ma:
holnap:
Kölcsey emlékház, Álmosd
Hajdúnánási gyógyfürdő
Vekeri-tó
Hortobágyi Hídi vásár
Atalanta lepke fűzbarkán
Herpályi templomrom
Bojt tájház
Hortobágyi kilenclyukú híd
Kapitális fogás Látóképen
Káposztás Napok
Vadászat Berettyóújfalu térségében
Nádudvari fekete kerámia
Skip Navigation Links
Minőségi termékek 2007
Andrási DezsőKenyér, kalács, briós, kifliA felsorolt termékek mindegyikére jellemző, hogy egy régi, 1929-es recept alapján készülnek. A termékeket kovász használatával állítják elő, és így minősége, állaga (melyet akár 10 napig is megőriz) és íze hasonlít, ha nem épp megegyezik a régi, úgymond hagyományos házias kenyerével.
Baji ImreFonott kosarakA kosárfonó mester termékei hagyományos technológiával és hagyományos formavilággal készülő tároló kosarak. Anyaguk a kosárfonásban ritkaságnak számító aranyfűz (zöldvessző), valamint nyersen hántolt és nem vegyileg fehérített fűzvessző. Fonásuk dupla szálas, aprólékos, sűrű karótávolsággal.
Csaba KláraAzsúros libatojás és írókázott tyúktojásA Csaba Klára által csipkézett azsúros áttört libatojások készítésének menete a következő: a viasszal megrajzolt tojásokat ecetben áztatja, miáltal a festetlen részen a meszes héj feloldódik, az alatta lévő hártyás héj pedig kivágásra kerül.
GéSz Gaál és Sziklás Kft.Flavon étrend kiegészítő termékekA Kft. termékei kiváló minőségű, természetes, magas antioxidáns tartalmúak, melyek előállítása során számos Magyarországon honos és a népi gyógyászatban közismert növény kerül felhasználásra. A készítményekben olyan flavonoidokban és más polifenol vegyületekben gazdag, magas színanyag-tartalmú gyümölcsök vannak, mint pl. a fekete ribizli, fekete bodza, kékszőlő, fekete szeder, fekete áfonya, homoktövis, meggy és cékla. A termékek olyan egyedülálló technológiával készülnek, melyek során az egy üvegnyi termékhez felhasznált gyümölcsmennyiség nem kivonatok formájában, hanem a teljes hatóanyagával együtt kerül a termékbe. A speciális gyártási eljárás eredménye továbbá az, hogy a lekvár állagú termék tartósítószert, mesterséges adalékanyagot, színezéket és állagjavítót nem tartalmaz.
Győri ImrénéGyöngyvarrás, horgolásGyőri Imréné kézzel készített termékeihez gyöngyöket, horgolócérnát használt fel. A tárgyak funkciójukat tekintve lakásdíszek. A gyönggyel készült képek elkészítése nagyon időigényes. A horgolt terítő természetes anyagból (pamut) készül, mérete 45x85 cm, a „gyöngykép” kb. 8000 db kásagyöngy felhasználásával készült, 10x25 cm nagyságú.
K. Nagy ZsoltNádudvari fekete kerámia, drótos „vászon” sütő – főző edényekA keramikus mester drótos vászon edényei szintén helyi agyagból készülnek, de nagyobb arányban kevernek hozzá sarnatporokat. Így lesznek alkalmasak a kemencében, sütőben történő sütésre, főzésre. Az edények égetése 1200 oC-on történik, és nyakig, vagy teljesen ólommentes mázzal mázazza a készítő. Végül szál dróttal kerül befonásra az edény, ez nem csak dísz, hanem erősíti is az edény falát. Így felidézve a régi drótostót munkáját is.
Keszler IbolyaEgyedi tervezésű fűzött- és sodronyos nyakláncokA fűzött nyakláncok Cseh üveggyöngyből készülnek ásvánnyal kombinálva, bőrvarró cérnával fűzve, a fém alkatrészek allergiamentesek.
Lipcsei JánosnéGyapjú szőttesek (faliszőnyeg, tarisznya, hátizsák), valamint fonatokA kézműves asszony által készített szőttesek anyaga gyapjú vagy rongy. A termékek csíkritmusú vagy szumákos, göbös, rozmaringos, farkasfogas, pöttyös mintázatú, vagy késnyelves kiskoszorús stb. a festékes szőnyegnél.
Ludman Hús Kft.ParasztkolbászA Kft. által gyártott parasztkolbász 25-38 mm átmérőjű, sertésvékonybélbe töltött húskészítmény, amely 4-8 mm szemcseméretű aprított sertés és marhahúsból, 4-8 mm-re aprított szalonna alapanyagból és száraz pépből készült. Jellegzetes ízkialakító anyagai a só mellett a paprika, a bors és a fokhagyma. Végső minősége a füstölés utáni szárítással alakult ki.
Nagy JánosKarikás ostorokAz ostorkészítő termékei természetes anyagból, valódi bőrből és fából készülnek. 100% kézimunkával. Az elkészítéshez szükséges alapanyagok: marhabőr esetleg sertés bőr, kenderkötél, faggyú, akácfa, rafia, díszítő elemek.
Radics LászlóMézeskalács figurákA több száz éves múltra visszatekintő ütőfás mézeskalács receptje és elkészítési módja a mai napig nem változott. A régi technológia szerint a mézes alapanyaga: liszt, méz, cukor, víz. A tészta több napos érése, majd az alapos átgyúrása után megfelelő vastagságúra nyújtják. Ezután következik a kiválasztott forma kiszaggatása. Következő lépésként a tésztát – és innen kapta a nevét – a kézzel faragott faformákba erős, határozott mozdulattal kell beleütögetni (egyes formáknál a felesleges tésztát késsel levágják). Majd a formából kivéve fatüzelésű kemencében sül arany barnára sütik a termékeket. A faformák családi örökségből származnak, koruk 70-100 év.
Szatmári FerencFonott fotel, fonott demizson, hajókosár, körfotel, ruhakosár, fiókos, ajtós szekrény, polc ajtóval, teljesen kifont kanapéA Szatmári Ferenc által készített használati tárgyak fűzött fűzvesszőből készülnek, enyhe citromsavas súrolás és szárítás után, matróz csónaklakkal kezelve kerülnek a vásárlók elé.