Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Helyi értékek „tubusban”

Új funkciót kapott Monostorpályi ikonikus épületegyüttese.

A három építményből álló, egykoron gabonatárolónak használt magtárakból kettő tubus alakú, innen ered a neve. Az önkormányzat 1992-ben vásárolta meg az épületegyüttest, mostanra pedig már több felújításon is átesett. A község régi álma valósult meg a TUBUS Helytörténeti Múzeum, valamint a Rendezvény- és Vásártér létrejöttével; az ünnepélyes átadó október 4-én volt. Az eseményen Szabó József polgármester megköszönte a lakossági értékfelajánlásokat és reményét fejezte ki, hogy azok hamarosan a Hajdú-Bihar Megyei Értéktárba is belekerülhetnek. 





Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke ehhez kapcsolódóan elmondta, hogy az értéktár 2013-ban jött létre azzal a céllal, hogy bemutassa, megőrizze Hajdú-Bihar megye településeinek kiemelt tárgyi és szellemi értékeit. Hozzátette: már 93 ilyen érték gyűlt össze, és szerinte Monostorpályi értékeinek is köztük a helye. 


Az ünnepélyes szalagátvágás után a résztvevők bemutatót is láthattak arról, hogy régen – lovak segítségével – hogyan juttatták a terményt a több emeletes magtárakba. 


hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: