Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Időutazás és sörtörténeti kiállítás a Megyeházán

Több száz évet utazhattak vissza azok, akik ma ellátogattak a Megyeházára. Itt nyitották meg a Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokat, amelyen korabeli dokumentumok mutatják be, hogyan szórakoztak elődeink. De sörtörténeti kiállítás is nyílt.

Az 1603-as év fordulópontot jelentett a sör történetében. IV. Frigyes választófejedelem ekkor bocsátotta ki az úgynevezett „Heidelbergi Sörrendeletet”, megalapozta a német városban zajló sörgyártást. A heidelbergi sör egyik titka az a kiváló minőségű víz, amely a Königstuhl hegyről érkezik. A több, mint 400 éves heidelbergi sörfőzés történetét mutatja be a „Prost Heidelberg! A heidelbergi sörfőzők és sörözők” című kiállítás, amely ma nyílt meg a Megyeházán a Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napok keretében. A rendezvénysorozat célja, hogy bemutassa: hogyan éltek és hogyan szórakoztak elődeink 2-3-400 évvel ezelőtt. Mindezt látványos képeken és korabeli dokumentumokon keresztül.

Az esemény megnyitóját a Megyeháza Árpád-termében tartották. Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke itt elmondta: a megyei önkormányzat számára kiemelt jelentőségű a múlt értékeinek feltárása és megőrzése. Ilyen a hajdú kultúra kutatása és feltárása, a legendák és történelmi események feldolgozása. A munkába bevonják a helyi civil szervezeteket és a megyei levéltárat is. Mindez része annak a helyi, cselekvő közösségek megerősítését szolgáló projektnek, amelyre 919 millió forintot nyert a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat.   

A megnyitó ünnepségen az is elhangzott: a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár raktárai megtelt, így nagyobb épületre lenne szükség. Ez a jelenlegi tervek szerint a Bem téren, a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár melletti üres telken kaphat helyet. A Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napok szerdán Hajdúszoboszlón folytatódik, ahol elsősorban a hajdúvárosok és Debrecen fürdőkultúrájáról hangzanak majd el előadások. 

 

(Fotók: Führer Mária)

További képek megtekinthetőek a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Facebook oldalán. 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: