Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Felújított hadisírokat adtak át a Honvédtemetőben

A honvédelmi miniszter jelenlétében adták át az I. világháborúban hősi halált halt katonák felújított hadisírjait a debreceni Honvédtemetőben ma délelőtt. Az ünnepségen a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatot Pajna Zoltán elnök képviselte.

Több ezer magyar és külföldi katona földi maradványait őrzi a debreceni Honvédtemető, köztük sokan az I. világháborúban estek el. A háború lezárásának századik évfordulójához időzítve elkészült a temető rekonstrukciója. A felújított sírokat ünnepélyes keretek között adták át ma délelőtt. Az eseményen részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter, aki hangsúlyozta: a tisztelgés minden elesett katonának szól, függetlenül attól, ki melyik oldalon harcolt. 

-Együtt nyugszanak itt a hősök, az elesettek és az áldozatok. Együtt pihennek a magyar földben a magyar katonák azokkal is, akik életükben ellenségek voltak. Sokak számára nem adatott meg, hogy saját hazájukban, szeretteik mellett nyugodhassanak. Nekik is végső nyughelyet kell biztosítanunk, akkor is, ha életükben ellenünk harcoltak. Nagyapák, apák, fiatalemberek voltak ők is, akik a szeretteiket hagyták otthon. És nem adatott meg nekik, hogy elköszönjenek tőlük. A halott katona már nem ellenség, ő is megérdemli a megemlékezést a végtisztesség megadását. Azt kívánom, hogy legyen ez példa más nemzetek számára is – mondta Benkő Tibor. 

Papp László, Debrecen polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy régi kötelessége a városnak a Honvédtemető felújítása. Ezzel is azt üzeni, hogy sosem mehet feledésbe a hazáért való áldozatvállalás. Hozzátette: az itt nyugvó katonáknak komoly érdemük van abban, hogy Magyarország ma erős és független országként létezhet. 

-A magyar nép pedig nem feledkezik meg a hőseiről. A debreceni önkormányzat ezért is fogott bele a Honvédtemető felújításába. 250 millió forintos állami és 100 millió forintos önkormányzati forrásból rekonstruáltuk a temetőt. Kicseréltük 2023, I. világháborúban elhunyt katona párnakövét, rendbetettük a II. világháborús katonasírokat, teljes kertészeti és műszaki felújítást végeztünk. Hátra van a panteon felújítása, virtuális parcella és központi emlékhely kialakítása. A magyarság elvesztette a 20. századot, de fogadjuk meg, hogy megnyerjük a 21. századot – tette hozzá Papp László.

Kósa Lajos, Debrecen országgyűlési képviselője kiemelte: csak a honvédek esküjében szerepel az, hogy életük árán is megvédik a hazát. Az ő áldozatvállalásuk nélkül ma nem lenne ezer éves jogfolytonossággal rendelkező Magyarország. 

-Merő illúzió, hogy ma nincs szükség honvédelemre, és hogy a háború csak valami régmúltban létező, a történelem ködén át derengő dolog. A haza védelme soha nem fog elavulni, arra mindig szükség van. Csak addig létezhet magyar állam, amíg honvédelem is van. Jelenleg abban a szerencsés történelmi helyzetben vagyunk, hogy a NATO tagjaként a szövetség garantálja a védelmünket, de ezért cserébe kötelezettségeink is vannak. A magyar katonák a NATO kötelékében szerte a világon teljesítenek szolgálatot ma is, és kiválóan megállják a helyüket. Akár a Balkánon, akár Afganisztánban. Becsületes munka és vitéz helytállás jellemzi őket, amellyel nemzetközi tiszteletet is kivívtak maguknak – fogalmazott Kósa Lajos. 

Az ünnepi beszédeket követően a résztvevők megkoszorúzták az I. világháborúban hősi halált halt katonák emlékművét. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat képviseletében Pajna Zoltán elnök helyezte el a megemlékezés virágait.  

 

 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: