TOP PLUSZ Pályázatok


ma:
holnap:
Kölcsey emlékház, Álmosd
Hajdúnánási gyógyfürdő
Vekeri-tó
Hortobágyi Hídi vásár
Atalanta lepke fűzbarkán
Herpályi templomrom
Bojt tájház
Hortobágyi kilenclyukú híd
Kapitális fogás Látóképen
Káposztás Napok
Vadászat Berettyóújfalu térségében
Nádudvari fekete kerámia
Skip Navigation Links
Együtt, közösségben Hajdú-Biharban

TOP-5.3.2-17-HB1-2021-00002 „Együtt, közösségben Hajdú-Biharban”

 

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat támogatási kérelmet nyújtott be 2021. december 14-én a TOP-5.3.2.-17 „Megyei identitás erősítése” című felhívásra.

A támogatási döntés értelmében a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat 100 000 000 Ft támogatásban részesült.

A projekt tevékenységei Hajdú-Bihar megye települései, térségei közösségi kezdeményező- és cselekvőképességének fejlesztése érdekében kerültek meghatározásra.

A projekt tartalma:

  • külső szolgáltatók által olyan egy olyan kiadvány készítése, melyben tematikusan összegyűjtve, rendszerezve bemutatásra kerülnek azok az elemek, melyek a megyére jellemző szellemi, anyagi, természeti vagy közösségi értékkel rendelkeznek színes, A/4 méretű, kb. 250-300 oldalas, térképekkel, grafikákkal és fotókkal illusztrált kiadvány 4 000 db magyar és 1000 db angol nyelvű példányban készül a megye lakossága részére. A kiadvány egy hiánypótló összegzés, mely a helyi értékek alaposabb megismerését teszi lehetővé.
  • a megyében élő és alkotó népművészek, iparművészek bevonásával magyarsághoz, a megyéhez kapcsolódó történetek, mondák és legendák megidézése ötvöszománc alkotásokon keresztül. A 10 db alkotás témájának felkutatásában részt vesznek a megyei települések lakosai, akik így aktív tevékenységet végeznek a megyei hagyományok feltárásában, megőrzésében és továbbadásában. Az alkotásokon keresztül egy újabb, a hagyományostól eltérő módon ismerkedhetnek a kicsik és nagyok egyaránt lakóhelyükhöz és környezetükhöz köthető történetekkel, mesékkel és mondákkal.
  • külső szolgáltatók által táborok szervezése, ahol a helyi értékek megismerése, a hagyományok felelevenítése, a megyei identitás erősítése és az aktív közösségi együttlét van a középpontban. A célcsoport felnőtt korosztály. Az alkotótáborokban tavasztól őszig felnőtt korosztály számára öt helyszínen (Kaba, Nádudvar, Hajdúböszörmény, Debrecen, Berettyóújfalu) kerültek megrendezésre.  Négy helyszínen képzőművészeti alkotásokat, 1 helyszínen kerámia tárgyakat készítettek a résztvevők. A táborok tematikája: helyi, megyei értékek, hagyományok bemutatása művészi alkotásokon keresztül. A táborozók egyéni látásmódjukon keresztül mutatták be a megye látnivalóit, értékeit és hagyományait. A program során megismerkedtek a tábori helyszínek képzőművészeti alkotásaival, tárgyi emlékeivel, építészeti örökségeivel és a helyi közösségek tagjaival. A tábor nyílt napján a helyi közösség, lakosság is bekapcsolódhatott a tábor munkájába.
  • külső szolgáltató által az alkotótáborokban készült helyi értékeket, hagyományokat, a települések részére fontos javakat bemutató alkotásokból vándorkiállítás szervezése.  A kiállítások alkalmával lehetőség nyílik a helyi értékek és a megye településein élők számára fontos javak megismerésére, valamint a közösségek figyelmének a helyi hagyományokra való ráirányítására. A tevékenység célcsoportja: Hajdú-Bihar megyei lakosok. A kiállítások a megye különböző településein (10 helyszín) interaktív bemutatóval és szakmai értékeléssel kerülnek megrendezésre.
  • a megye általános iskolai tanulóinak (6-14 éves) bevonásával rajzpályázat meghirdetése és lebonyolítása „Nyitott szívvel, nyitott szemmel a megyémben) címmel. A vegyes technikával készült alkotások témája a lakóhely, szűkebb környezet szépségeinek, értékeinek bemutatása a tanulók által. Hogyan látják, mennyire ismerik környezetüket a megye fiataljai? Egy -egy alkotás elkészítéséhez előzetes ismeretbővítés szükséges, mely hozzájárul a megyei identitás erősítéséhez. A beérkezett alkotásokat (kb. 200 db) szakmai zsűri értékeli. A legkiválóbbak (kb. 30 db) kiállítás formájában kerül bemutatásra a megye 5 településén.

 

A projektet az Európai Szociális Alap támogatja.

 

Szerződés száma: TOP-5.3.2-17-HB1-2018-00002

Támogatás összege (Ft): 100 000 000, azaz százmillió forint

Összköltség (Ft): 100 000 000, azaz százmillió forint

Támogatás intenzitása: 100%

A projekt megvalósításának időtartama: 2022. január 1. – 2023. március 31.


Képzőművészeti alkotótábor Berettyóújfaluban:Képzőművészeti alkotótábor Hajdúböszörményben


Képzőművészeti alkotótábor Nádudvaron


Képzőművészeti alkotótábor KabánKerámia alkotótábor Debrecenben