Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Sajtóközlemény

"Nyeregre fel! Múltidéző túra a Berettyó mentén" tematikus útvonal Berettyóújfalu, Bakonszeg, Zsáka települések építészeti, történelmi, irodalmi értékei, hagyományainak turisztikai célú fejlesztése
TOP-1.2.1-15-HB1-2016-00010 azonosítószámú projekt zárásról
2021/09/30

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő 214,74 millió forintnyi támogatás segítségével valósult meg három településen, Berettyóújfaluban a Bihari Múzeumban, Bakonszegen a Bessenyei György Emlékházban és Zsákán a Rhédey-kastélyhoz tartozó ingatlanon. A fejlesztés eredményeként turisztikai attrakciókat összekötő tematikus út került létrehozásra a települések között.

A kedvezményezett 2016-ban TOP-1.2.1-15 jelű, Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú felhívásra regisztrált, melynek köszönhetően vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A projekt célja, hogy a bihari térségre jellemző gazdag és sokrétű történelmi és kulturális örökségre alapozva egy korszerű infrastruktúrával és magas színvonalú szolgáltatásokkal rendelkező turisztikai attrakciókat összekötő tematikus út létrehozásával hozzájáruljon a megye és a régió versenyképességének növekedéséhez.

A projekt helyszínek közül először 2019 nyarán Zsákán fejeződtek be a munkálatok. A Rhédey-kastély mellett Történelmi Élménypark jött létre, melynek része egy 40×100 méteres Hagyományőrző Huszárlovas bemutatópálya 200 férőhelyes fedett lelátóval, valamint egy Huszárképző kézműves foglalkoztató két kemencével. Továbbá a Rhédey-kastély előkert rekonstrukciója során parkoló, valamint kerékpártároló épült.

Bakonszegen, a Bessenyei György Emlékház épületén külső és belső rekonstrukció valósult meg. Egy külön épületben vizesblokk került kialakításra. Az emlékházat körbevevő kerítés is megújult, továbbá egy fedett pihenőhelyet hoztak létre. A Petőfi Irodalmi Múzeum szakemberei segítségével az új állandó kiállítás is felépült 2021 augusztusára. Az ünnepélyes megnyitóra 2021. szeptember 29-én került sor az Emlékháznál.

Berettyóújfaluban a 2020 tavaszán (márciusban) kezdődtek meg a munkálatok a Bihari Múzeumban. Az épület homlokzata és a nyilvános belső terek felújítása mellett lift kialakításával az épület teljes körű akadálymentesítése is megtörtént. A tűz- és vagyonvédelmi rendszer korszerűsítése is megvalósult. Az épület földszintjén egy információs pult került kialakításra, amely többfunkciós (porta, ruhatár, pénztár) kiszolgálóhelyiségként funkcionál. A projekt keretében a múzeum állandó kiállításának több terme öltött 21. századi formát. Az ünnepélyes megnyitóra 2021. augusztus 20-án került sor a Bihari Múzeum épületében.

A projekt részeként 2022 tavaszától a három helyszín közös programcsomagokkal várja a Biharba látogató vendégeket.

A projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-15-HB1-2016-00010                                                                                        

Támogatás összege (Ft): 214,74 millió

Összköltség (Ft): 215 millió

A projekt befejezésének ideje: 2021. év 09. hó 30. nap

 

További információ kérhető: Berettyóújfalu Város Önkormányzata, +36 (54) 505 450

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: