Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Püspökladány volt az állásbörze-sorozat utolsó állomása

A helyi sportcentrumban mintegy 30 cég sorakozott fel és várta az érdeklődőket.

A megyei önkormányzat fejlesztési ügynökségének rendezvényén Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, az ilyen események fontos üzenetet hordoznak a munkaerőpiac életében, hiszen segíti a munkaadók és a munkavállalók egymásra találását. Hozzátette, míg a térségben néhány évvel ezelőtt 12 % volt a regisztrált álláskeresők száma, addig mára ez a mutató 5 % körül mozog. 


Tóth Lajos polgármester köszöntőjében üdvözölte a rendezvényt, hiszen mint mondta, fontos, hogy a város e tekintetben is felzárkózzon más településekhez. Úgy fogalmazott, Püspökladány járási székhely, a Sárrét központja és ezért is lényeges, hogy központi szerepet töltsön be a foglalkoztatás területén is. Hozzátette, erősíteni kell a helyi foglalkoztatás lehetőségét, ez az állásbörze ebben is segíthet. 


Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy az állásbörzék egy pályázat részeként, a foglalkoztatási paktumhoz kapcsolódóan jöhettek létre, mely március végén zárul, de a programot a következő, 2021-2027-es fejlesztési időszakban is, 5 és fél milliárd forintos kerettel folytatja a megyei önkormányzat. Ennek segítségével újabb programok indítására lesz lehetőség. 


Tárkányi Judit, Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség csoportvezetője elmondta, a rendezvénysorozat ideje alatt, a négy helyszínen széles célcsoportot tudtak elérni és támogatni a lehetőségek felmérésében. Hozzátette, már ezeken a rendezvényeken szép számmal gyűjtöttek be a cégek önéletrajzokat, és a munkát keresőknek is lehetőségük nyílt közelebbről megismerkedni a munkaadókkal. 


A megyei önkormányzat tulajdonában álló Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program „Hajdú-Bihar megyei foglalkoztatási megállapodás, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködés” című pályázata keretében valósította meg az állásbörzéket, a konzorciumi partnerek (Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat) részvételével. A 2016-ban kiírt és idén márciusban záruló kiírásban 1,635 Mrd forint állt rendelkezésre és a pályázat kiemelt célja volt, hogy a megyében élő emberek képzettségi szintje, foglalkoztathatósága javuljon, ezáltal pedig javuljon a vállalkozások termelékenysége, hatékonysága. Ezen célok megvalósításának segítésére jött létre a megyei Paktumiroda, melynek átfogó tevékenysége (vállalkozói adatbázis létrehozása, fórumok szervezése, befektetés-ösztönzési kisfilm készítése, helyi termékek népszerűsítése, társadalmi célú szervezetek ösztönzése stb.) révén bővült a megyei foglalkoztatottság és nőtt a megyében élők képzettségi szintje. A programba összesen 1644 főt sikerült bevonni, ők munkaerőpiaci szolgáltatásban, képzési támogatásban, bérköltség támogatásban, vállalkozóvá válási támogatásban vagy lakhatási támogatásban részesültek. 

A Paktumiroda szerepet vállalt a helyi paktumok (Sárréti, Berettyóújfalu-Derecskei, Dél-Nyírségi, valamint Észak-Hajdúsági paktum) sikeres működésében is. Ennek köszönhetően megyei összesítésben 3558 fő került be a mintegy 4,4 milliárd forint keretösszegű programba. 

A megye 4 településén, Hajdúsámsonban, Berettyóújfaluban, Hajdúböszörményben és Püspökladányban valósultak meg az állásbörzék. A rendezvényeken összesen több, mint 100 megyei kis- és középvállalkozás mutathatta be tevékenységét és mérhette fel a helyi és térségi munkaerőpiaci lehetőségeket.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: