Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Nagy Imrére és társaira emlékeztek Debrecenben

Az egykori miniszterelnök és mártírtársai kivégzésének 63. és újratemetésük 32. évfordulóján koszorúzásokat tartottak a belvárosban.

A megemlékezést az önkormányzat és a Nagy Imre Társaság Hajdú-Bihar megyei szervezete rendezte június 16-án. Nagy Imre Kossuth utcai emléktáblájánál Oláh László, a Nagy Imre Társaság megyei elnöke mondott beszédet, melyben hangsúlyozta, a miniszterelnök társaival meg akarta változtatni azt az embertelen rendszert, amely elnyomva a szabad gondolkozást megfélemlítette a népet és ki akarta irtani az emberekből a nemzeti érzést. Hozzátette, sorsuk az 1958-as kivégzésüket követő évtizedekben a rendszer egyik tabutémája volt, hamvaik újratemetése éppen ezért válhatott a rendszerváltás szimbolikus eseményévé.

A beszéd után állami, önkormányzati és társadalmi szervezetek, fegyveres testületek képviselői megkoszorúzták az emléktáblát.

A résztvevők ezután a volt kormányfő debreceni születésű titkára, Szilágyi József emléktáblájához vonultak a Péterfia utcára, ahol szintén elhelyezték a megemlékezés virágait. 

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatot Bulcsu László alelnök képviselte. 



(fotók: debrecen.hu)

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: