Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A fogyatékos embereknek is joguk van döntéseket hozni

AAK-Módszertani Központ nyílt Debrecenben, a komplex kommunikációs igényű személyek támogatására.

Az augmentatív, azaz helyettesítő, alternatív kommunikációs központnak az Immánuel Otthon biztosít helyszínt és szakmai együttműködést. Mindezt december 3-án, a fogyatékos emberek világnapján jelentették be. 

A Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. által zajló MONTÁZS projekt keretében megvalósult központban ingyenes kommunikációs kompetencia felmérés, AAK-fejlesztés és tanácsadás, eszközkölcsönzés és speciális kommunikációs segítő szolgáltatás zajlik. A 21 millió forintért vásárolt, speciális kommunikációs eszközök ugyanis azoknak készültek, akiknek gondjaik vannak gondolataik, igényeik közlésével.

Győri Zsófia, az Immánuel Otthon igazgatója az átadón azt mondta: a halmozottan fogyatékos emberekről nem az jut eszünkbe először, hogy milyen sok döntést nem tudnak meghozni, hanem az, hogy nem tudnak megfelelően kommunikálni, pedig mindkettő igaz. 

A modern eszközöket Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke is megtekintette, aki kiemelte: szükség van a társadalom folyamatos érzékenyítésére, hiszen mindennapi életünk során észre sem vesszük, hogy a fogyatékkal élőknek mennyi nehézségük adódik egy-egy alapvető, napi rutinnak számító mozdulatnál. Éppen ezért elengedhetetlen a fogyatékosság elfogadására nevelő szemléletformálás.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: