Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Nem hiába váltak hősökké a Debreceni csata honvédei

1849. augusztus 2-án a később Debreceni csata néven ismertté vált ütközet zajlott a magyar szabadságharc hősei és a cári túlerő között. A végül vereséggel végződő, de a helytállás példájává váló csatára emlékezett a 169. évforduló alkalmából az aradi bértanú Nagysándor József honvéd vezérőrnagy emlékhalma előtt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoksága. Az ünnepi megemlékezésen más szervezetek képviselői mellett  Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke is koszorút helyezett el az obeliszk tövében. A tábla tanúsága szerint erről a halomról vezényelte a végső elszánt csatát Nagysándor József.

Díszbeszédjében Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok a hősökre emlékezve elmondta, olyan szintű ellenállást tanúsítottak a magyar katonák a Debreceni csata során a sokszoros túlerővel szemben, ami útmutatás napjainkra nézve is, hogy miként kell hozzáállni hazánk védelméhez.

Bővebben IDE KATTINTVA olvasható a Debreceni csatáról,. amely az 1848-49-es szabadságharc egyik utolsó jelentős ütközete volt.

Fotó: Koppányi Szabolcs (a facebookon is további képek)













hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: