Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Újabb autó- és kerékpárút fejlesztések Hajdú-Bihar Megyében

Várhatóan idén decemberben adják át az M35-ös autópálya 481. sz. főút és Berettyóújfalu közötti szakaszát, illetve a 471. sz. főút Hajdúsámson elkerülő részét is. A további fejlesztésekről és felújításokról a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés Polgárra kihelyezett ülésén esett szó pénteken.

2014 és 2020 között összesen 276 milliárd forint értékben valósít  meg útfejlesztést a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. Hajdú-Bihar megyében. Erről Pántya József, a társaság útfejlesztési igazgatója számolt be a megyei közgyűlés előtt. A szakember hozzátette: a tervek szerint idén decemberben átadják az M35-ös autópálya 481. sz. főút és Berettyóújfalu közötti szakaszát, amely csaknem 19 kilométeren épült meg. Ekkorra várható a 471. sz. főút Hajdúsámson elkerülő részének átadása is. 

-Jelenleg is zajlik az M4-es autópálya meghosszabbítása, már 27 százalékban kész a Berettyóújfalu és a Nagykereki országhatár közti szakasz. A román fél is vállalta, hogy elkészíti a csatlakozást, és várhatóan 2020-ra adják át az elkészült utat. Jövőre indul a Debrecen-Hajdúsámson közti út 2-szer 2 sávossá tétele, amely várhatóan 2020 augusztusára készül el. Szintén jövő tavasszal kezdődhet a 48. sz. főút Debrecen és Nyírábrány országhatár közti szakaszának felújítása. A munkálatok során Debrecen külterületén, Vámospércs bel- és külterületén, valamint Nyírábrány külterületén 26,5 km hosszan erősítik meg és szélesítik ki az utat, a baleseti gócoknál pedig csomópontokat építenek – ismertette Pántya Zoltán. 

A közgyűlésen elhangzott az is: elindult az előkészítés az M3 és M35-ös autópályák görbeházi csomópontjában még hiányzó Nyíregyháza-Debrecen és Debrecen-Nyíregyháza ágainak megépítésére. Ugyancsak előkészületek alatt van az M4-es autópálya Törökszentmiklós-Püspökladány-Berettyóújfalu közötti szakaszának megépítése, valamint a Debrecen-Szeged közti 2-szer 2 sávos közút megépítése. Jövőre pedig elkezdődhet a Vámospércs és a határ közti kerékpárút megépítése.

A Magyar Közút Nonprofit Kft. útfejlesztéseiről Szoták Zoltán, a társaság megyei igazgatója számolt be. A Kft. idén 71 kilométernyi utat újított fel 8,1 milliárd forint értékben Hajdú-Bihar megyében.

-Jövő tavasszal indul Nagyrábé belterületén a 4213-as út fejlesztése, valamint a 4212-es út Püspökladány-Sárrétudvari közötti szakaszának felújítása. Előkészítés alatt van a 3323-as úton az M35-ös autópálya és Hajdúnánás közti szakasz felújítása, valamint a 4211-es úton a Szerep és Sárrétudvari közti szakasz fejlesztése. Debrecennel közös beruházások is zajlanak, a BMW Debrecenbe településéhez kötődően is várhatóak további útépítések és felújítások. Többek között fejlesztjük a 33-as utat, amelyen új csomópont épül. Felújítjuk az István út és a Szoboszlói út közti, valamint a Vámospércsi út és a Létai út közti csomópontokat, a 47-es számú főúton pedig körforgalmat alakítunk ki a Déli Ipari Park felé. – tette hozzá a szakember.

Kérdésekre válaszolva Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke ismertette: a Magyar Falu Program keretében állami forrásból további 140 kilométernyi út felújítását tervezik 12 milliárd forint értékben a következő években Hajdú-Bihar Megyében. Ennek részeként alsórendű utakat is fejlesztenek. A megyei közgyűlés végül egyhangúlag elfogadta a közlekedésfejlesztés aktuális helyzetéről szóló tájékoztatót.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: