Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A jövő megszületett, az álmok kézzelfoghatóvá váltak

Ezt Varga Judit igazságügyi miniszter hangsúlyozta Miskolcon, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna Irányító Bizottságának első ülésén.

Az október 5-i megbeszélésen az érintett hat megye képviselője, így Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke is részt vett. 

Az eseményen az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Palkovics László közölte: „Hat megye és megyei jogú városaik helyzetbe hozását összetett kormányzati intézkedéscsomag és összehangolt fejlesztések szolgálják majd.” Azt mondta, a térségben a közös gazdasági hagyományokra és erőforrásokra alapozva indulhat lendületes fejlődés.

A zóna létrehozásának célja Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék országhatárokon átnyúló hatású, átfogó fejlesztése. A Tokaj-Zemplén térségre önálló fejlesztési terv készül. A gazdaságfejlesztés fókuszában a zóna húzóágazatai, a jármű- és gépipar, a vegyipar, műanyag- és gumiipar, az egészségipar, az elektronika és IT, a mezőgazdaság és a ráépülő feldolgozóipar, a turizmus állnak.

Palkovics László szerint az északkeleti zónában országos viszonylatban is kiemelkedően teljesít a feldolgozóipar, itt a legmagasabb a kutatás-fejlesztési ráfordítások mértéke a többi között a villamos gépek, berendezések, a vegyi anyagok és termékek, a gyógyszerek és orvosi eszközök gyártásában. Az ipari alkalmazások mellett pedig egyre erőteljesebb a high-tech technológiák használata az agrárszektorban is. Hozzátette, a tudásgazdaság megerősítése az egyetemek és a helyi vállalatok közötti együttműködések fokozásával még vonzóbb üzleti és kutatási környezetet teremt.

(forrás: kormany.hu)

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: