Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Lehetőség és felelősség

A munkaerőpiaci problémák megoldására keresték az új lehetőségeket a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara debreceni konferenciáján. A kamara elnöke, Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke, Tasi Sándor, Dr. Barcsa Lajos Debrecen alpolgármestere, illetve Ádám Sándor, az Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiacért és Képzésért Felelős Államtitkársága munkaerőpiaci programok főosztályvezetője tartott előadást. A szakmai fórumon a Hajú-Bihar megyei Kormányhivatal vállalkozástámogató programját Bánhalmi Sára munkaerőpiaci programvezető mutatta be.

Miklóssy Ferenc köszöntőjében felhívta a figyelmet, hogy szó szerint új irányokat kell feltárni, és azokon elindulni, hiszen komoly problémák vannak a munkaerőpiacon.

Tasi Sándor elmondta: tekintettel a foglalkoztatási helyzetre a megyei önkormányzat a fejlesztési források 10 százalékát erre a területre szánja. A munkaerőpiaci igények kielégítése érdekében mind a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, mind Debrecen városa kiemelten kezeli a maga Foglalkoztatási Paktumait. Ezáltal több ezer munkavállaló juthat a tervek szerint munkához. Az a speciális probléma azonban továbbra is fennáll, hogy a munkaadók és a munkavállalók sokszor „elmozognak” egymás mellett, mert akik munkát keresnek, sok esetben nem alkalmasak arra a tevékenységre, amire a foglalkoztató cégek, szervezetek várnák tárt karokkal a jelentkezőket. A megyei közgyűlés alelnöke beszélt a Megyeházán működő Megyei Paktumirodáról is, ahol a hét minden munkanapján 8 órában két munkatárs segít összehangolni a munkavállalók és a cégek igényeit, érdeket, összehozni a két oldalt. ELÉRHETŐSÉGÜK IDE KATTINTVA!

Tasi Sándor megyei alelnök és Barcsa Lajos alpolgármester egyetértettek abban, hogy bár a munkaerő mobilitást nem szabad gátolni, az sem észszerű, ha ösztönzik az elvándorlást. Barcsa Lajos megfogalmazása szerint nem Magyarország dunántúli felének kellene kitermelni a munkavállalókat, hanem helyben megtartani akit csak lehet. Ehhez azonban olyan élhető várossá kell tenni Debrecent – és ezzel együtt Hajdú-Bihar megyét -, ahonnan nem kívánkoznak el a lakosok. Az alpolgármester szerint erre minden esély megvan. Többek között például az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat is erre irányul, emellett számos városi és megyei fejlesztés is ezt szolgálja. A különböző, uniós támogatású Operatív Programok, valamint a diákság számának növelésére irányuló projektek mind ennek a folyamatnak a részei. Barcsa Lajos a város által létrehozott, gazdaságfejlesztéssel foglalkozó EDC Debrecen Nonprofit Kft. működésére is felhívta a figyelmet.

Az előadások utáni fórumon a résztvevők kérdéseire is válaszoltak a szakemberek.

KÉPGALÉRIA IDE KATTINTVA érhető el.









hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: