Így lesz ízletes, ami kézműves
Közel sem rendhagyó vagy furcsa módon került étel olyan fazekas remekekbe, amelyekben elkészítették, majd onnan kitálalva – többek között – maguk a készítők és vendégeik fogyasztották el az ízletes étkeket. A Magyar Népművelők Egyesülete által meghirdetett “Kultúrházak Éjjel-Nappal” országos programhoz is kötődött az az összejövetel, amelyet Debrecenben tartottak február 2-án, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület székházában, vagyis a Népi Mesterségek Házában.
A “Fazekasok Fakanállal” elnevezésű rendezvényen amolyan évindító beszélgetésre invitálta a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület azokat a partnereit, akikkel szakmai kapcsolatban állnak, együttműködési megállapodásuk van velük, illetve akikkel rendezvényeiket sok esetben közösen szervezik.
A finomságokat saját edényeikben főzték ki a fazekas mesterek és tálalták – mintegy utalva a 2018 májusában immár 10 éves jubileumát ünneplő Nemzetközi Fazekas Fesztivál közelségére.
A beszélgetéssel egybekötött estebéden részt vett Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke. A Hajdú-Bihar Megyei Értéktár Bizottság, a Kézműves Alapítvány, a Déri Múzeum, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. megyei irodája szintén képviseltette szervezetét.
Fotó: Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület
Szöveg: Koppányi Szabolcs