Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Konferencia és koszorúzás az I. világháború lezárása alkalmából

Több tízezer férfit soroztak be Hajdú és Bihar Vármegyékből az Osztrák-Magyar Monarchia védelmére az I. világháborúban, közülük sokan soha nem térek haza – mondta Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke a világháború befejezésének 100. évfordulójára rendezett koszorúzáson és konferencián ma a Megyeházán.

A napokban volt pontosan 100 éve, hogy véget ért az I. világháború. Az Osztrák–Magyar Monarchia 1918. november 3-án Padovában írta alá a fegyverszünetet. Az öt év alatt mintegy 4 millió magyar katona harcolt, ebből több mint 600 ezer elesett, a sebesültek és hadifoglyok száma összességében elérte a másfél milliót. A monarchia Hajdú és Bihar vármegyéből is tízezres nagyságrendben sorozott be katonákat, akik nagy része soha, vagy súlyos sérülésekkel tért csak haza – mondta Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke.

Az itteni, alföldi emberek számára különösen nagy megpróbáltatást jelentett, amikor az Alpok és a Kárpátok hideg, magashegyi vidékeire küldték őket, hogy a monarchiát megvédjék. Bár a magyar huszárok hősiesen küzdöttek, nem vehették fel a versenyt a nehéztüzérséggel és a bombákkal. Emiatt nagyon sok volt a csonkolásos sérülés és a halálos áldozat. Aki a frontról végül haza is tért, sok esetben amputált testrésszel, rokkantan élt tovább. A múlt héten egy debreceni és megyei delegáció részeként a doberdói csata helyszínén jártunk, és megállapítottuk, hogy több tízezer magyar katona a mai napig jeltelen tömegsírokban nyugszik. Az utókornak komoly mulasztása van az elhunytak iránti végtisztesség megadásában – mondta Pajna Zoltán. 

(Fotó: Miskolczi János)

A megyei közgyűlés elnöke a Megyeháza előterében, a volt császári és királyi 16. huszárezred hősi halottainak emlékére készült domborműnél beszélt. A háború lezárásnak centenáriuma alkalmából tartott rendezvénysorozatot a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár, a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár, valamint a Debreceni Egyetem szervezte. Az esemény nyitányaként az intézmények képviselői elhelyezték a kegyelet koszorúit a domborműnél. 

(Fotó: Miskolczi János)

A megemlékezés „A Nagy Háború befejezése és következményei” című  ünnepi konferenciával folytatódott a Megyeháza Árpád-termében. Itt kiosztották a megyei önkormányzat „A Nagy Háború” címmel, középiskolák részére szervezett filmpályázatának győzteseit. 

III. helyezést értek el a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Veress Ferenc Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának tanulói (Faragó Bettina, Balogh Brigitta Bettina, Szálkai Bence) felkészítő tanáruk, Szerdahelyi Zoltán közreműködésével. II. helyen végeztek a Derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium tanulói (Balogh László, Kriszte Tamás Hunor, Szőke László) felkészítő tanáruk, Farkasvölgyi Győző közreműködésével. Az I. helyezést pedig a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium tanulói (Tulipán Viktória, Tulipán Zsanett, Tulipán Ágnes) érték el, felkészítő tanáruk, Magi Csaba közreműködésével. Különdíjat kaptak a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium tanulói (Besenyő Bálint, Varga Ferenc, Kiss Simon) felkészítő tanáruk, Dr. Pető Zsolt Csaba közreműködésével. Ugyancsak különdíjas helyezést értek el a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Közgazdasági Szakgimnáziumának tanulói (Kiss Gergő Csaba, Csobán Sándor, Kiss-Simonka Dénes) felkészítő tanáruk, Kardosné Csokai Anita Dóra közreműködésével. Szintén különdíjat kaptak a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Csiha Győző Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának tanulói (Ötvös Mihály, Nagy Nándor, Horváth Roland, Reszegi Roland) felkészítő tanáruk Ujvárosy Tamás közreműködésével. 

A díjkiosztást követően a téma elismert kutatói tartottak előadásokat a világháborúról és annak hatásairól. Az eseménnyel párhuzamosan a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár kiállítása volt megtekinthető a Megyeháza Bocskai termében és előterében, amelyen korabeli dokumentumokat és fegyvereket tekinthettek meg az érdeklődők. 

(Címlapfotó: Miskolczi János)
hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: