Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Sürgős intézkedésre van szükség a fényszennyezés csökkentéséhez

Új jogszabály készül a közvilágítás üzemeltetéséről, amelyben már hangsúlyos szerepet kap a fényszennyezés visszaszorítása. Ennek kidolgozását szorgalmazza az a szakértői munkacsoport is, amelyet a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat hívott össze. A munkacsoport célja a fényszennyezés elleni küzdelem és a csillagos égbolt védelme.

Az éjszakai égbolton jelentkező fényszennyezés a nagyvárosok egyik legjelentősebb problémája szerte a világon. A jelenség megzavarja az élővilág (különösen a madarak és a növények) életritmusát, nem egy esetben az állatok pusztulását okozza, sőt hozzájárulhat egyes fajok kihalásához is. A folyamatos, vagy a felesleges éjszakai megvilágítás az emberekre is káros lehet, megzavarhatja bizonyos hormonok termelését, a rövidebb ideig tartó sötétségnek szerepe lehet a szaporodási ráta csökkenésében, sőt az egyes típusú fények káros hatása összefügghet rákos megbetegedésekkel is. Emellett a nagyvárosokban megszokottá vált, hogy a természetes, csillagos égkép helyett a városi közvilágításból származó, szétszórt fény homályosítja el az égboltot.

Az Európai Unió Interreg Európa Programjának támogatásában megvalósuló „Night Light” projekt célja a fényszennyezés visszaszorítása, a csillagos égbolt, mint természeti érték védelme, valamint az ebből fakadó előnyök turisztikai és gazdasági szempontú hasznosítása. A projekthez a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat is csatlakozott, hat másik országgal közösen. A projekt első hazai találkozóját tavaly tavasszal rendezték, majd szeptemberben egy nemzetközi tanácskozást szerveztek. Ezen a külföldi partnerek ajánlásokat fogalmaztak meg az itteni problémák megoldására.

A harmadik hazai munkacsoport találkozót 2018. június 20-án tartották a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatnak is otthont adó debreceni Megyeháza Bocskai termében. A találkozón részt vett többek között az Agrárminisztérium, az E-ON, a Világítástechnikai Társaság, a Hortobágyi és a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, Nagyhegyes Község Önkormányzata, a HBM Kormányhivatal JH Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya, illetve a Magyar és a Magnitúdó Csillagászati Egyesület képviselője is.

A projektben tanulmányozott luxemburgi példa mintájára az Agrárminisztérium szeretne kiadni egy világítástechnikai kézikönyvet, melyben többek közt a Natura 2000-es területeken alkalmazandó mesterséges megvilágításra tesznek javaslatot. De a közterek világítását is lehet környezetbaráttá tenni, hiszen nem mindegy, hogy egy égő minden irányban szórja a fényét, vagy csak maga alá, koncentráltabban, és az sem mindegy, mennyi hőt termel közben. Fontos lenne, hogy a települések közvilágításának kialakításakor ilyen kérdésekről is kikérjék szakértők véleményét – hangsúlyozta Tuska-Mátrai Melinda, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzati Hivatal Nemzetközi Csoportjának vezetője.

Szabó Tünde területfejlesztési referens a luxemburgi tanulmányút tanulságait, Gyarmathy István, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tájvédelmi referense pedig a materai út tapasztalatait ismertette az ülésen. Az Agrárminisztérium képviselője közölte, hogy a fényszennyezés ügye egyre inkább előtérbe kerül a minisztériumnál. A Világítástechnikai Társaság elnöke azt emelte ki, hogy már készül a közvilágítás üzemeltetését érintő új jogszabály. Jelezte, hogy a reklám- és díszvilágításokkal, illetve az ipari területek világításával is foglalkozni kell. Felhívta a figyelmet a hatékony állami szabályozásra azon fényforrások esetében is, amelyeket magányszemélyek és cégek (pl.: bevásárlóközpontok éjszaka) üzemeltetnek. Az E.ON Energiakereskedelmi Kft. képviselői hangsúlyozták, hogy a szabályozás újragondolásakor nem szabad figyelmen kívül hagyni a változó vevői igényeket és az azoknak megfelelő más-más fénytípusokat.

A résztvevők többek között kitértek a sportpályák káros fényszennyezésére, illetve azt a javaslatot is felvetették, hogy a Föld Órájához hasonlóan Debrecenben is kapcsolják le a közvilágítást egy időre, egy évben egyszer, hogy ezzel hívják fel a lakosság figyelmét a fényszennyezés veszélyeire. Az ülés résztvevői hangsúlyozták: a fényszennyezés elleni hatékony fellépéshez közös akcióterv kidolgozására van szükség minden érintett bevonásával.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: