Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Nagymértékű szennyvízberuházás valósult meg négy településen

Október közepén kezdődik a próbaüzem, a lakosság akkor csatlakozhat a hálózatra.

Az Egyek, Nagyrábé, Görbeháza és Polgár önkormányzatának konzorciumában megvalósult programmal kapcsolatban Giricz Béla Lászlóné, Görbeháza polgármestere tartott tájékoztatót a településre vonatkozóan, szeptember 15-én. Elmondta, hogy a munkálatok 2018-ban kezdődtek el, heteken belül pedig már tisztább és kényelmesebb lesz a lakosok élete. A hálózatra október 12-től lehet rákötni, ezzel elkezdődik a próbaüzem. Hozzátette, a beruházás teljes befejezése 2021. januárjára van kitűzve.

Dr. Tiba István országgyűlési képviselő is jelen volt, aki beszédében azt mondta: ha nem szeretnénk, hogy a vidék elnéptelenedjen, akkor meg kell teremtenünk azokat az alapvető feltételeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy vonzó legyen egy kistelepülés. Hozzátette: Görbeháza valóban az, hiszen az elmúlt években megvalósult beruházások mind azt a célt szolgálják, hogy az itt élők elégedettek legyenek, és a település közelébe tervezett MotoGP pálya is ezt a célt fogja erősíteni, akár a munkalehetőség, akár a turizmus tekintetében.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a Magyar Kormány és az Európai Unió jelentős összeget szán az ilyen beruházásokra.  Hiszen az ilyen fejlesztés nemcsak kényelmi, hanem környezetszennyezés szempontjából is fontos. Úgy fogalmazott: a remények szerint a 2021-27-es uniós fejlesztési források által a most kimaradt települések is el tudják kezdeni a szennyvízcsatorna-hálózat fejlesztését. Elmondta, hogy hazánk az európai uniós források tekintetében 7 ezer 500 milliárd forintot kap, a kormány döntése szerint ennek 20 %-át kell fordítani a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programra. Cél, hogy a forrásokat minél hatékonyabban lehessen felhasználni.

A tájékoztatón elhangzott továbbá, hogy a szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztés a KEHOP – Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, a NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. közreműködésével valósult meg, összesen 5.151.198.172 forintból. 

Ennek megoszlása a konzorciumon belül a következőképpen alakult:

  • Egyek: 1.637.365.217 forint
  • Görbeháza: 586.792.858 forint
  • Nagyrábé: 1.725.617.639 forint
  • Polgár: 862.813.759 forint

A fejlesztés célja az érintett településeken a szennyvízcsatorna-hálózat és szennyvíztisztító telep kiépítés és korszerűsítése volt, hogy azok megfeleljenek a hatályos hazai és EU-s normáknak. Fontos szempont volt továbbá az egészséges, tiszta települések kialakítása, az emberi egészség védelme, a lakosok életminőségének javítása és a környezetvédelem. 


hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: