Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A határon átnyúló, együttműködésen alapuló fejlesztések erősítése a cél továbbra is

A Hajdú-Bihar megye, illetve a régió gazdasági fejlődésének elősegítése céljából 2008-ban létrehozott INNOVA Nonprofit Kft. a leszakadó régiók támogatása témában tartott workshopot Debrecenben, a Centrum Hotelben, amelyet Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke nyitott meg. Köszöntőjében kitért a magyarországi régiók első világháború utáni szétdarabolódására, amely később olyan kommunikációs hátrányokkal járt, ami gazdaságilag is hátrányosan érintett több térséget. Napjainkban pozitív példaként hozta fel Bulcsu László a Hídtól hídig elnevezésű, a határon túli Érmellék gasztronómiai beruházású projektjét, és hasonlók létrehozását szorgalmazta a szétszabdalt területek ismét szorosabb együttműködése érdekében.

Vámosi Gábor, az Innova KFT. ügyvezetője arról beszélt, hogy 2020-ig nagy összegeket fektettek és fektetnek be kutatásfejlesztésbe, ám már a következő EU-s ciklusra készülnek fel. Ennek kapcsán kiemelt fontosságúnak nevezte, hogy Magyarország rendelkezik megfelelő tervezési stratégiával, enélkül nem is hívhatná le a pályázati pénzeket az uniótól.

A jelenlegi projekt (JRC RIS3 “Spport to Lagging Regions”) célja, hogy konkrét támogatást nyújtson Romániában, valamint hét alacsony jövedelmű és kevésbé fejlett régióban az EU-n belül (ilyen az Észak-Alföld régió is, Debrecen központtal) intelligens szakosodási stratégiák megvalósításához. A határon átnyúló együttműködésre épülő projekt szakmai vitával egybekötött workshopja során több külföldi szakember is felszólalt a témában. Ezek elsősorban az együttműködési lehetőségek fejlesztéséről, a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiáról (Entrepreneurial Discovery Process) általában, valamint a támogatás prioritásairól szóltak. Illetve finanszírozási kérdések és a regionális kompetenciák feltérképezések is szóba kerültek az eseményen.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: