Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Juhásztalálkozó és slambucfőző verseny Furtán

Hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az I. Bihari Juhásztalálkozót Furta Község Önkormányzata a hétvégén. Az esemény egyik védnöke a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat volt.

Több évszázados hagyománya van a juhászatnak Furtán és környékén. A község a Bihari-sík Tájvédelmi Körzet mentén található, melynek szikes legelői kiválóan alkalmasak a birkatartásra.

Furta jelenét is megalapozta a juhászat, amikor a XVIII. században a tatár és török dúlás után elnéptelenedett területre a szomszédos Zsákáról 13 református, a felvidékről 6 katolikus család telepedett be az elhagyott legelőkre. Ezzel az előzménnyel kezdődött Furta újkori történelme, amiben a juhászat nagy szerepet játszott. Furta Község Önkormányzata hagyományőrzés és értékteremtés szándékával határozta el, hogy megrendezi az „I. Bihari Juhásztalálkozó”-t.

– A környezetünk adta lehetőségeket kihasználva jelenleg és több kisebb és nagyobb juhászat van a településen, de a furtai porták többségénél mint háziállat jelen van a birka. A hagyományokhoz híven slambucfőző versenyt is szerveztünk, hiszen ez a pásztorember legtöbbször megfőzött eledele. Kezdeményezésünkhöz csatlakozott a helyi Juhász Erzsébet Hagyományőrző Egyesület és a Furtai Értéktár Bizottság. A kezdeményezés felett védnökséget vállalt Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő és Bulcsu László a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke – mondta Krucsó Antal Furta polgármestere. 

Az I. Bihari Juhásztalálkozón népdal- és néptánc előadásokat is láthatott a közönség, illetve a Bihari Citerazenekar műsorát is meghallgathatták. A rendezvény kiemelt célja az értékmentés, amelybe bekapcsolódott a helyi Juhász Erzsébet Hagyományőrző Egyesület és a Furtai Értéktár Bizottság is. Gyűjtőmunka indult a juhászat régi használati eszközei és fényképek felkutatására, illetve történetek megörökítésére. A feltárt anyagból kiállítás nyílt. 

A furtai önkormányzat azt tervezi: a jövőben évente megrendezi a Bihari Juhásztalálkozót. 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: