Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Emléktáblát avattak a doberdói csata helyszínén

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat is részese volt annak a debreceni delegációnak, amely emléktáblát avatott az olaszországi Doberdó-fennsík közelében, az első világháborúban hősi halált halt magyar katonák előtt tisztelegve.

A Doberdó-fennsík Olaszországban, az Adriai-tenger északi medencéjében található. A kopár kövek borította területen harcoltak az Osztrák-Magyar Monarchiát védő seregek az olaszok ellen. A monarchia hadereje főképp a korabeli Magyarország területéről származó ezredekből állt. 1916 augusztusában a Doberdó-fennsíkon vívták az első világháború egyik legvéresebb csatáját, amely során az olasz haderő meghátrálásra kényszerítette az osztrák–magyar hadsereget.  

A fennsík közelében található a Magyar kápolna, amely az itt harcoló katonák számára a hazát jelképezte. A kápolna mellett avatott emléktáblát az első világháború befejezésének 100. évfordulójának alkalmából Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, az 5. Bocskai István Lövészdandár valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezete. A megyei önkormányzatot Pajna Zoltán elnök és Bulcsu László alelnök képviselte, akik elmondták: az önkormányzat fontosnak tartja, hogy megemlékezzen a csatatéren hősi halált halt, Hajdú-Bihar megyében besorozott magyar katonákról.  

A magyar delegáció az emlékmű avatás mellett koszorút helyezett el a Doberdó-fennsíkon, a csata helyszínén, illetve az Isonzó-völgyben létesített osztrák-magyar katonai temetőben is, ahol az elesett olasz katonák emléke előtt is tisztelegtek. 

 

 

 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: