Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Emléktáblát avattak Esztáron

Osváth Lajos egykori főlevéltáros előtt tisztelegtek.

A polgármesteri hivatal falán elhelyezett emléktábla Szálkai Tamás megyei főlevéltáros kezdeményezése, az avatás pedig a Bihari Levéltárosok Útja projekt nyitórendezvénye és egyben első állomása volt. 

A június 4-én tartott rendezvényen Jakab István, az országgyűlés alelnöke is részt vett, aki nemes kezdeményezésnek nevezte az emléktábla-állítást, mely egyben kapcsolódik a 101 évvel ezelőtti nemzettragédiához. Mint mondta, ahhoz, hogy hiteles történelmet tudjunk átadni, szükség van az esztári születésű Osváth Lajoshoz hasonló hiteles emberek munkájára. 

Az eseményen Vitányi István országgyűlési képviselő is jelen volt, aki úgy fogalmazott, a levéltárosok a múltat és a gyökereket tárják fel, és irányt mutatnak a mának. 

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, majd Kenyeres István, a Magyar Levéltárosok Egyesülete elnöke egyaránt méltatta az országosan is egyedülálló kezdeményezést.  

Az emléktábla-avatáson a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatot Bulcsu László alelnök képviselte.

A Bihari Levéltárosok Útja projekt második állomása Berettyóújfalu lesz 2022-ben, Nadányi Zoltánra, Bihar vármegye főlevéltárosára emlékezve.  


(fotók: haon.hu)

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: