Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Balmazújvároson ülésezett a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat még 2015-ben hagyományteremtő szándékkal indította útjára azt a kezdeményezést, hogy a települések jó gyakorlataikat, fejlesztési terveiket, megvalósult beruházásaikat az önkormányzat közgyűlésein mutassák be. A kezdeményezés folytatásaként 2016-tól úgynevezett kihelyezett üléseket tart az önkormányzat, amelyeknek a tervek szerint más-más település ad majd otthont. A megyei közgyűlés tagjai a napirendi pontok megtárgyalását követően, személyesen tudnak a települések értékeivel, a megvalósult projektekkel, és a fejlesztési elképzelésekkel megismerkedni. 2016. január 29-én Balmazújvároson tartották az idei első Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlést.

A legfontosabb napirendi pont a megyei önkormányzat 2016-os költségvetése volt. Mivel az állami támogatás nem változott az utóbbi évekhez képest (273 millió forint), főként azt szerette volna megtudni több ellenzéki képviselő (Mohácsi László a Jobbik, Tóth József a DK nevében), hogy milyen feltételek mellett tud a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat különböző uniós projektekben részt venni, így növelve költségvetését.  Ménes Andrea (a Fidesz frakció vezetője) a felvetésekre reagálva kifejtette, hogy az önkormányzat csak abban tud dönteni, arra képes befolyással lenni, ami a hatáskörébe tartozik. Viszont az állami támogatás mértékét központilag határozzák meg, így a megyei önkormányzat a saját gazdálkodásának vagy az itt élők lehetőségeinek javítását pont az olyan projektekben való szerepvállalással érheti el, mint amelyek közül néhány már a 2015-ös évben elindult.


Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke ehhez csatlakozva kijelentette, hogy 2016 igen aktív év lesz ebből a szempontból, hiszen mind a megyei önkormányzat, mind a 100%-ban saját tulajdonú cége, a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség a lehető legtöbb pályázati forrást igyekszik elérni és nemzetközi projektekben fog szerepet vállalni.

Demeter Pál (a Jobbik frakcióvezetője) indítványozta, hogy amint lehetőség nyílik rá a megyei önkormányzat növelje apparátusának létszámát, amely a korábbi óriási méretek után mintegy 20 fővel dolgozik jelenleg. Pajna Zoltán erre reagálva elmondta, hogy úgy nem tudnak létszámot növelni, ha annak nincs meg a fedezete, ám reméli, hogy idővel erre is sor kerül, emellett a fejlesztési ügynökségnél viszont rugalmasabb keretek vannak, amit az is mutat, hogy a kezdeti 5 főről mára 17-re duzzadt a létszáma.


A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közreműködő szervezetként két nemzetközi projektben is részt vesz. Jámbor Erika, a megyei önkormányzat területfejlesztési referense tartott beszámolót erről, majd a részvételről határozott a megyei közgyűlés.

A PRACTYCE III. nemzetközi projekt célja, hogy induló vállalkozások külföldön szerezhessenek tapasztalatot, gyakorlatot. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat segíti mind a befogadó vállalkozásokat, mind a hazai partnereket, akik szeretnének ily módon gyakorlatot szerezni. Kilenc közreműködő szervezet vesz részt és működik aktívan közre a projektben, melyek közül hatan már a korábbi (PRACTYCE I. és II.) projektekben is partnerek voltak, hárman pedig újonnan kerültek be a partnerségbe. A most induló PRACTYCE III. projekt ténylegesen 2016 végére juthat el gyakorlati fázisába.

A SMILE nemzetközi projekt kisebb költségvetésű, és a Central Europe uniós program keretén belül az úgynevezett SPICE projekt elő fázisának tekinthető, s kötődik a Visegrádi Alaphoz. Ebben helyzetfelmérés történik hazai közbeszerzésekről, valamint innovatív megoldások közbeszerzési eljárásainak megismerése történik külföldi tapasztalatok alapján.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzati Hivatal 2014. július 1. és 2015. december 31. közötti működéséről szóló beszámolóhoz dr. Dobi Csaba jegyző hozzáfűzte, hogy a jelenlegi apparátussal is igyekezek további lehetőségeket keresni a minél hatékonyabb működés elérése érdekében, amihez azonban pénzügyi tartalékokra van szükség az alacsony állami támogatás mellett. A területfejlesztési program éppen ezért nagy kihívást jelentett a kollégái számára ebben az időszakban – jelentős pluszmunkát belefektetve –, de a jegyző szerint nagy szakértelemmel végezve a munkát megvalósították az eltervezett célokat. Később az Integrált Területfejlesztési Program szintén jelentős munkával járt, akárcsak a TOP (Területfejlesztési Operatív Program). Mindezt csak motivált és hozzáértő hivatali gárdával lehetett véghezvinni ilyen létszám mellett.


A kihelyezett közgyűlés zárásaként a képviselők megtekintették Balmazújváros legújabb fejlesztéseit, illetve helyi értékeit.


A klasszicista stílusú Semsey Kastély, amelyet 1798-ban kezdtek el építeni méltán nevezetessége a városnak. Az épületben található a Semsey Andor Múzeum is, ahol többek között a település híres szülötteit (az alapítót, vagy éppen a színész Soós Imrét, az író Veres Pétert) bemutató – eredeti használati tárgyaikat is felvonultató – kiállítás látogatható. Az épületben hamarosan Rembrandt-kiállítással várják a nagyközönséget. A Múzeum Kávéház az önkormányzat által üzemeltetett hangulatos vendéglő, amely az egészséges hagyományos ételek és a modern fogások széles palettáját nyújtja a vendégek elé. A képviselő testület meglátogatta a népművészet mestere címmel és számos más elismeréssel is büszkélkedő Mihalkó Gyula műhelyét is, amely egy kalap múzeumot is magába foglal. Itt magával a hagyományos, különféle (női és férfi), hortobágyi csikós, sobri, pásztor, betyár, matyó és még tucatnyi kalapfajtával is találkozhatnak a vendégek, akik több napot eltöltve a vendégháznak átalakított épületben akár a készítés folyamatába is belekóstolhatnak. A balmazújvárosi látogatás során a tavasszal, várhatóan márciusban átadásra kerülő labdarúgó-stadiont is megtekintették a Hajdú-Bihar megyei képviselők, amely Magyarország legkisebb költségvetéséből elkészülő ilyen jellegű épülete a maga 400 millió forintos bekerülési költségével. Tiba István miniszteri biztos, Balmazújváros korábbi polgármestere elmondta, hogy a helyi sportági fejlesztések szerteágazóak. A 2500 fős, fedett lelátóval rendelkező futballpálya mellett uszodát építenek, valamint egy mocsaras területen a keleti főcsatornához kötődő kajak-kenu tanpályát. A szálloda is közel van a sportkomplexumhoz, így ki területen komoly infrastruktúra van kialakulóban, amire még inkább lehet a turizmust építeni. Tematikailag mindehhez kapcsolódik a Hajdúszoboszló és Debrecen vagy Hajdúnánás mellett most már igencsak keresett balmazújvárosi Kamilla Gyógy-, Termál- és Strandfürdő vagy a diákok szálláshelyét megnövelő, idén először induló Veres Péter Gimnázium Szakképző és Szakközépiskola tetőterébe épített új, modern felszereltséggel rendelkező kollégium is.

2015-ben hagyományteremtő szándékkal indult el az a kezdeményezés, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár összeállítást készít arról, hogy milyen jeles események történtek a megyében az adott hónapban. Szendiné dr. Orvos Erzsébet, a levéltár vezetője – folytatva a tavaly elindult kezdeményezést – a Balmazújvárosban megtartott közgyűlésen a január jeles megyei eseményeiről tartott előadást – külön figyelmet fordítva a Balmazújvárosban történtekre.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: