Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

„Meghasadt az égbolt, mert egy nép azt mondta elég volt!”

Márai Sándor szavait Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke idézte ünnepi beszédében Hajdúszoboszlón.

Október 23-án a Hősök terén, az 1956-os kopjafánál tartottak ünnepi műsort a forradalomra emlékezve. 

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke beszédében egyebek mellett hangsúlyozta, a múlt nem kiüresedett képek, puszta történelmi adatok sorozata, hanem bennünk él és velünk együtt lélegzik. A személyes hangú visszaemlékezéseket olvasva, hallgatva pedig bátorságról, összefogásról, bizalomról, egymás segítéséről kapunk hírt elődeinktől. Kiemelte továbbá, hogy a szimbólumok, visszaemlékezések által közvetített üzenetet viszont akkor értjük igazán, ha ismerjük a forradalomig és szabadságharcig vezető utat is. És – mint mondta – a forradalmat bár vérbe fojtották, nem tűnt el nyomtalanul a történelem süllyesztőjében. Üzenete a mai napig itt él közöttünk, hiszen megtanított bennünket arra, hogy nemzetünk szuverenitását csak saját magunk tudjuk kivívni. Pajna Zoltán hozzátette: a mai korunk eseményeit nézve jól tudjuk, a nemzeti szuverenitás és a szabadság megvédése mindennapjaink feladata is. Közös felelősségünk, hogy a következő nemzedékre biztonságos, élhető és független Magyarországot hagyjunk! Csak így maradhat fenn keresztény hazánk!

Az ünnepségen Nemcsák Károly színművész és Tolcsvay Béla énekes, zeneszerző zenés-verses műsorát láthatták a megemlékezők, majd a történelmi egyházak képviselői mondták el imádságaikat. Az ünnepség koszorúzással zárult. 

(fotók: Tóth Imre)

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: