Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Csökkenhet a várólista és több transzplantációt végezhetnek ezután Debrecenben

Majdnem duplájára nőtt az eddigi steril kórtermek száma, valamint számos modern orvosi műszerrel bővült az eszközkészlet a Klinikai Központ csontvelő-transzplantációs részlegén az 500 millió forintos, csak saját forrást felhasználó beruházás hatására

A beruházás eredményeképpen Budapest mellett immár Debrecenben működik a második olyan központ Magyarországon, amely teljes kezelési lehetőséget biztosít a betegeknek. A klinikán így 150 csontvelő-transzplantációt végezhetnek el évente, ami tovább javíthatja a hematológiai betegek életkilátásait is.

Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt a 2018. február 12-i átadó ünnepségen, hogy igyekeztek nem olyan területet fejleszteni, ami egyfajta rivalizálás lenne szomszédos térségek hasonló intézményeivel, ezzel szemben erre nagy szükség volt itt Debrecenben és megyeszerte.

Dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja arra utalt vissza, amikor az 500. sikeres transzplantációs beavatkozást végrehajtották Debrecenben, ráébredtek, hogy a továbblépéshez egyértelműen fejleszteni kell. Ám a kezdeti 150 milliósra becsült bekerülési költséget, bár a Debreceni Egyetem előteremtette erre a célra, növelni kellett. Mind a 100 éves épület, mind más járulékos tényezők ugyancsak fejlesztésre szorultak, így érték el a mintegy fél milliárd forintos határt. Ám a kancellár példaértékűnek nevezte azt, hogy Debrecenben az egyetem gyakorlatilag külső segítség, támogatás nélkül, saját büdzséjéből oldotta meg ezt.

Dr. Illés Árpád egyetemi tanár, a Belgyógyászati Intézet “B” épület hematológiai tanszékvezetője szakmai oldalról közelítette meg a fejlesztést. Mint elmondta, elsősorban nem a dolgozókért van, hanem a betegek miatt fontos ez a fejlesztés, ám az is nagy jelentőségű, hogy modern eszközökkel, a munkavégzéshez szükséges környezetben végezhetik gyógyító tevékenységüket a dolgozók.

A tanszékvezető büszkén jegyezte meg, hogy kevés helyen van együtt 15 jól felkészített hematológus szakorvos, ám itt ez a helyzet. Emellett sok olyan vizsgálatot el tudnak mostantól végezni helyben, amelyekkel jelentősen könnyítik a gyógyítást és hosszabb távon felgyorsíthatják (lerövidíthetik) a várólistákat, ami manapság sarkalatos kérdés a magyar egészségügyben.

Illés Árpád szerint egyébként az út még nem ért véget, hiszen van tennivaló és megoldandó feladat, de most nagyot léptek előre.

A szalagátvágást a fejlesztett részleg ajtaja előtt ejtették meg a beszédet tartók, Dr. Berényi Ervinnel, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnökével együtt. Az ünnepségen részt vett Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke is.

Szöveg, fotó: Koppányi Szabolcs















hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: