Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Jó hír a térség gazdálkodóinak!

Befejeződött a Derecskei-főcsatorna korszerűsítése. A több, mint 3 milliárd forintos fejlesztés révén javul a vízellátottság, nő a mezőgazdaságból élők versenyképessége az agrárszektorban.

Az elmúlt 30 évben a csatorna erősen feliszapolódott, a meglévő műtárgyak felújításra szorultak. A beruházásra az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma nyert 3,006 milliárd forintos európai uniós és hazai támogatást a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében. 

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén megvalósult fejlesztés során új létesítmények épültek, valamint több csatorna rekonstrukción esett át. Ennek köszönhetően javult Derecske térségének vízgazdálkodása; növekedni fog a visszatartható édesvíz mennyisége, javul a terület vízzel való ellátottsága, hozzájárulva ezáltal az éghajlatváltozás hatására egyre szélsőségesebbé váló vízjárás kiegyenlítéséhez, a biztonságos intenzív növénytermesztéshez. Megújult a szivattyútelep is, a megnövekedett teljesítmény kiszolgálásához pedig egy új transzformátor állomás telepítésére is szükség volt, valamint új kezelőépület is létesült. 


A beruházást november 25-én adták át, ahol Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő köszöntőjében azt mondta: a klímaváltozás is rákényszerít minket arra, hogy olyan korszerű technológiákat alkalmazzunk, melyek az állandó hőmérséklet emelkedést valamelyest ellensúlyozni tudják. Erre példa ez a fejlesztés is, mely által az öntözhető területek nagysága megnégyszereződött (4.800 hektár). 


Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke beszédében a gazdák lehetőségeiről szólt. Elmondta, hogy a 2014-2020-as időszak európai forrásainak tekintetében a Vidékfejlesztési Operatív Programot nézve látható, hogy a megyében a gazdák több, mint 4 és fél milliárd forint értékű öntözésfejlesztési forráshoz jutottak és több, mint 9 milliárd forint értékben fejlesztették gazdaságukat, ezáltal munkalehetőséget is teremtve. A kertészeti üzemek korszerűsítésére a megyében 87 milliárd forintot kapott 406 pályázó, és erre idén újabb felhívások jelentek meg; több, mint 1,9 milliárd forint értékben 122 pályázatot adtak be a vállalkozások. Továbbá kertészeti ültetvényekre is 2021-ben több, mint 400 pályázat érkezett be. Hozzátette, hogy a gazdákat külterületi utak fejlesztésével is segítik, jelenleg 59 pályázat van elbírálás alatt, mintegy 13 és fél milliárd forint értékben. Emellett a piacra jutás lehetősége is adott, egy 2020-ban meghirdetett pályázat által több, mint 40 Hajdú-Bihar megyei piac újulhat meg 3,4 milliárd forint értékben. 


Bordán Szabolcs, Derecske polgármestere pedig hangsúlyozta, a helyi gazdálkodók által már régóta várt fejlesztés valósulhatott meg, hiszen nincs eredményes mezőgazdaság vízgazdálkodás nélkül. A Derecskei-főcsatorna korszerűsítése korszakváltás hoz az agráriumba, hiszen általa kivédhetőbbek lesznek a szélsőséges meteorológiai hatások, ez pedig megerősíti a gazdákat abban, hogy érdemes mezőgazdasággal foglalkozni. 


(fotó: haon.hu – Kiss Annamarie)

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: