Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Megyei jogú város lehet Hajdúböszörmény

Hajdúböszörmény megyei jogú várossá nyilvánítását támogatta a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat. A testület a Polgáron tartott kihelyezett ülésén fogadta el az erről szóló javaslatot pénteken.

Hajdúböszörmény Hajdú-Bihar megye második legnagyobb városa a megyeszékhely, Debrecen után. A település az Észak-Alföld régió negyedik legnépesebb városa, lakossága több, mint 31 ezer fő. A város területe meghaladja a 37 000 hektárt, ezzel az ország 4. legnagyobb kiterjedésű települése. A hajdúböszörményi önkormányzat olyan közszolgáltatásokat biztosít, amelyek saját területén túl a megye egészére vagy nagy részére kiterjednek. Az itt működő bíróság, ügyészség és közjegyzők illetékességi területe szintén több (összesen 8) környező településre terjed ki. A városban biztosított az óvodai nevelés, az alap-, közép- és felsőfokú oktatás is, a Hajdúböszörményi Tankerület illetékessége gyakorlatilag az egész észak hajdú-bihari részre kiterjed, 12 település iskoláinak működését fogja össze. A felnőttoktatás területén 1970 óta működik a hajdúsági óvóképzés meghatározó intézménye, mai nevén a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat legutóbbi ülésén tárgyalta azt az előterjesztést, amely alapján támogatná Hajdúböszörmény megyei jogú várossá nyilvánítását. Az eseményen részt vett Kiss Attila, a település polgármestere is, aki hangsúlyozta: Hajdúböszörmény számára elsősorban presztízskérdés a megyei jogú várossá nyilvánítás.

-Hajdúböszörmény évszázadokig a térség vezető szereplője volt, a legnagyobb hajdúváros. 1950-ben vesztette el a megyei város jogcímét, amelyet most szeretne visszanyerni. Természetesen ennek anyagi vonzata is van, hiszen a költségvetési támogatásokban különbségek vannak, ugyanakkor pluszfeladatokkal is jár a cím elnyerése. Hajdú-Bihar Megye pozícióit is erősíthetné, hiszen nem mindegy, hány megyei jogú város található itt – mondta az ülésen Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere. 

A megyei önkormányzat végül egyhangúlag támogatta Hajdúböszörmény, mint „a hajdúk fővárosa” és Hajdú-Bihar megye második legnagyobb városa megyei jogú várossá nyilvánításának kezdeményezését, tekintettel a város történelmi múltjára és jelenlegi gazdasági jelentőségére. Egyúttal felkérte a megye egyéni országgyűlési képviselőit, hogy tegyenek lépéseket az önkormányzati törvény módosítására ennek érdekében.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: