Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Bihar és Hajdú-Bihar megye közös virágkocsija bemutatkozott

A kora reggeli kerékpáros és retró autós felvonulással indult, végül a  Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és Bihar Megyei tanács közös kocsijával zárult a 49. Debreceni Virágkarnevál felvonulása. Az érmelléki borkultúra és a népi hagyományok témakörét elevenítette fel kompozíciónk. A Debrecen szőlőskertjeként is emlegetett Érmellék és a határon túli magyarlakta területek, valamint Hajdú-Bihar kapcsolata egyre erősebbé válik az utóbbi időkben, köszönhetően több közös kulturális vagy gazdasági projektnek. Ezt jelképezte a két megye együtt létrehozott virágkocsija, de ebbe a vonulatba sorolható Debrecen és Nagyvárad közös alkotása, amelyen a két nagyváros híres színházának homlokzata látható egymásnak háttal. A 49. Debreceni Virágkarneválon a fődíjat végül a Krones Debrecen folyamattechnológiák előállításával foglalkozó cég kocsija kapta. A 16 virágjármű a Megyeházától indult, szokásosan, majd több tribün előtt megállt a Nagytemplom felé haladva, majd azon túl a Nagyerdei Stadion felé, s a közöttük haladó művészeti csoportok szórakoztatták a nagyérdeműt. Érdekes kavalkádja volt ez különböző kultúráknak, melyek jól megfértek együtt, sőt, kiegészítették egymást. A már visszatérő vendégek mellett újdonságokkal is szolgáltak a szervezők.

A dísztribünön (a Nagytemplom előtt) Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke és felesége is végignézte a karneváli műsort, amely nemcsak a kocsik különbözősége miatt volt színes, hanem a fellépők okán is. Mindenki nagy tapsot kapott, hazai és külföldi csoportok egyaránt, s ki-ki ízlése szerint eldönthette magában, hogy neki éppen a Feeling Táncstúdió vagy a francia utcakabaré, esetleg a török csoport tetszett leginkább. Aki bekerült a forgatagba, annak valószínűleg mindegyik elnyerte a szívét, hiszen a sokféleség egybegyúrása, egy palettán való megjelenítése önmagában is már gyönyörködteti a lelkes nézőket.

Kiragadva néhányat, a lufis bohócok, illetve az  R ‘n B Dance Hip Hop Tánciskola nagyon vidám fiataljai magukkal ragadták a közönséget, akárcsak a francia White World gólyalábas, hófehér lepelruhába öltöztetett művészei, esernyős produkciójukkal. Iskolák is vonultak a nagy kocsik között a maguk kisebb, ám nem kevesebb munkával összeállított járgányai előtt-mögött, a Magyar Chan Wu szövetség “tigrisei” pedig kellemes borzongás közepette ijesztettek rá kicsikre és nagyokra egyaránt. Érdekes volt a már korábban is szerepelt Ballet Camara társulat Szenegálból, akikhez folyton beszaladtak a bámészkodók egy-egy közös szelfi erejéig. A horvátok karneváli maskarádéját és a török Yeditepe Folklóregyüttesét ugyancsak imádták Debrecenben, akárcsak az idehaza bemutatni már nem nagyon kellő Zenetheatrum Színitanodát vagy a piruetteseket, vagy akár a valcereseket.

Augusztus 19. és 22. között ismét megszervezték a Nyitott Ablak Európára rendezvényt Nagyváradon és Bihardiószegen is, a helyi és a megyei önkormányzatok együttműködésében. Kedd délután öt virágkocsi indult kísérő fellépőkkel, Debrecenből. A 10 éves FÓRUM Debrecen, az Aquaticum Debrecen, a Szent Korona kocsija (a Főnix Rendezvényszerző Kft-től), illetve a két közös virágkocsi (Debrecené és Nagyváradé, valamint Hajdú-Bihar és Bihar megyéé) szomszédolt a debreceni 20-i eseményeket követően.

Fotó (kattintva nagyíthatók a képek), szöveg: Koppányi Szabolcs, utolsó kép Hb-i Napló (KÉPGALÉRIA IDE KATTINTVA érhető el)









































hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: