Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Korrupció elleni védelem: 5-ös

Az osztályzatot az Állami Számvevőszék adta.

A szervezet az összes magyarországi önkormányzat, illetve az önkormányzati hivatalok integritását, vagyis korrupció elleni védettségét vizsgálta. Az ellenőrzés kiterjedt a fővárosi és a kerületi, a megyei jogú városi, a megyei önkormányzatokra, és a gazdálkodási feladataikat ellátó hivatalokra, vagyis összesen 132 szervezetre.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat által működtetett Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzati Hivatal a legmagasabb, 5-ös osztályzatot kapta.

Az ÁSZ a szervezet 2020. évi működését vizsgálta az alábbi szempontok szerint: 

  • Megteremtette-e az önkormányzat elnöke és jegyzője a csalásmentes integritást biztosító alapvető feltételeket?
  • Kialakította-e a hivatal jegyzője a beszámoló szabályszerű elkészítését? 
  • A hivatal élt-e a lehetőséggel, hogy csökkentse a rendszerszintű kockázatokat?
  • Milyen kockázatokat hordoz a hivatal fennálló integritása? 

Az integritás alapú működés megléte vagy hiánya ugyanis alapvetően befolyásolhatja az emberek közigazgatásba vetett bizalmát: fennállása láthatóan erősíti, hiánya pedig nemcsak gyengíti, hanem a bizalom elvesztéséhez is vezethet. Az Alaptörvény éppen ezért rögzíti, hogy a közpénzekkel gazdálkodó szervezetek kötelesek a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásukkal. 

További részletek: 

https://www.asz.hu/hu/sajtokozlemenyek/nagyot-leptek-elore-az-onkormanyzatok-a-korrupcio-elleni-vedettsegben-minden-onkormanyzatot-ertekelt-es-tamogat-az-allami-szamvevoszek

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: