TOP PLUSZ Pályázatok


ma:
holnap:
Kölcsey emlékház, Álmosd
Hajdúnánási gyógyfürdő
Vekeri-tó
Hortobágyi Hídi vásár
Atalanta lepke fűzbarkán
Herpályi templomrom
Bojt tájház
Hortobágyi kilenclyukú híd
Kapitális fogás Látóképen
Káposztás Napok
Vadászat Berettyóújfalu térségében
Nádudvari fekete kerámia
Skip Navigation Links
Magyar Szürkék Útja - kulturális tematikus útvonal Hajdú-Bihar megyében
TOP-1.2.1-15-HB1-2016-00020

Magyar Szürkék Útja - kulturális tematikus útvonal Hajdú-Bihar megyében
 
Kedvezményezett neve: Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat 
Projekt címe, azonosító száma: „Magyar Szürkék Útja - kulturális tematikus útvonal Hajdú-Bihar megyében” (TOP-1.2.1-15-HB1-2016-00020) 
A szerződött támogatás összege: 835 208 326 Ft 
A támogatás mértéke (%-ban): 100 % 
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.11.30.

Projekt tartalma

A projekt elsődleges célja, hogy a helyi, térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt képező kulturális, épített, természeti örökség turisztikai hasznosítása, fejlesztése, mely hatására a helyi gazdaság élénkítése és a foglalkoztatás növelése érhető el.

A projekt keretében létrejön egy Hajdú- Bihar megye területén húzódó tematikus útvonal és hálózat, ahol bemutatjuk a korabeli állattenyésztés (hangsúlyosan a szürke marha tenyésztés), a hozzá kapcsolódó pásztorélet, kézművesség, kereskedelem és közigazgatás egy-egy meghatározó és különleges helyszínét, megfelelő infrastruktúrával és marketing eszközökkel. Cél, hogy a későbbiekben új helyszínek további turisztikai attrakciókkal kapcsolódjanak a megye jövedelemszerzésének több évszázadon át alapot nyújtó marhakereskedelem turisztikai szempontból való bemutatásához.

Tervezett útvonal: Debrecen - Hajdúböszörmény - Hajdúnánás - Balmazújváros - Nagyhegyes - Hortobágy - Nádudvar - Hajdúszoboszló - Debrecen

A tematikus útvonal elsősorban a magyar szürke tenyésztéséhez és kereskedelméhez kapcsolódó kultúrtörténeti örökséget igyekszik bemutatni, emellett más őshonos állatok bemutatására is lehetőség nyílik. Bemutatható állatfajták a magyar szürke mellett: mangalica, racka, házi bivaly, nóniusz, pásztorkutyák stb. A projektben bevonásra kerülő településeken az ott élők közreműködésével autentikus programok kialakítása révén feltárul a pásztorok és a hajdúság valódi és hiteles története, melynek révén a turisták különleges élményeket is megélhetnek. Ezek a programok elsősorban a gasztronómia, vásárok, kézművesség és a korabeli életmód bemutatása köré szerveződnek.

A tematikus út egyes településein megvalósuló fejlesztések

Hajdúböszörmény:
 • Magyar Szürke Emlékház és Kézművesudvar kialakítása (Pásztorélet, kézművesség bemutatása, szekérkiállítás).

Hajdúnánás: 
 • Portékaház felépítése Kendereskertben (állattenyésztés bemutatása, a Nánási Portéka, mint helyi termék bemutatása, közösségi és fogadótér kialakítása)
 • Tanösvény a tájgazdálkodás átalakulásának bemutatásával
 • Városi Makett létrehozása a belvárosban a régi településszerkezet bemutatásával

Balmazújváros: 
 • Semsey-kastély pince részén látványraktár kialakítása a néprajzi gyűjtemény bemutathatósága céljából, 
 • Veress Péter Emléktér, mint rendezvényhelyszín fejlesztése, 
 • Kézművesház kialakítása
Hortobágy:
 • Vendéghodály kialakítása (meglévő épület átalakítása fogadótérré interaktív bemutatási elemekkel - elsősorban nagyobb csoportok fogadása céljából) 
Nagyhegyes: 
 • Elep településrészen meglévő épület felújítása, bemutató- és fogadótér kialakítása gyermekbarát funkciókkal, kapcsolódó játszó- és pihenőhely tájjellegű és madárbarát elemekkel, 
 • Tanösvény kialakítása
 • Kilátó (szürke marha tenyésztés, daruvonulás közvetlen megtekintésére nyílik lehetőség)

Nádudvar: 
 • Kiállító- és fogadótér kialakítása a régi polgármesteri hivatal neoklasszicista épületében: pásztorélet és kapcsolódó kézművesség (fazekasság, gyékény- és vesszőfonás, kulacskészítés, bőr- és faművesség, kötélverés, viseletkészítés stb.) bemutatása, közigazgatás-történet és a hajtóutak történetiségét bemutató térképkiállítás. Kézműves árusító hely és ajándékbolt funkció megvalósítása a régi polgármesteri hivatal épületében.

Hajdúszoboszló:
 • Bocskai Múzeum látogatóbarát felújítása, bővítése (Pásztorfejedelmek kiállítás interaktív fejlesztése)
 • Fejedelmi Kincstár létrehozása (Bocskai Istvánhoz és Thököly Imréhez kapcsolódó korona és méltóságjelvények hiteles másolatainak állandó helyszínen, valamint a tematikus útvonal településeinek jelen projekthez csatlakozó rendezvényein történő bemutatása)
 • Templomerőd területén kiállítóhely létrehozása, hajdú őrségváltás
Debrecen, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat épülete:
 • Interaktív turisztikai információs terminál beszerzése,
 • Applikációfejlesztés, mely applikáció lehetővé teszi a kidolgozott szakmai tartalmak interaktív információs terminálon és mobiltelefonon való azonos tartalmú megjelenítését,
 • Rendezvénytechnikai eszközök beszerzése.