Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Rendhagyó Megyenap Hajdúszoboszlón

November 22-ike Hajdú-Bihar Megye Napja. Idén a megyei közgyűlés ünnepi ülésén nemcsak kitüntető díjakat, hanem Bocskai fejedelem korabeli szablyákat is átadtak.

Az ünnepség elején Czeglédi Gyula polgármester mint házigazda köszöntötte a jelenlévőket, majd Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár és Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke mondott ünnepi beszédet. 


Ezt követte a térségi identitás erősítését szolgáló, a hajdú-bihariak összetartozását jelképező Bocskai fejedelem korabeli magyar szablya átadása az országgyűlési képviselők, a megyei kormánymegbízott, Hajdúszoboszló polgármestere és a megyei közgyűlés tagjai számára. A szablya hiteles másolatát a megyei önkormányzat a településeknek, valamint együttműködő partnereinek is átnyújtja majd az adott önkormányzat, szervezet egyik jövőbeli eseményén. 



Ezután következett a kitüntető díjak átadása: 

-„Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Emlékérme” adományozható azoknak, akik a tudományos, kulturális, sportéletben, valamint a megye nemzetközi kapcsolatainak építésében, vagy más területeken kimagasló eredményeket érnek el. 

Az emlékérmet átvehette a Civilek a Lakóhelyért Egyesület. 


-„Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Emlékérme” „Hajdú-Bihar Megye Közigazgatásáért” díj adományozható azoknak, akik tartósan kifejtett rendkívüli teljesítményükkel hozzájárulnak a megyében lévő települések helyi önkormányzásához, valamint akik a megyei önkormányzat vagy a megye érdekében kimagasló önkormányzati vagy közigazgatási munkát végeznek.

Az emlékérmet átvehette Ferencz Zoltánné, Újléta aljegyzője, az Álmosdi Közös Önkormányzati Hivatal Újlétai Kirendeltségének vezetője. 


-„Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának az Év Civil Szervezete-díja” adományozható a Hajdú-Bihar megyében kiemelkedő tevékenységet végző azon szervezeteknek, amelyek az adott évben – tevékenységi területüktől függetlenül – támogatták a helyi civil társadalom épülését. A díj olyan civil szervezeteknek adható, amelyek szervezetileg és működésükben is a pártoktól függetlenek, önálló jogi személyiséggel rendelkeznek, az önkéntesség elve alapján szerveződnek, bírósági nyilvántartásba vételük szerint Hajdú-Bihar megyében rendelkeznek székhellyel.

A díjat átvehette a Hajdúszoboszlói Gazdakör, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület.

-„Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Kovács Pál-díja” adományozható azoknak az aktív vagy a versenyzéstől visszavonult sportolóknak, akik kiemelkedő sporteredményt értek el, valamint azoknak, akik sportvezetői, sportoktatói, sportpedagógusi munkájukat kimagasló színvonalon végezték. 

 A díjat átvehette Szvitacs Alexa, a tokiói paralimpia bronzérmes asztaliteniszezője, valamint Trencsényi János, Mezei-Vill Futsal Club vezetőedzője. 


-„Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Arany Sándor-díja” adományozható azon fiatal, vagy több évtizedes tapasztalattal rendelkező személyek részére, akik a megye mezőgazdaságának fejlesztésével, az új technológiák elterjesztésével, a termelés hatékonyságát javító kutatásokkal, az agrárium európai uniós csatlakozását elősegítő tevékenységükkel, munkásságukkal hozzájárultak a mezőgazdaságból élők életminőségének javításához.

A díjat átvehette Sáfián László pásztor, valamint Gálné Kiss Zsuzsanna mezőgazdasági mérnök, aki betegség miatt sajnos személyesen nem tudott megjelenni.

-„Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Maróthi György-díja” adományozható annak a fiatal pedagógusnak, aki kiemelkedő nevelő és oktató munkát végez a gyermekek, a tanulók személyiség formálásában, képességfejlesztésében, tehetséggondozásában. A díj adományozható továbbá azon személynek, aki hosszú időn át kimagaslóan eredményes pedagógiai tevékenységet folytatott, iskolateremtő munkássága elméleti és gyakorlati eredményeit a megye több oktatási intézményében hasznosítják. 

A díjat átvehette Deli Lajos, nyugalmazott matematika-fizika szakos tanár, valamint Dr. László Vilmos Csongor, a berettyóújfalui Diószegi Kis István Református Általános Iskola igazgatója. 


-„Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Kölcsey Ferenc-díja” adományozható annak a fiatal művésznek, aki a kulturális élet, az irodalom, a művészetek (zene, tánc, színház, képző- és iparművészet, építőművészet, népművészet, film- és fotóművészet) terén kiemelkedő művészi színvonalú alkotó tevékenységet mutat fel, valamint annak a személynek, aki egész életművével a közművelődésben maradandó értékeket teremtő, kimagasló munkát végzett.

A díjat átvehette Borbély Gyula, a Kabai Nyári Színház Közhasznú Egyesület tagja, Korpa Tamás irodalomtörténész, valamint Varga József, a Bocskai Néptáncegyüttes felnőtt tánckarának vezetője.

-„Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Bocskai István-díja” adományozható azoknak, akik munkájukkal, társadalmi megbízatásuk kimagasló színvonalú teljesítésével, közéleti tevékenységükkel, több évtizedes munkásságukkal jelentősen hozzájárultak Hajdú-Bihar megye fejlődéséhez, fejlesztéséhez, a megye értékeinek feltárásához és megismertetéshez.

A díjat átvehette Dr. Bihari-Horváth László, a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum igazgatója.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: