Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Rendhagyó beszámoló a Megyeházán

„Informális” megyei közgyűlés keretében tartotta meg éves beszámolóját a rendőr-főkapitányság.

Mivel a koronavírus-járvány miatt jelenleg is fennáll a veszélyhelyzet, ennek megfelelően dr. Gyurosovics József r. dandártábornok – a Megyeházáról bejelentkezve – online formában tájékoztatta a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés tagjait a közbiztonság helyzetéről. 


A 2020. évi beszámoló szerint a megyében 2020-ban az előző évhez képest 7,7 %-kal tovább csökkent a regisztrált bűncselekmények száma.

A tulajdon elleni szabálysértések miatt indított eljárások száma 2020-ban 17,6 %-kal, az elzárással is sújtható szabálysértés miatt indított eljárások száma pedig 2,5 %-kal csökkent.

A személysérüléssel járó közúti közlekedési balesetek számában 19,3 %-os csökkenés mutatkozott; a legtöbb balesetet továbbra is a személygépkocsi vezetők és a kerékpárosok okozták, főként az elsőbbségi szabályok be nem tartása miatt. 

Az illegális migráció megyénket is érinti. A migránsok átutazás céljából érkeznek, nálunk rövid ideig tartózkodnak, azonban az illegális migrációhoz köthető jogellenes cselekmények száma 2019-hez (1381) képest 2020. évben (6285) 355,1 %-kal növekedett. Az emelkedés a külföldiek rendészetéhez köthető szabálysértésekből ered. 

A hazánkban kihirdetett különleges jogrend következtében a rendőrség részére a korábbinál több és más jellegű feladat jelentkezett. A napi szolgálati feladatok kiegészültek a hatósági házi karanténkötelezettség végrehajtásának, az üzletek nyitvatartásának, a maszk helyes használatának, majd a kijárási tilalom betartásának ellenőrzésével.

Összességében elmondható, hogy 2020-ban a hajdú-bihari települések közbiztonsága tovább javult, a bűnözés nem vett kedvezőtlen irányú elmozdulást, a bűncselekmények struktúrája nem mutatott jelentős változásokat. 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: