején bársony, vagy brokát borítással. A kézi horgolással készített paszományok motívumai között szerepel tulipános, a Nagytemplom szószéke fölötti motívumsor, szőlőfürt, stb.

A paszományok díszíthetik, egyedivé tehetik a mai kor öltözékét is.

64.               

Kis-Kóbi Bt.

2004

- kisostor

- közepes ostor

- simanyeles nagy ostor

- faragott nyelű nagy ostor

- berakott nyelű nagy ostor

A Bt. fő tevékenységi köre a karikás ostor készítése, melyet kizárólag bőrből készítenek úgy, ahogy azt hajdanában a Hortobágyon csinálták. A családi vállalkozást megelőzően még a nagyapa készítette a tradicionális ostorokat 70-80 évvel ezelőtt. Kizárólag ez a Bt. készíti a „sallang”, a „pillangó” a „baba” és egy fajta nyélkikötést, amelyeket kézi lukasztóval és kézi szerszámokkal végeznek, és családi találmány.

65.               

Kiss Koloniál Fa- és Bútoripari Kft.

2004

KIKOL Elemes gyermek és ifjúsági fenyő bútorcsalád, CS1 jelű csecsemőágy

A társaság KIKOL márkanevű minőségi fenyőbútorok gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A cég hazai viszonylatban a legszélesebb termékskálával büszkélkedhet. A bútorok praktikusak, átalakíthatóak, bővíthetőek, a modern ergonómiai elvárásoknak is eleget tevő változatos, igényesen kialakított termékek. Bútoraik ún. Borovi fenyőből készülnek, mely a fenyőfélék közül a legalkalmasabb masszív, tartós, szép bútorok előállítására

66.               

Kiss Mihály

2005

Kecsketejfürdő szappancsalád

A családi gazdaságában megtermelt takarmányt a kecskenyáj fogyasztja, a kecsketejből pedig bio élelmiszer és natúr kozmetikai termékek készülnek. A kozmetikai termékcsalád neve: Kecsketejfürdő. A Sövénykúti háziszappan ősi kézműves mesterség termékeként, a család 200 éves receptje alapján készül a kecsketejsavó hatóanyagainak, valamint illóolajok felhasználásával - tartósítószer és szintetikus parfüm nélkül.

A szappankészítő mester jelenleg a Tímárházban dolgozik.

67.               

Kissné Palágyi Andrea

2013

Egyedi készítésű ékszerek és fa dísztárgyak

Az ékszerek zseléből és porcelánból egyedi akril festékkel festett motívumokkal készülnek. A fa dísztárgyak alapanyaga fenyőfa, amelyeket akril festék, és selyemfényű akril lakk díszit.

68.               

Konyári László

2004

Fajátékok: kerekes állatfigurák, autók, hintaló, lovasszekér, traktor, markoló, logikai játék, társasjáték, dobókockák, ceruzatartós állatfigurák, babaágy, állatfigurás nyakbavalók

Konyári László fajátékok készítésével és forgalmazásával, fafaragással foglalkozik.

69.               

Konyári Sándor

2005

Sárgaréz termékek (juhászkampó, csikóscsengő, pergő)

Konyári Sándor a hortobágyi pásztor élet mai napig használt hagyományos kellékeinek készítését végzi sárgarézből. A termékek felülete csillogó fényű, mintával díszített. A rézművességgel saját műhelyében foglalkozik, a termékeket kézi szerszámokkal, hagyományos technológiával készíti.

70.               

Kormányos László Tiborné

2013

 

Viselet

Kitüntetett minőségi termék

A viseletek régi paraszti és polgári ruhák szabásmintái és díszítései alapján készült, a mai korban is hordható viseletek. Alapanyaguk elsősorban gyapjú és pamut, díszítésük nyargalásos gépi hímzés technikával, és zsinórozással készül.

71.               

Kovács Zoltán

2005

Szaruból készült pásztorművészeti tárgyak

A Kovács Zoltán által készített pásztorművészeti, szaruból készült tárgyak a következők: kondáskürtök, ivótülkök, fűszertartók, lőporos szaruk. A tárgyak hortobágyi motívumokkal díszítettek karcolozva és sárgítva. A kézművest gyakran hívják fiatalok részére szervezett bemutató foglalkozásokra határon túli táborokba is.

72.               

Kovács Zoltánné

2006

Viasszal írókázott, batikolt tojások

A Kovács Zoltánné által űzött népművészeti hagyományőrző tevékenység a tojásfestés. Az egyik legősibb, viasszal batikolt technikát alkalmazza.  A gyerekkorában Konyáron elsajátított, a megyére jellemző „berzselt” (levélrátétes, hagymahéjjal színezett) technikát használja. A kézműves ezen kívül az ország minden tájegységének motívumkincsét is felhasználja a tojások hímzése során.

73.               

Kozma Romulus Tibor

2010

tradicionális kézzel varrott cipők

Kitüntetett minőségi termék

A kézzel varrott cipők alapanyagai, technológiája megegyezik a régmúlt időkben használtakkal. A cipők jellemzően marha, ló és bivaly bőrből készülnek, kérésre egzotikus anyagok (krokodil, kígyó, rája, stb.) is felhasználásra kerülnek.

A cipész mester méretarányosan elkészítette az ország legnagyobb cipőjét (240-es méretű), amelyet Guiness rekord címre is felterjesztett.

74.               

Kristály’96 Kft.

2004

Barna kandiszpálca

Fehér kandiszpálca

Színes kandiszpálca

Színezett kandiszpálca

A kft teljes egészében a cég tulajdonosai által kidolgozott technológia alapján fehér, karamellel barnára, és egyéb színező anyagokkal különböző színűre színezett kandiszpálcát gyárt. A pálcagyártás melléktermékeként keletkező tört fehér, és barna kandiszcukor forgalmazásával is foglalkoznak.

75.               

Láposi Istvánné

2014

Pitypang dzsem Terézia Mama Gyógynövényes Kertjéből

A pongyola pitypangjelentős bór tartalommal rendelkezik, magas a kálium tartalma is. evelei A, C és B vitamint tartalmaznak. Teája alkalmas epehólyag és májbántalmak kezelésére. Virága az egyik leggazdagabb lecitinforrás (vízhajtásra alkalmazzák). A népi gyógyászatban a pitypangot vértisztításra, méregtelenítésre, emésztés elősegítésére, gyomorjavítónak használják. Mindezen hasznos tulajdonságok insprirálták a pályázót arra, hogy dzsemet készítsen a növényből.

76.               

Lipcsei Jánosné

2007

Gyapjú szőttesek (faliszőnyeg, tarisznya, hátizsák), valamint fonatok

A kézműves asszony által készített szőttesek anyaga gyapjú vagy rongy. A termékek csíkritmusú vagy szumákos, göbös, rozmaringos, farkasfogas, pöttyös mintázatú, vagy késnyelves kiskoszorús stb. a festékes szőnyegnél.

77.               

Lőrincz János

2004

biokertész

A biokertész által végzett tevékenységek: „Biozöldség és virágoszlop minden házban” című könyv kiadása, az ehhez szükséges biooszlop és virághenger elkészítése, folyamatos bemutatása, és a könyv értékesítése.

78.               

Ludman Hús Kft.

2007

Parasztkolbász

A Kft. által gyártott parasztkolbász 25-38 mm átmérőjű, sertésvékonybélbe töltött húskészítmény, amely 4-8 mm szemcseméretű aprított sertés és marhahúsból, 4-8 mm-re aprított szalonna alapanyagból és száraz pépből készült. Jellegzetes ízkialakító anyagai a só mellett a paprika, a bors és a fokhagyma. Végső minősége a füstölés utáni szárítással alakult ki.

79.               

Lukács Attila

2011

füstölt hústermékek (parasztkolbász, szalonna, oldalas, karaj, tarja, csülök, sonka), nyers sütnivaló termékek

A termékeket sertéshús feldolgozása során kisüzemi körülmények között, kézi munkaerővel állítja elő az őstermelő. A termékek nem tartalmaznak tartósítószert, aroma, vagy színanyagot. A használt receptúra generációk óta szájhagyomány útján terjed, hagyományos paraszti ízvilágot képvisel.

A hústermékek előállításához szükséges alapanyagot saját nevelésű, kiváló minőségű sertésállomány biztosítja. Az állattartás, és a húsfeldolgozás tanyán történik. A pályázó fontosnak tartja, hogy magas színvonalon, tradicionális sertésfeldolgozást végezzen.

80.               

Magi Imre

2012

Fából készített konyhai tárgyak és eszközök

A parasztság körében régen használatos fa használati tárgyak készítése a mai kornak megfelelő kivitelben, úgymint a fali téka, étkészletek, tálak, evőkanalak, szedőkanalak, szalvétatartó, fűszeres. A termékeke fekete dió, nyár, éger, cseresznye, házi dió fából készülnek, díszítésük a hajdúságra jellemző ékrovás technikával készített életfa és rozetta.

81.               

Marczin Istvánné

2012

Zsinóros posztó mellények

Eredeti Hajdúsági női és férfi zsinóros, fekete, posztó, alkalmi viseletként használatos, népi iparművészeti mellények.

82.               

Máté András

Máté 2028 Kft.

A cég megszűnt

2009

Mézzel készült édesipari cukrászkészítmények

Egészséges, tartósítószer nélküli, mézzel készített házias ízvilágú sütemények.

83.               

MBO Befektető Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft.

2011

Ivólevek

tedeji rostos almalé, tedeji rostos céklalé almával, tedeji rostos sárgarépalé almával, tedeji rostos meggylé

A 100 %-os natúr ivólevek nem tartalmaznak tartósítószert, mesterséges színezéket, és adalékanyagokat. Kiszerelésük 3 l-es és 5 l-es formában történik.

A kft. mezőgazdasági termelő tevékenységet folytató vállalkozás. Legmeghatározóbb tevékenységük a szántóföldi növénytermesztés, gyümölcstermesztés. A cég 2008. évtől kezdte el a rostos gyümölcs és zöldséglevek gyártását. A rostos levek felbontatlanul 1 évig, felbontás után hűtés nélkül a légmentesen záródó csapoknak köszönhetően 3 hétig fogyaszthatók.84.               

Mezei - Vill Villamosipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

2010

Revolution Technical Lighting Systems – STRIKE lámpatestcsalád

Kitüntetett minőségi termék

A Kft. STRIKE közvilágítási lámpatest családja a legkorszerűbb technológiákat alkalmazva, minimális karbantartási igénnyel, az elektromos energia leghatékonyabb felhasználásával látja el közvilágítási feladatait. A lámpatestek tervezése a felhasználók teljes körű figyelembevételével történt.

A lámpatest család formatervezésénél alkalmazott „Minimal Design” a legkülönbözőbb környezetekbe való beilleszkedést teszi lehetővé.

85.               

Mihalkó Gyula

2004

Pásztorkalapok:

- Kunsági juhász

- Kun csikós

- Mini kun juhász

- Hortobágyi csikós mini

- Hortobágyi csikós miniatűr

- Miniatűr hortobágyi csikós

- Mini hortobágyi bojtár

- Mini hortobágyi csikós

- Hortobágyi bojtár

- Hortobágyi csikós

- Hortobágyi gulyás

- Hortobágyi juhász

- Bihari szegettszélű

Mihalkó Gyula 1967 óta végzi pásztorkalapok készítését, mely családjukban az 1800-as évekre visszamenőleg apáról-fiúra öröklődő hagyomány és egyben megélhetést is biztosító kézműves tevékenység. A hagyományos kézi technológiával, fakolással és nemezeléssel minden gépi munka segítsége nélkül birkagyapjúból készülő népművészeti kalapok készítése egy kihalófélben lévő szakma. Magyarországon egyedül Mihalkó Gyula végzi ezt a tevékenységet.86.               

Miklóssy Sütőüzem

2004

Tönkölylisztből, teljes kiőrlésű lisztből készült sütőipari termékek

A vállalkozás különleges eljárással, hagyományos technológia alkalmazásával olyan természetes alapanyagokból készíti termékeit, melyeknek nagy élettani hatása van (tönköly búzaliszt, nagy rost tartalmú lisztek). A termékfejlesztésben nagy szakmai tapasztalattal rendelkező pékmesterek vesznek részt.

87.               

Molnár Imréné

2012

Mangalica sertéshús termékek

A bio módon hizlalt sertések húsának hagyományos paraszti eljárással és ízesítéssel készített feldolgozása során nyert termékek, mint a füstölt áruk, és hőkezelt, töltelékes áruk.

88.               

Molnár Tiborné

2009

Furtai hímzések

A hímző asszony saját tervezésű, kézzel készített, furtai hímzésekkel (terítő, férfi kötény, asztali futó, női viselet) készíti használati tárgyait.

89.               

Monostory Viktória

2008

Üvegékszerek

Az üvegékszer készítő mester speciális üvegből, fúziós technikával és gázlángban előállított üveggyöngyökből készíti ékszereit.

90.               

NABOD-BRUSH Kft.

2009

Kefeipari termékek

A Kft. háztartási kefét, ecsetet, festőszerszámot, egyedi igényeknek megfelelő ipari keféket állít elő, és forgalmaz. Igyekszik minden területet kielégíteni kefeipari termékeivel.

Termékeiket a konzerviparon, a mezőgazdaságon túl az útkarbantartásoknál is használják.

91.               

Nabod Brush Kft

2011

Kőműves szerszámok (festékkapaprók, glettvasak, kőműves serpenyők, kőműves kanalak, stb.)

A kefegyártás mellett észlelték, hogy eltűnt a piacról a minőségileg jó, magyar kőműves szerszám, helyette olcsó import termékek jelentek meg. Ennek hatására bővítették a cég tevékenységét, és elkezdték a kőműves szerszámok gyártását. A cég mára számos szerszámbolttal áll kapcsolatban, a felhasználók elégedettek termékeikkel, és keresik azokat.

92.               

Nabod Brush Kft

2012

Műszaki kefék

Kitüntetett minőségi termék

A műszaki kefék az ipar számos területén használatosak. Felhasználási területek: úthálózat karbantartás, autógyárak, gyógyászat, stb. A kefék egyedi igényre készülnek, a felhasználási területnek megfelelően. Méretük is ennek megfelelően a néhány milliméterestől a több méteresig terjed.

93.               

Nabod Brush Kft.

2014

Élelmiszeripari kefék

Kitüntetett minőségi termék

Az élelmiszeripari kefék körébe széles termékpaletta sorolható. Kezdve a mezőgazdaságban használatos terménytisztító keféktől (pl. dinnyemosó kefe) a konzerviparban használatos tisztítókefékig.

A jó minőségű, erős strapabírással rendelkező kefék elengedhetetlenek az élelmiszer-alapanyag előállításának automatizálása során.

94.               

Nagyné Molnár Éva

2014

Grillázsszívek, grillázstorták

A grillázs olvasztott cukor és olajos mag keveréke. A pályázó általában dióval készíti, de versenyekre mákkal. A massza forrón formázható, különböző alakot készíthetőek belőle. Kihűlés után már törik, akkor már nem alakítható, csak saját anyagával vagy olvasztott cukorral lehet ragasztani. Az alakzatok összeállítása után glazúrral (tojáshab és cukor) szokás díszíteni, hagyományosan fehéren, de színes díszítést is lehet alkalmazni.

95.               

Mark-Nagisz Kft. (utódja a Nádudvari Élelmiszer Kft.)

2004

Nádudvari túró

A cég különféle tejtermékeket állít elő, többek között tejfölt, túrót, vajat, kefírt, joghurtot és sajtokat. Tradicionális magyar terméke a FOODAPEST SIKERDÍJAS Nádudvari túró.

96.               

Nádudvari Élelmiszer Kft.

2010

Nádudvari panírozott mirelit sajtcsalád

Kitüntetett minőségi termék

Klasszikus kényelmi termékek nádudvari minőségben.

A mirelit sajtcsalád az egészséges táplálkozási koncepció keretében lett kifejlesztve. A termékcsalád valamennyi tagja egyaránt elkészíthető olajban sütve és olaj nélkül is.

97.               

Nádudvari Élelmiszer Kft.

2011

Nádudvari vajkrém termékcsalád

Natúr vajkrém, magyaros vajkrém, snidlinges vajkrém, puszta kincse vajkrém

A nádudvari vajkrém család az egészségtudatos táplálkozás keretében került kifejlesztésre, Exxx adalékanyagot nem tartalmaz.

A termékek jelen vannak egyéb nádudvari termékekkel együtt a hazai üzletláncok polcain. A fogyasztók a korábbi termékek ismertsége alapján hamar elfogadták ezeket a termékeket is.

98.               

Nagy János

2007

Karikás ostorok

Az ostorkészítő termékei természetes anyagból, valódi bőrből és fából készülnek. 100% kézimunkával. Az elkészítéshez szükséges alapanyagok: marhabőr esetleg sertés bőr, kenderkötél, faggyú, akácfa, rafia, díszítő elemek.

Az első lépés az ostornyél elkészítése esztergálva, formára igazítva, lelakkozva, majd a nyél feldíszítése a hagyományos népi motívumoknak megfelelően.

A fonás a kötélre történik minimum négy ágon egészen tizenhat ágig, melyhez a bőr csíkokat kézzel vágja hozzá. A fonások lekötése valamint a „csapószíj” elkészítése nyersbőrrel történik. Az így elkészült fonás felső részének feldíszítése kézzel vágott bőr elemekkel, ún. pillangóval történik, mely követi a hagyományokat. A „csapó” rafiából készül, majd összekötik a nyelet a fonással.

99.               

Nagy Lajos Gábor

2004

Díszgyertyák

A vállalkozónak az esküvői díszgyertyák készítése vált fő profiljává.

100.           

Napfényes Támogató Szociális Egyesület

2013

Peddignádból készített használati tárgyak: zsebkendő tartó, tálcák, kosarak

A termékeket a Napfényes Sziget Integrált Intézmény Fogyatékos Intézményének speciális bánásmódot igénylő fiataljai készítik fizikai és mentális állapotuknak megfelelően.

2012-ben sikeresen vettek részt a Magyar Kézműves Remek pályázaton

101.           

OKIN Hungary Gépgyártó Kft.

2005

OKIMAT 480-as kórházágy-mozgató berendezés

A Kft. elektromechanikus emelőszerkezetek gyártásával foglalkozik a bútoripar és az egészségügy számára. Németországi anyavállalatú, Hajdúdorogon gyártó- és összeszerelő üzemmel, raktárhelyiségekkel rendelkező Kft. rendelkeznek az ISO 9001 minőségmenedzsment rendszerrel.

102.           

Oláh Istvánné

Szünetelteti tevékenységét

2011

Hajdúsági kelt tészták

A hajdúsági kelt tészták termékcsoport nosztalgia jellegű, kelt tészta típusú süteményekből áll. Ezek a tészták a kapros dübbencs, káposztás karingó, sajtos hajtovány, leveles tepertős pogácsa. Valamennyi termék karakteres ízvilágú, kizárólag természetes alapanyagokból, kézi formázással készült termék, amelyeket elsősorban reggelire, tízóraira, uzsonnára ajánlanak. A termékek receptjeit a pályázó a környezetében élő idős emberektől gyűjtötte, majd saját próbálkozásai során alakította a jelenlegi formájukra, ízvilágukra.

103.           

Oláh Istvánné

Szünetelteti tevékenységét

2012

Debreceni fonatos

A fonatos (fánk) hagyományos alapanyagokból felhasználásával, kézi formázással, kevert élesztős tésztából készített olajban sütött sütemény.

 

104.           

Orosz Mihály

2009

Tehéntej

Orosz Mihály szarvasmarha tenyésztéssel foglalkozik, aki sajátos módszerrel fejt tejet a tanyán lévő 600 literes tejhűtőben, továbbá a fejést követő 30-40 percben 4 Co fokra hűti azt. Az értékesítés a Köröstej Kft. és a lakosság részére történik.

105.           

Orvos Józsefné

2014

Debreceni cseréppipák

A debreceni cseréppipák két részből, korongozással készülnek. Összeállításkor a pipák különböző formát kapnak, különböző díszítéssel vannak ellátva.

A pipák terrakotta színűek, mázatlanok. A pipazár fából készül, a csutora zsinórral, bolyt-tal díszített, arra kerül az agyagból készített gyöngykaláris. A pipákat a készítő zöld mázas pipatóriumba helyezi.

106.           

Papp Mátyás

2004

Háromkerekű kerékpár

A vállalkozó közúti járműalkatrész kiskereskedelemmel foglalkozik. A kereskedelmen kívül tevékenységi körébe tartozik a szervízelés ill. kerékpárgyártás is.

107.           

Pellet-96 Kkt.

2011

Hidegen sajtolt napraforgó étolaj, valamint sajtolt, szagtalanított étolaj

Az étolajok előállításakor nem használnak vegyi anyagokat, az előállított étolajhoz nem adnak adalékot, nem vonnak ki belőle semmilyen alkotóelemet. Az kapott étolaj tiszta, természetes, megőrzi a napraforgó magban található vitaminokat, ásványi anyagokat, és egyéb értékes összetevőket. A termékek 100 %-ban napraforgóból készülnek.

A gyártó tradicionális, régi időket idéző gyártási technológiával, de napjainknak megfelelő berendezésekkel állítja elő az étolajat. Az olaj előállítása során melléktermékként keletkező préselvény állati takarmányként kerül értékesítésre.

108.           

Piremon Mozgáskorlátozottak Kisvállalata2004

3/4-es téli védőkabát

A vállalat legfontosabb területei a munkaruházati (ipari, orvosi, kórházi és egyéb), és a sportruházati termékek gyártása. Emellett különféle nyomdai termékeket, hőre lágyuló műanyag alapú termékeket állítanak elő, és csomagolástechnikával is foglalkoznak. Saját gyártású termékeik forgalmazására saját kereskedelmi hálózatot alakítottak ki. A vállalat elsősorban mozgáskorlátozottakat foglalkoztat.

109.           

Pogácsás Imre

2009

Lószerszámok és bőrből készült tárgyak

Pogácsás Imre jó minőségű bőrből, kizárólag kézzel készíti egyedi megrendelés alapján termékeit, amelyek lószerszámok és egyéb bőrtárgyak (nadrágszíj, nyakörv, stb.).

110.           

Radics László

2004

Ütőfás mézeskalács figurák

A mézeskalácsos mester 1984 óta foglalkozik mézeskalács készítéssel. Bolti forgalmazásra különböző ízesítésű puszedliket, vásárokra és búcsúkra színes, tükrös szíveket, huszárokat, babákat gyárt különböző méretekben. A különböző hazai és külföldi rendezvényekre az igazi hajdúsági specialitást, az ún. ütőfás mézeskalácsot készíti.

111.           

Radics László

2007

Mézeskalács figurák

A több száz éves múltra visszatekintő ütőfás mézeskalács receptje és elkészítési módja a mai napig nem változott. A régi technológia szerint a mézes alapanyaga: liszt, méz, cukor, víz. A tészta több napos érése, majd az alapos átgyúrása után megfelelő vastagságúra nyújtják. Ezután következik a kiválasztott forma kiszaggatása. Következő lépésként a tésztát – és innen kapta a nevét – a kézzel faragott faformákba erős, határozott mozdulattal kell beleütögetni (egyes formáknál a felesleges tésztát késsel levágják). Majd a formából kivéve fatüzelésű kemencében sül arany barnára sütik a termékeket. A faformák családi örökségből származnak, koruk 70-100 év.

112.           

Radics László

2011

Debreceni mézestányér

Kitüntetett minőségi termék

Az ütőfás mézesek csoportjába tartozó termék formája kerek, aranybarna színű, hagyományos, a tájegységre jellemző mézeskalács termék. A debreceni tányér mérete többféle, díszítése általában virágmotívum, vagy egyéb népies motívum. A tészta alapanyaga búzaliszt, vegyes virágméz, cukor, szalakáli.

113.           

Reszeginé Nagy Mária

2004

Szalmafonással készült termékek

Reszeginé Nagy Mária szalmából készít népművészeti tárgyakat a saját tulajdonban lévő hajdúnánási „Aranyszalma” Alkotóházban.

114.           

Sarkadi Gyuláné

2014

Cseh minőségű gyöngyből készült ékszerek

A pályázó cseh minőségű gyöngyből nagy gondossággal készíti népi iparművészeti ékszereit nőknek, férfiaknak, gyerekeknek. Véleménye szerint a szép ékszert csak jó minőségű alapanyagból lehet elkészíteni.

115.           

Sárközi Béláné

2004

Szűrrátétes termékek,

A Sárközi Béláné által készített szűrrátét népi iparművészeti termék. A kézműves a derecskei szűrrátétre jellemző motívumokat alkalmazza. A filc vagy RÁBA nemez alapanyagokból saját tervezéssel, kivitelezéssel állítja elő a kész termékeket.

116.           

Sárréti „Vendégváró” Gyógy- Idegenforgalmi és Turisztikai Közhasznú Egyesület

2013

Hagyományos püspökladányi mézeskalács

Az egyesület egyik tagja helyi termelőktől vásárolt mézből készíti mézeskalácsait, amelyeket művészi igénnyel díszít. A termékek Püspökladány város promóciós termékeiként szolgálnak.

117.           

Segítő Kezek Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat

2014

Püspökladány Város címerével díszített bevásárló szatyor

A termék erős lenvászonból, gépi varrással készített bevásárló szatyor. Egyedisége nemzetiszín szalaggal és Püspökladány címerével való díszítettségéből adódik.

A Központ dolgozói és gondozottjai készítik a strapabíró bevásárló táskát, kézi technikával festik rá a díszítő elemeket.

118.           

SERVET 2000- Nagy Hajnal

2008

Nyerstej

A termelő saját tehenészetében fejt forralatlan tej folyamatosan 5 C0 fokosra hűtve, és ezen a hőmérsékleten tartva kerül értékesítésre. Beltartalmi értéke, és minőségi bizonyítványa alapján extra tejnek minősül.

119.           

Servet 2000 Kft.

2014

Tejtermékek

Kitüntetett minőségi termék

A saját tehenészeti telepről származó tejből készített, nyers tejből előállított, kiváló minőségű tejtermékek között pasztőrözött tej, kakaós tej, gyümölcsös ivójoghurtok, réteges joghurtok, natúr joghurtok, tejföl, túró, félkemény sajtok, fűszeres lágysajtok találhatók meg.

120.           

Dr. Szanyiné dr. Berényi Réka Renáta2014

Debreceni műlép

A műlép a méhek által termelt viaasz mesterséges feldolgozásából, bármilyen adalékanyag hozzáadása nélkül készített hatszögletű mintákkal borított vékony, sárga színű viaszlap. Ezeket a méhészek vékony drót segítségével illesztik a fából készült keretbe. A méhek a műlépre hatszögletű sejteket építenek, ezekben a sejtekben történik a virágpor, a méz tárolása, az anyakirálynő ide rakja petéit.

A műlép segítséget nyújt a méheknek a megfelelő lép kiépítéséhez, biztosítja a méz könnyebb kinyerését a sejtekből.

A műlépek 5 kg-os csomagolásban kerülnek forgalomba. A pályázó 2014. évben a megyében elsőként nyitotta meg műlépüzemét.

121.           

Dr. Szanyi Tibor

2014

Méz máz mézek

A pályázó 4 féle fajta mézzel pályázik, akácméz, vegyes virágméz, napraforgóméz és repceméz.

A pályázó akácméze arany fokozatú elismerésben részesült Békés megyében az „Év méze 2013” versenyen, ez feljogosítja arra, hogy a címet 2014. évben viselje. A napraforgó mézee ugyaezen versenyen bronz fokozatú elismerésben részesült.

122.           

Szatmári Ferenc

2007

Fonott fotel, fonott demizson, hajókosár, körfotel, ruhakosár, fiókos, ajtós szekrény, polc ajtóval, teljesen kifont kanapé

A Szatmári Ferenc által készített használati tárgyak fűzött fűzvesszőből készülnek, enyhe citromsavas súrolás és szárítás után, matróz csónaklakkal kezelve kerülnek a vásárlók elé.

 

123.           

Ifj. Szatmári Ferenc

2014

Fonott fotel

A fotel alapanyaga saját termesztésű és főzésű kosárfonó fűzvessző és fűzbot.  A fotel felülete matt lakkozás.

Méretei: 95 cm magasság, beülő szélesség 48 cm, teljes szélesség 64 cm, ülőmagasság 41 cm, ülőlap mélysége 50 cm.

124.           

Szeifert Péter

2009

Faragott szaru termékek

Kitüntetett minőségi termék

A Szeifert Péter által készített termékek (kürtök, ivókürtök) elsősorban magyar szürkemarha szarvakra domborműves faragással készülnek. A faragás főleg hortobágyi pásztorjeleneteket elevenít meg.

125.           

Szekrényesi Imre

2008

Selyemkóró méz

A méhész különleges terméke a selyemkóró méz, amely édeskésen fűszeres illatú, jellegzetesen aromás ízű termék. Gyulladás csökkentés terén ez a második leghatásosabb mézfajta.

 

126.           

Szilágyi Sándorné

2012

Hímzett konyhai textilek

Kitüntetett minőségi termék

Keresztszemes hímzett konyhai textilek

 

127.           

Takácsné Török Mária

2014

Kézműves lekvárok

A pályázó már 35 éve készít lekvárokat, szörpöket a családja, ismerősei örömére. Ebben az évben lekvárjai szép üvegekbe kerültek, egyedi címkékkel lettek felöltöztetve.

A jó ízt a saját termesztésű zöldségek, gyümölcsök adják. Igény szerint készülnek cukorral és cukor nélkül is zöldség és gyümölcslekvárok.

128.           

Tarsoly Andorné

2011

Komádi vászonhímzéssel készített lakástextíliák

A Komádi vászonhímzés mintaszerkesztésében, motívumaiban, varrástechnikájában, színezésében az egyszerűség jellemző. A natúr színű pamutvászon alapanyagra fehér pamut fonallal, lapos és láncöltések váltakozásával hímzik a mintát.

129.           

Tarsoly Andorné

2014

Úri hímzés

Kitüntetett minőségi termék

Az úri hímzés a főúri, nemesi udvartartásban kialakult drága kelmére, drága hímzőszállal, magas művészi színvonalú textildíszítő eljárás. A református templomok úrasztali kendői a magyar úri hímzés legértékesebb példái.

130.           

Terdik Angéla

2013

Debreceni kerámiák

A pályázó kerámiáit régi, múzeumi darabok és a debreceni kerámiahagyományok alapján készíti, megőrizve az eredeti stílusjegyeket, ötvözve saját terveivel, ötleteivel. Készít kerámiákat rátétes, pecsételős díszítéssel, vannak világos alapon karcolt-írókás kerámiái, vörös alapon írókás kerámiái.

131.           

Torma Ker Kft.

2004

Ecetes reszelt torma, ecetes almapaprika, ecetes cseresznyepaprika

A cég fő tevékenységei: torma, mustár, zöldség-gyümölcs feldolgozás, konzervgyártás, külkereskedelem, mezőgazdasági termékek nagykereskedelme. A Kft vezetése kezdettől a termelés integrálására törekszik, így mára kialakult megbízható termelői kör biztosítja a nyersáru beszállítását, nagyrészt a cég 30 km-es vonzáskörzetéből.

132.           

„TUBUS” Gyártó és Kereskedelmi Kft.2007

Alumínium tubusok

Kitüntetett minőségi termék

A vállalkozás alumíniumból készült tubusok gyártásával foglakozik. Az alumínium tubus a legmegfelelőbb csomagolóeszköz az olyan termékek számára, melyeknél a levegővel érintkezés a termék romlását idézné elő. Az alumínium jól alakítható, kizárja a diffúziót, jó záró tulajdonságokkal rendelkezik. Véd a fény és az UVB sugárzás károsító hatása ellen. Ezek a jó tulajdonságok teszik lehetővé, hogy a termékek minőségüket hosszú ideig megőrizzék.

133.           

Váradi Lászlóné

2010

Honfoglalás kori talpasíjász bőrcsizma és táltoscipő

A cég korábban általános férfi és női utcai cipőket készített, majd 1995-től kezdve Hunor-Magyar márkanéven kezdte el gyártani a hagyományőrző termékeket.

A hagyományőrző bőrcsizmák és cipők készítése kézi munkával valósul meg.

134.           

Vass Tamás

2013

Kecsketejből készült tejtermékek

A pályázó saját kecsketenyészettel rendelkezik, ahol az állatokat friss és szárított gyógynövényekkel táplálja. A kecsketej termékek nem tartalmaznak allergén anyagokat. A tejtermékek kistermelői körülmények között készülnek. A termékek: krémsajtok, krémtúrók, desszertek, gomolyák, füstölt és érlelt sajtok, joghurtok, ízesített tejek.

135.           

Vilmányi János

2005

Savanyú káposzta

Vilmányi János savanyúságkészítéssel foglalkozik. A vásárolt alapanyagokból 15 féle terméket állít elő, amelyeket csomagol, majd értékesít. Savanyító üzeméhez csomagolóüzem és hűtőház-tároló kapcsolódik.

136.           

Zsákai Ildikó és Sápi József

2013

Derecskei Fenséges Kézműves Lekvárok

Kitüntetett minőségi termék

A lekvárok kistermelői gazdaságban készülnek, kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával. A lekvárok gyümölcs és zöldségtartalma 80-100 %, hagyományos eljárással, üstben készülnek, tartósítószert nem tartalmaznak.