Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Több pénzre lenne szükségük a civileknek

Évente 5 millió forintot oszthat szét civil szervezetek között pályázati rendszerben a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, ennél azonban sokkal többre lenne igény – mondta Bulcsu László, a megyei közgyűlés alelnöke ma Debrecenben a Megyeházán.

Bulcsu László a CIVIL INFO – NEA 2019 című rendezvényen beszélt a Megyeháza Árpád termében. Az alelnök hozzátette: a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat az idei évben eddig csaknem 350 civil rendezvényen volt jelen, főképp anyagi támogatóként, vagy ajándékok felajánlójaként. Az önkormányzat költségvetésében évi 5 millió forint áll rendelkezésre, hogy azt pályázati rendszerben civil szervezetek számára támogatásként folyósítsa. 

– Sok megkeresést kapunk civil szervezetek részéről, de sajnos ennél az összegnél több forrásunk nincs. Pedig nagy szükség lenne arra, hogy még több támogatást tudjunk nyújtani, nagyon komoly dolgokat, fejlesztéseket lehetne véghez vinni, egy igazi, pezsgő civil életet lehetne teremteni a megyében. A megyei önkormányzat ebben fontos szerepet vállalhatna, mert rendelkezik az ehhez szükséges társadalmi és politikai súllyal. A civilek aktivitása már most is erős Hajdú-Bihar megyében, nem csak rendezvényeket szerveznek, hanem szociális támogatást nyújtanak, fontos társadalmi feladatokban vesznek részt. Azonban lehetne ezt még hatékonyabban is végezni anyagi források bevonásával – tette hozzá Bulcsu László.

A rendezvényen felszólalt Széles Diána, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere is, aki elmondta: Debrecenben csaknem 1600 civil szervezet működik, akik 150 millió forintos támogatást kapnak a várostól. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának vezetője pedig arról beszélt, hogy a kormány az adományok fogadása irányába szeretné a civil szervezeteknek járó forrásokat mozdítani 2019-től, illetve az adminisztratív terhek további csökkentése is tervben van.  

A CIVIL INFO – NEA 2019 rendezvényt a Civilek a Fiatalokért Egyesület, mint a Hajdú-Bihar Megyei Civil Információs Centrum címbirtokosa szervezte a Megyeháza Árpád-termében. Az esemény fontos célja volt, hogy a civil szervezetek tájékoztatást kapjanak az őket érintő célokról, jogszabályokról, támogatásokról, valamint a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2019-ben bevezetendő egyéb változásairól, pályázatairól. 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: