ma:
holnap:
Kölcsey emlékház, Álmosd
Hajdúnánási gyógyfürdő
Vekeri-tó
Hortobágyi Hídi vásár
Atalanta lepke fűzbarkán
Herpályi templomrom
Bojt tájház
Hortobágyi kilenclyukú híd
Kapitális fogás Látóképen
Káposztás Napok
Vadászat Berettyóújfalu térségében
Nádudvari fekete kerámia
Skip Navigation Links
További hírek innen: Események, rendezvények
2021.10.01
Falu- és tanyagondnoki képzés indult Debrecenben
A megyei önkormányzat és a DSZC által közösen szervezett program célja a falu- és tanyagondnokok felkészítése a kistelepüléseken végzendő feladataik ellátására.

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés július 9-i ülésén fogadta el azt a határozatot, mely szerint képzési szerződést köt a Debreceni Szakképzési Centrummal. Egy kormányhatározat értelmében ugyanis 2021. január 1-jétől falu- és tanyagondnoki képzés szervezésével bővült a megyei önkormányzat feladatköre. 


Október 1-jén, a képzés indulásának napján Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke köszöntötte a résztvevőket. Hangsúlyozta munkájuk fontosságát, a falu- és tanyagondnok ugyanis a kapocs az önkormányzati intézményrendszer és a lakosság között, jelenlétére elengedhetetlenül szükség van a segítségre szorulók körében. Hozzátette, a vidékmegtartó képesség tekintetében is fontos a vidéki lakosság életminőségének javítása, ebben pedig kulcsszerepet kapnak a falu- és tanyagondnokok. Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja pedig beszédében elmondta, hogy széles spektrumú képzési rendszer jellemzi az intézményt, melyben kiemelt figyelmet fordítanak a vidékre, a településekkel való kapcsolattartásra. Ez a célt szolgálja a most induló, 170 órás képzés is, melynek gyakorlati része 118 órát ölel fel annak érdekében, hogy a résztvevők élményszerűen ismerjék meg feladataikat. 
A kilenc fővel indult a képzés célja, hogy felkészítse a falu- és tanyagondnokokat 

  • a kistelepüléseken végzendő alapfokú szociális szolgáltató feladatok ellátására;
  • a hivatalokkal, intézményekkel, szervezetekkel, helyi közösségekkel való kapcsolattartásra; 
  • az élethelyzetből adódó problémák megoldására, személyes segítségnyújtásra;
  • emberi kapcsolatok ápolására a település lakosaival, a hagyományok, az összefogás erősítésére, a közösségi alkalmak megteremtésére.