Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Turistaútvonal és kilátó is épül Körösszegapáti határában

Turistaútvonal létesül a Körösszegapáti határában található tanyavilág és az ott lévő tó körül, valamint kilátót is építenek. A projekt magyar-román együttműködés révén, Európai Uniós finanszírozásból valósulhat meg. Ennek keretében megújul a határ túloldalán a révi menedékház és megépül a fazekasok háza is.

Körösszegapáti határában fekszik a Körmöspuszta nevű tanyavilág és a mellette található, 160 hektáros tó. A környéket hamarosan bárki bejárhatja, ugyanis turistaútvonal létesül a tanyavilág és a tó körül, amely egy kilátóhoz vezet majd. Körösszegapáti romániai testvérvárosa Rév, ahol a magyar-román projekt keretében teljesen felújítják az ottani menedékházat, megépítik a fazekasok házát, rendezik az épület környezetét és a Czárán Gyula-túraútvonalat, amely Rév határától a Sebes-Körös bal partján a menedékházig vezet. A projektet megnyitó konferenciát szeptember 13-án rendezték Réven. 

Az eseményen részt vett Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke is, aki kiemelte: a pályázat nemcsak a környék, hanem a tágabb értelemben vett térség turizmusát is szolgálja, ugyanis a projekt megvalósítási területén, a magyarországi oldalon is számos előnnyel bír. „A Sebes-Körös összeköt minket” – zárta beszédét az alelnök. 

A 2,5 millió euró értékű projekt vezetője a Bihar Megyei Tanács, amely Rév és Körösszegapáti önkormányzatával, valamint a Védett Területek Fejlesztésének Bihar Megyei Központjával közösen valósítja meg a beruházásokat. A tanács elnöke, Traian Bodea szerint örvendetes, hogy együtt tudnak működni a magyarországi Körösszegapáti önkormányzatával. „Szomszédok vagyunk, nagyon sok közös értékünk van, és ezeket a pályázat keretében meg kell mutatni és óvni. Számunka nagyon fontos a révi menedékház és környékének rendbetétele, sok éve tervezzük az épület újjáépítését. Az ingatlan a megyei tanács tulajdonában van, a térség turisztikai központja lesz, aminek vissza akarjuk adni azt a szerepet, ami megilleti” – mondta Traian Bodea.

Rév község polgármestere Cosma Dorel Florin azt emelte ki a projektnyitón, hogy a révi természeti értékek, a cseppkőbarlang, a vízesés és a Sebes-Körös szurdokvölgye is újra felkerülhet a turisztikai térképre. A vidék sokáig a bihari turizmus egyik központja volt, és napjainkban is sokan látogatnak ide – emlékeztetett a polgármester. Hasas János, Rév község alpolgármestere azt hangsúlyozta: a révi menedékház felújításának története több mint tíz évre nyúlik vissza. A sok éves várakozás után végre megkezdődhet a 20. század elején épült, jelenleg romosan álló menedékház felújítása, és a fazekas ház megépítése. Rév ugyanis kiemelten fontos a fazekasság szempontjából, volt olyan időszak, amikor nyolcvan-kilencven magyar család is megélt ebből Réven – tette Hozzá Hasas János. 

Pintye Edit, Körösszegapáti alpolgármestere felelevenítette: 2007-ben léptek testvér-települési kapcsolatba Révvel. Az együttműködésnek köszönhetően már eddig is sok gyermek utazott a Sebes-Körös menti községbe, de azt tapasztalták, hogy nem ismerik a helyi természeti értékeket. „Azáltal, hogy mi megismerjük, megmutatjuk ezeket az értékeket, ők tovább tudják vinni a jövő nemzedékeknek. Azzal, hogy ellátogatnak ide, hírét viszik majd a vidéknek és bízunk abban, hogy egyre többen érkeznek. Az a szándékunk, hogy megmutassuk a világnak, mi is létezik a mi környezetünkben. Terveink között szerepel egy tanyasi út kialakítása, ami egy kilátóhoz vezet majd, ez is hozzájárul ahhoz, hogy az állat- és növényvilágot megmutathassuk az érdeklődőknek.” – hangsúlyozta Pintye Edit. 

A projektnyitó rendezvényen részt vett Paul Iacobaș, a Védett Területek Fejlesztésének Bihar Megyei Központjának (CAPDD) elnöke is, aki kiemelte: a projekttel megoldódik egy természetvédelmi és történelmi probléma. „Mind a helyi közösség, mind az ide látogatók, mind pedig a természetvédelmi terület adminisztrátorai csak a nyertesei leszünk ennek a projektnek. Én is biztosítok mindenki a nyitottságunkról, mindenben rendelkezésre állunk ahhoz, hogy az eltervezett célok megvalósulhassanak.” – mondta Paul Iacobaș.

A projektindító konferencián részletesen is ismertették a pályázat költségvetését. A Bihar Megyei Tanács 1,2 millió euróból építheti újjá a menedékházat és hozhatja létre a fazekasok házát. 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: