Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Összeült a MÖOSZ is

A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége ezúttal a Tungsram Operations Kft. székházában tartotta ülését, Budapesten.

A július 16-i tanácskozáson Jörg Bauer elnök-vezérigazgató köszöntötte a megyék elnökeit, majd Pajna Zoltán, a MÖOSZ elnöke megnyitotta az ülést. 

(Jörg Bauer)

(Pajna Zoltán)

A tanácskozáson a napirendek között a TOP Plusz (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz) indulásának aktualitásairól is szó volt, a témával kapcsolatban Oláh Gábor, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára adott tájékoztatást. Elmondta azt is, hogy 9 megye ITP-je már be tud menni a kormány elé, köztük Hajdú-Bihar megye Integrált Területi Programja is, melyet egy héttel ezelőtt fogadott el a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés. 

Oláh Gábor szerint várhatóan szeptemberben lehet majd kiírni a felhívásokat, októberben pedig már lehet pályázni. 

(Oláh Gábor)

Előadást hallhattak a megyei elnökök a Tungsram okos település fejlesztésekről is. Ezek célja a települések hatékony, környezettudatos és fenntartható működésének támogatása. A prezentáció együttműködési lehetőségeket is felvázolt a megyei területfejlesztési programok és koncepciók tekintetében. Hajdú-Bihar megyében például a fényszennyezés csökkentése érdekében történő együttműködést emelte ki a vállalat. Alapvetően az együttműködés kiemelt területei között szerepel még egyebek mellett a közvilágítás-korszerűsítés, napelemekkel felszerelt okos padok és okos parkolási rendszerek telepítése, innovatív hőtárolás, alacsony forgalmú utaknál mozgásérzékelés alapú fényerőszabályozás, épületeknél a használati szokásokhoz és természetes fényviszonyokhoz alkalmazkodó automatikus fényerő szabályozás.

(György Péter, Solution Business Üzletági Igazgató)

(Nehéz Beáta, igazgató – kereskedelmi projektek)

A közgyűlésen a Digitális Falu Programról is tartottak részletes beszámolót. A tájékoztatóban elhangzott az is, hogy már lehet pályázni „Az Év Digitális Faluja Díjra”, melynek alapításával a Digitális Jólét Program célja az, hogy a magyar településfejlesztés egyik legrangosabb kitüntetésévé váljon. Jelentkezhet bármely digitális innovációkat alkalmazó 5ezer fő alatti település. Részletek a digitalisjoletprogram.hu oldalon találhatók.

(Balla Attila, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. Technológiai és Vállalkozásfejlesztési ügyvezető-helyettese)

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: