Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Újabb kerékpárút építése indul Nagyhegyesnél

A 33-as főút mentén, a körforgalom és Debrecen közigazgatási határa között csaknem 7 kilométernyi új szakasz épül, várhatóan őszre.

A munkálatok már elkezdődtek, a hivatalos projektnyitót május 27-én tartották, ahol elhangzott, hogy a 6,79 km hosszú szakasz a 2014-2020-as uniós időszak Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjában nyert 700 millió forintos támogatás által valósulhat meg. 

Bodó Sándor államtitkár, a térség országgyűlési képviselője az eseményen hangsúlyozta, ez jelentős összeg még a TOP forrásokon belül is. Hozzátette, a kerékpározás megítélése napjainkra sokat változott. A kerékpárt mint közlekedési eszközt nagyon sokan választják nap mint nap, mind munkavállalók, mind tanulók egyaránt. Az egészségügyi értékéhez pedig nagyban hozzátesz az a tény, hogy kíméli a környezetet, mindemelett turisztikai jelentőséggel is bír. Szerinte a turizmusban a kerékpáros turizmus egy új fejezetet nyit meg, és egyre dominánsabb helyet foglal el.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke pedig a megyeszerte már megvalósult és a jövőben tervezett hasonló fejlesztésekről beszélt. Elmondta többek között, hogy a Debrecen-Kismacs szakaszon is elkezdődött a kerékpárút építése, a Kismacs és a Látóképi-tó közötti szakasznak a tervezése és a kivitelezése pedig a 2021-2027-es európai uniós forrásokból fog megvalósulni. Hozzátette továbbá, hogy a megyei közgyűlés elé tárandó tervek között szerepelnek olyanok is, amelyek az Ebes és Debrecen közötti kerékpárút tervezésére vonatkoznak, így néhány év múlva körbe lehet majd kerekezni a Debrecen – Ebes – Hajdúszoboszló – Nagyhegyes – Látóképi-tó – Debrecen területet. 

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat jelenleg a Hajdúböszörmény-Hajdúdorog szakaszt tervezteti, valamint tervezés alatt lesz még idén a Debrecen-Vámospércs és a Debrecen-Bocskaikert közötti szakasz is. Forráshiány miatt azonban a Debrecen-Hosszúpályi-Monostorpályi-Létavértes szakasz tervezése várhatóan a jövő évre tolódik, azokat már a TOP Plusz forrásokból lehet megvalósítani. Elkészült viszont a Derecske-Sáránd szakasz is, ennek hivatalos átadására is hamarosan sor kerül, a Sáránd-Mikepércs szakaszon pedig – szintén TOP-forrásból – várhatóan az év végén elkezdődik a beruházás. 

Pajna Zoltán elmondta, a tervek szerint a 2021-2027-es időszakban 77 kilométernyi új kerékpárút valósulhat meg.

Bajusz Istvánné, Nagyhegyes polgármestere köszönetet mondott Bodó Sándornak, Pajna Zoltánnak és a helyi képviselőtestületnek, hogy támogatták az elképzelést. Mint mondta, hasonló tervek már a 80-as évek végén is voltak, maga a kerékpárút ötlete pedig már 1992-ben megfogalmazódott, végül sok bonyodalom és nehézség árán végre elérkezett az idő a projekt indulására. 

A résztvevők a területen időkapszulát is leengedtek, melybe beletettek egy falukönyvet, egy ötforintos, a legfrissebb megyei napilapot, egy Nagyhegyes térképet és egy ismertetőt is. 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: