Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Érmellék a közös virágkocsival hazajön

Sajtótájékoztató keretében számoltak be a szervezők a 2018-as debreceni virágkarnevál új elemeiről, amelyek elsősorban a határon átívelő kapcsolatokat erősítik Hajdú-Bihar megye és Bihar vármegye, illetve Debrecen és Nagyvárad között: több közös virágkocsit indítanak. A megyei alkotás fő témája az érmelléki borászat és a magyar népi művészet kapcsolata lesz.

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke “intenzív együttműködésről, sőt, együttélésről” beszélt a debreceni polgármesteri hivatalban tartott tájékoztatón, s kiemelte, hogy a két szomszédos, vagyis a magyarországi, illetve a romániai, de jelentős részben magyarlakta megye kapcsolatainak, közös kultúrájának múltja és jövője is megjelenik a virágkarneváli projektben, a Debrecen közeli borvidékre felhívva a figyelmet. Bulcsu László megemlítette azt is, hogy gazdasági, turisztikai fejlődése várható a határon túli térségnek a jövőben, ezen az idei karneválon pedig “Érmellék ezzel a velünk közös virágkocsival végleg hazajön”.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke Érmellék mintegy 70 ezres magyar lakosságára hívta fel a figyelmet, amely Székelyföld után “a második legkompaktabb magyar közösség” Romániában.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere a térségben való gondolkodásról beszélt, ami nem egy városra korlátozódik, hanem a környező régióra is. Többek között ezt is jelképezi, hogy a 2018-as virágkarneválon 5 virágkocsi Debrecenből Nagyváradra tart majd augusztus 20-a után, hogy ott is megcsodálhassa a nagyközönség ezeket a kompozíciókat.

Többek között Bihardiószegre is eljut a konvoj, ahol – polgármestere, Mados Attila szerint – magyarok és románok együtt fognak ünnepelni egy kiadós zenei program keretén belül.

Florin Birta, Nagyvárad alpolgármestere szívélyesen invitált mindenkit Váradra az ünnepi napokban, s kihangsúlyozta, hogy a két megyei önkormányzat kapcsolata kiemelkedő.

Nemcsak Hajdú-Biharnak és Biharnak lesz közös virágkocsija egyébként, hanem Debrecennek és Nagyváradnak is. Emellett a hagyományos kompozíciók (pl. a magyar korona és a koronázási ereklyék) és természetesen érdekes új alkotások szerepelnek a 16 felvonuló kocsi között. A teljesség igénye nélkül: Debrecen és Esztergom is közös kocsival szerepel majd, valamint a Debreceni Nemzetközi Iskola is állít ki kocsit, akárcsak a főrendező Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft., a Debreceni Egyetem vagy a Debreceni Szakképzési Centrum, na meg több nagyvállalat, ahogy a korábbi esztendőkben is.

Idén is érdemes lesz ellátogatni a virágkarneválra, ahol a kísérőprogramok kavalkádja várja a nézőket a debreceni városvezetők szerint minden eddiginél színpompásabb virágkocsi-felvonulás mellett.

A még félkész alkotásokról, amelyeket készítőik szorgalmasan, egyre több munkaórát belefektetve, több helyszínen raknak össze aprólékosan, pár fénykép megtekinthető cikkünkben – jelenlegi készültségi állapotukban.

Bővebb INFORMÁCIÓ IDE KATTINTVA érhető el.

Fotók – a képek kattintva nagyíthatók: Koppányi Szabolcs (a facebookon is olvashatók vagyunk)























hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: